Peste 50 de studenţi străini la Gala ESN Craiova

0
153

Universitatea din Craiova, Departamentul de Relaţii Internaţionale, în parteneriat cu Erasmus Student Network Craiova (ESN Craiova), a organizat joi, 8 februarie, cea de-a VII-a ediţie a Galei ESN Craiova şi aniversarea a trei ani de la înfiinţarea oficială a Asociaţiei ESN Craiova. Evenimentul a avut loc la Amfiteatrul Drăgan, sala 444, din Clădirea centrală a Universităţii, etajul 2.

În cadrul evenimentului, studenţii străini, care beneficiază de o mobilitate în cadrul programului Erasmus+, au fost premiaţi pentru implicarea activă în proiectele desfăşurate la Universitatea din Craiova, precum şi pentru participarea la evenimentele organizate de ESN Craiova şi Departamentul de Relaţii Internaţionale.

„În momentul acesta, Universitatea din Craiova găzduieşte peste 50 de studenţi, care sunt veniţi prin Programul  Erasmus+…, dar şi pe baza acordului interinstituţional pe care Universitatea din Craiova îl are semnat cu mai multe universităţi din afara spaţiului comunitar cum ar fi: Mexic, India, China, Kazahstan. Numărul studenţilor străini este în continuă creştere. Pentru semestrul al II-lea ne aşteptăm la un număr de tineri cel puţin egal cu cel din primul semestru. Sunt studenţi care au hotărât să-şi prelungească mobilitatea de studii sau de practică, iar pentru noi este cel mai bun răspuns la întrebarea: ”Cum vi se pare viaţa de student la Craiova şi cât sunteţi de încântaţi de mobilitatea voastră?!”. Şi asta pentru că dacă îşi aleg să mai facă treabă încă 5 luni alături de noi înseamnă că sunt foarte mulţumiţi de tot ceea se s-a întâmplat aici, la Craiova, în primul semestru”, a subliniat Monica Cranta, asistent Programe Comunitare în cadrul Departamentului Relaţii Internaţionale, Universitatea din Craiova.

„O avalanşă de studenţi din Turcia…”

Mariana Serrano

Reprezentanta Universităţii din Craiova a mai vorbit şi de ţările de unde provin studenţii, de avalanşa de tineri veniţi din Turcia, care au preferat centrul universitar din Bănie şi de numărul mare de studenţi români plecaţi prin acelaşi program, în centrele universitare din străinătate, în Europa şi nu numai. „Avem cinci studenţi din Mexic, mai mulţi studenţi din Franţa, Italia dar şi din Bulgaria şi Grecia. În general străinii aleg facultăţi unde sunt cursuri cu predare în limba străină, adică, Facultatea de Litere, Automatica, Facultatea de Mecanică, Ştiinţe Economice, Facultatea de Sport. Nu există un domeniu mai preferat şi unul mai puţin preferat…Anul acesta am constatat o avalanşă de studenţi din Turcia. Tineiri sunt cazaţi la Căminul 8, unde dispun de toate condiţiile, primesc bursă de studiu, iar din aceşti bani se întreţin. Şi noi, la rândul nostru trimitem în jur de 200 de studenţi, prin acelaşi program Erasmus+ la universităţi din afară, unităţi partenere. În concluzie, vorbim de o experienţă extraordinară”, a mai spus Monica Cranta.

Au descoperit un popor extraordinar de ospitalier

Simon Neaument

Au fost premiaţi de asemenea membrii activi ESN Craiova pentru motivaţia şi implicarea în organizarea activităţilor ESN, precum şi partenerii şi sponsorii care au fost un sprijin de-a lungul timpului. La rândul său, Simon Neaument, student venit din Franţa la Craiova, ne-a spus că a optat pentru acest program pentru că reprezintă o adevărată experienţă, a cunoscut foarte mulţi oameni, foarte mulţi tineri extrem de deschişi, specializaţi în diverse domenii. „Am ales România pentru că am vrut să cunosc mai multe despre această ţară şi am avut mari surpriza să descopăr o ţară foarte frumoasă, cu oameni interesanţi, o ţară cu o istorie extraodinară şi un popor minunat”, a completat tânărul Simon. Din Mexic a venit la Craiova Mariana, care s-a arătat extrem de încântată de ceea ce a găsit în ţara noastră şi de modul în care a fost primită de colegii români, dar şi ceilalţi studenţi străini. „Am ales România pentru că mi-au povestit alţi colegi, care au venit şi au avut o experienţă frumoasă, aşa că am vrut să văd şi eu, să mă conving. Acum pot să spun că aşa este. Am găsit oameni super şi o ţară frumoasă. Cel mai mult mi-a plăcut Timişoara, un oraş cu o arhitectură deosebită, dar şi Craiova este în topul preferinţelor mele. Am vizitat şi Braşovul şi de asemenea, mi-a plăcut foarte mult”, ni s-a destăinuit tânăra Mariana Serrano.