Multipla campioană a României la atletism, Gabriela Szabo, s-a aflat, ieri, la Craiova, unde a analizat, împreună cu echipa din Primărie, propunerile pentru construirea noului Stadion de Atletism.
Potrivit primarului interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, fostul ministru al Sportului în Guvernul Ponta, Gabriela Szabo, a venit special pentru a se interesa de construcţia stadionului de atletism din Bănie. Autorităţile locale i-au pus la dispoziţie planşele şi s-au consultat în ceea ce priveşte detaliile tehnice ale viitoarei arene. „Gabi Szabo a fost încântată de ceea ce a văzut şi a precizat că se bucură de faptul că, în România, mai există oraşe care investesc în această ramură sportivă şi că abia aşteaptă să participe la inaugurarea lui”, a postat, pe facebook, Mihail Genoiu, după întâlnirea de la Primărie.
S-a ales dintre mai multe variante de proiectare
Întrebat ulterior în ce a constat ajutorul dat de campiona Gabriela Szabo, primarul intermar al Craiovei a precizat că Primăria deţine mai multe variante despre cum trebuie să arate stadionul de atletism, care se construieşte lângă Sala Polivalentă, iar atleta română i-a ajutat să se decidă asupra uneia dintre ele, fiind considerată cea mai bună soluţie tehnică. „Proiectantul ne-a pus la dispoziţie mai multe variante pentru construcţia stadionul de atletism, Clasa 3A, iar Gabriela Szabo ne-a ajutat la alegerea celei mai bune dintre acestea”, a precizat Mihail Genoiu.
Șantierul este sistat din toamnă
Primăria Craiova a sistat, toamna trecută, lucrările pe şantierul stadionului de atletism. Municipalitatea a luat atunci decizia să dea curs solicitării venite din partea Federaţiei de Atletism, care a propus să se vină, mai bine, cu un stadion care să se ridice la standarde înalte, astfel încât să poată fi omologat şi pentru competiţii internaţionale. În octombrie, autorităţile locale au prezentat consilierilor municipali o informare în care s-a venit cu propunerea ca Stadionul de Atletism de 5.000 de locuri să se extindă puţin şi, cu tot cu dotările necesare, să devină unul de Clasa 3A.
Ce înseamnă stadion de Clasa 3A
Primarul de atunci al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat în ce constă diferenţa dintre prima viziune, cu care s-a pornit la lucru, şi cea de-a doua versiune. Iniţial, Primăria Craiova îşi propusese ca stadionul de atletism să fie, de fapt, o arenă mixtă: pe gazonul central să se joace fotbal, iar de jur-împrejurul său să existe o pistă de atletism, destinată competiţiilor de acest gen. În varianta nouă, sunt scoase din calcul partidele de fotbal, pe gazon urmând să fie găzduite şi alte probe de atletism, cum sunt săritura în lungime, aruncarea ciocanului, aruncarea greutăţii sau aruncarea suliţei.
Se pleacă de la o finanţare de 2,3 milioane de euro
Stadionul de Atletism este proiectat să aibă 5.000 de locuri şi va fi realizat, în totalitate, cu fonduri de la bugetul local. În proiectarea iniţială, s-a plecat de la o sumă de 6,08 milioane de lei, plus TVA, care ar fi trebuit să acopere costurile cu proiectarea şi execuţia lucrărilor. Ulterior, Primăria Craiova a venit şi cu o suplimentare de 2,7 milioane de lei, bani necesari pentru introducerea reţelelor de utilităţi. În total, stadionul ar fi trebuit să ne coste 10 milioane de lei, adică 2,3 milioane de euro. Nici devizul acesta nu mai stă în picioare, urmând să fie ajustat în funcţie de lucrările care necesită să fie făcute pentru ca stadionul să corespundă Clasei 3A.