A început şcoala, au apărut grijile

0
476

De ieri, elevii s-au întors în sălile de curs, pentru cel de-al II-lea semestru al anului şcolar 2014-2015. Vor avea de trecut mai multe praguri, iar cei care se pregătesc de Bacalaureat sau pentru accederea în cursurile medii trebuie să depună eforturi în plus. Programa şcolară s-a modificat pentru cei din ultima clasă gimnazială.

Elevii nu vor avea prea multe perioade de „respiro”, deoarece nici nu a început bine cel de-al II-lea semestru şi trebuie să intre în „ focuri”. Evaluarea naţională a elevilor din cls. a-VIII-a va începe pe 23 februarie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Pe 24 februarie, tot „scris”, va fi examenul la matematică, iar în ziua următoare va fi proba scrisă la Limba şi literatura maternă. „Avem, în 2014-2015, înscrişi aproximativ 6.000 de elevi care trebuie să susţină, în clasa a VIII-a, examenul de evaluare, cam acelaşi număr ca şi în anul şcolar precedent. Acum, au apărut şi modificări ale Programei şcolare, astfel că elevii au de trecut probe ceva mai dificile”, a declarat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Programă şcolară modificată

Comparativ cu sesiunea din vara anului 2014, elevii care vor să acceadă în cursul liceal de studiu trebuie să treacă de probe noi. La Limba şi literatura română, romanul, doina şi balada populară vor fi subiecte de studiu, iar la gramatică va trebui să fie însuşite trei propoziţii subordonate – condiţionala, concesiva şi consecutiva. De asemenea, la matematică, calculul ariilor şi volumelor vor avea capitole noi de studiu obligatoriu, pentru diverse corpuri geometrice: conul, sfera şi cilindrul. La aceeaşi materie, funcţia de gradul al-II-lea va fi condiţie necesară pentru promovarea examenului de promovare în cursul mediu de studiu.

Pentru „Bac”, mai puţini elevi

Nici elevii care se pregătesc de Bacalaureat nu sunt scutiţi de griji. „Peste 4.700 de elevi din cls.a-XI-a şi mai mult de 5.700 din anul terminal de liceu trebuie să treacă de examenul de simulare a Bacalaureatului. Se poate vorbi de o scădere a numărului de elevi înscrişi în cls. a-XI-a, comparativ cu anul şcolar precedent, când am avut înregistraţi peste 6.000 de elevi. Condiţiile diminuării acestui număr sunt complexe ”, a mai completat Mihăiţă Stoica. Elevii care se pregătesc de examenul de maturitate au prima probă scrisă de simulare pe 2 martie, la Limba şi literatura română, urmată, chiar a II-a zi, de proba scrisă la Limba şi literatura maternă, pe 4 martie fiind proba obligatorie a profilului (matematică/istorie), iar pe 6 martie urmează proba la alegere a profilului, destinată numai elevilor de cls. a-XII-a. Singurii care nu intră în febra examenelor foarte curând sunt elevii claselor a-II-a, a- IV-a şi a VI-a, care vor susţine evaluările spre sfârşitul semestrului în curs.