O lovitură liberă executată peste zid de atacantul adus din Regie a adus succesul Craiovei în amicalul cu bulgarii
Universitatea Craiova – Cerno More Varna 1-0
A marcat: Varga 48.
Universitatea: Irimia (46 Brac) – Kitanovski (46 Cârjă), Pătraşcu, Ljubinkovic, Velcovici (46 Vătăjelu) – Vandelanoitte (46 Patriche) – Ganea (60 Şerban), Ferfelea, Valskis, Varga – Voinea (46 Curelea). Antrenor: Ovidiu Stângă.
Cerno More: Kitanov – Venkov, Kotev, Stanchev, Atanasov – Palankov, Gheorghiev, Aleksandrov – Kokonov, Bacari, Bojilov. Antrenor: Giorgi Ivanov.
Stângă şi-a testat jucătorii pentru a doua oară în stagiul de pregătire care vrea să consolideze relaţiile de joc în echipa Craiovei. Noutăţi au fost destule, dar în acelaşi timp şi multe absenţe. Pleşan n-a apucat încă să joace în 2014, iar revenirea sa este prevăzută pentru restartul sezonului, iar Sin, Câju, Izvoranu, Adi Ionescu şi Precup au fost şi ei doar spectatori la meciul cu Cerno More Varna. Acesta s-a disputat la 50 de kilometri de cantonamentul alb-albaştrilor, iar cronicile de altădată ar fi notat un teren impecabil în cadrul bazei „World of sunrise” şi o temperatură în jurul a 20 de grade. Bulgarii, care se declarau mândri de locul 6 ocupat după tur, au avut primele ocazii, pe superiorităţi în atac. Craiova a ripostat prin două lovituri libere ale lui Ferfelea, una nimerind bara, iar cealaltă l-a întins pe portarul bulgar, care a scos de pe linie. Chiar dacă a fost foarte aproape de gol, play-maker-ul Craiovei l-a lăsat pe Varga să-şi testeze abilităţile la o fază identică în startul părţii secunde şi aşa a venit şi şutul peste zid, direct în plasă a trimis decarul venit de la Sportul. De altfel, fosta „gaşcă nebună” având pe teren în partea a doua întregul cvartet trimis în Bănie. „Am simţit că trebuie să bat eu şi am dat gol, m-al bucura să repet gestul şi în campionat” a spus Varga. Craiova a fost echipa superioară, avut mai mult posesia contra bulgarilor, dar nu şi-a creat prea multe ocazii prin faze cursive. Stângă a explicat acest lucru şi printr-o oboseală resimţită de elevii săi după programul intens de pregătire, dar şi prin indisponibiliţile din această perioadă.
Vătăjelu pare cel mai mare câştig
Dintre noii veniţi, fundaşul stânga adus de la Metalul Reşiţa, Bogdan Vătăjelu, a fost jucătorul care aduce deja un plus evident. „Sarma” l-a înlocuit pe „Baronul”, care nici el nu făcuse o repriză slabă, dar în cea secundă oltenii au creat deseori superioritate datorită acţiunilor jucătorului de 21 de ani. Fundaşul dreapta Tome Kitanovski a arătat o determinare specific popoarelor ex-iugoslave, care-l ajută în defensivă, însă la gabaritul său, tipic unui fundaş central, macedoneanul nu aduce aport ofensiv important, fiind destul de rigid. Dacian Varga a excelat la lovitura liberă care a adus victoria, dar este departe de forma arătată cândva. Este evident că anul în care nu a jucat nu a fost recuperat aşa de repede, fizic neavând resurse fizice suficiente. La calităţile sale şi dorinţa de revenire în prim-plan, Varga poate fi însă extrem de important în retur. Valskis a făcut în schimb risipă de energie şi a smuls câteva aprecieri datorită apariţiilor în avanposturi, însă nu a părut să fie totuşi jucătorul atât de lăudat de Stângă şi recomandat de zecile de goluri în liga baltică. Patriche a jucat simplu, nu a avut şi nici nu şi-a creat probleme, în timp ce Şerban poate fi o soluţie de viitor, cu mai mult tupeu şi implicare în joc. Belgianul Valdelanoite este supraponderal şi doar experienţa şi alunecările l-au împiedicat să nu iasă şifonat după repriza pe care i-a acordat-o Stângă. E riscant să mizezi pe un jucător de 27 de ani aflat în astfel de condiţie fizică, chiar dacă plasamentul îl recomandă într-o anumită măsură. Cât despre restul alb-albaştrilor, o oarecare creştere se constată la Pătraşcu, folosit stoper în prima parte şi închizător în cea de-a doua. De asemenea, Voinea a fost mai activ decât Curelea, având şi mai multe mingi, dar atacantul de 22 de ani este prea temător în anumite dueluri, poate şi din cauza multitudinii de accidentări apărute în lot. De departe însă, Ferfelea este jucătorul cel mai important în strategia lui Stângă, în jurul său construindu-se jocul Craiovei.
Stângă, încântat de joc, îngrijorat de accidentări
Ovidiu Stângă a stat tot timpul în picioare pe margine şi a dar indicaţii fiecărui jucător în parte, de la modul cum aceştia trebuiau să preia şi până la termeni tactici. Antrenorul a fost „sabotat” de rugăciunile care răzbăteau de la moscheea din apropiere şi care au încetat abia după pauză. La final, Stângă a declarat: „Este o victorie meritată, muncită, venită pe un fond de oboseală. Ţinând cont de perioada grea, băieţii se mişcă foarte bine, mă bucur că menţinem aceeaşi linie pozitivă şi că ne creăm ocazii. Problema este că accidentările au recidivat, este şi greşeala noastră, nu am făcut recuperarea corectă. Vandelannoite este un jucător tipic fotbalului belgian – olandez, care îşi face treaba. Rămâne să-l vedem şi data viitoare”.
Felix Grigore, sărbătoritul din week-end
Directorul executiv al CS Universitatea Craiova, Felix Grigore, a primit drept cadou de ziua sa victoria contra bulgarilor. La final, fostul conducător de la Unirea Urziceni a spus: „Mă bucură cadoul băieţilor. Eu aşteptam să marcheze Valskis, pentru că el îmi promisese că va marca de ziua mea. Îl aştept în meciul următor. Cadoul cel mare sper să fie promovarea, în vară. Băieţii se mişcă foarte bine, s-au integrat şi cei care au venit acum. Nu au probleme de acomodare”.
Doi tineri au completat lotul
Pentru ultima săptămână de cantonament în staţiunea Belek, Ovidiu Stângă îi poate verifica şi pe tinerii jucători Petre şi Voineag. Robert Petre este junior născut în 1997 şi vine de la CSJ Ştiinţa Craiova, în timp ce Andrei Voineag (20 de ani) a fost crescut la Şcoala Gică Popescu, iar în ultimul an a evoluat în Liga a III-a,a Ştefăneşti. De asemenea, aseară trebuia să se alăture lotului şi juniorul Andrei Ivan, care a participat la primul stagiu, iar apoi a fost la lotul naţional under 17. În resortul unde este cazată Universitatea se mai află echipa a doua a clubului Krâlia Sovetov Samara şi ungurii de la Pecs.
Secundul lui Sabău a spionat CSU
Echipa din seria a doua care a adus cei mai bine cotaţi jucători în iarna aceasta, ASA Tg. Mureş, nu şi-a neglijat contracandidata la promovare şi adversara din prima etapă din 2014 şi a trimis un spion la meciul CSU – Cerno More. Secundul lui Ovidiu Sabău, Mircea Cojocaru, s-a deplasat de la cantonamentul mureşenilor de la Lara, staţiunea în care Craiova a efectuat primul stagiu de pregătire, şi a notat de dincolo de gardul micuţei arene ceea ce au arătat alb-albaştrii pe teren. Acelaşi lucru aveau să-l facă şi oltenii, cu prilejul meciului ASA – Metalurg Rustavi. Mureşenii s-au întărit în iarna aceasta cu: N’Doye, Hora, Voiculeţ, Sepsi, Ologu şi golgheterul seriei I, Bobi Verdeş.
Izvoranu, afectat de decesul lui Maicon
După accidentarea din meciul cu Dynamo Dresda II, care îl poate ţine o perioadă departe de gazon, Izvoranu a fost marcat de vestea tragică a decesului fostului său coechipier de la Volyn Luţk, atacantul brazilian Maicon, acesta sfârşind în urma unui accident rutier. „Era un băiat special, mi-a fost chiar coleg de cameră în Ucraina şi ne-am înţeles extraordinar. Sunt foarte afectat, nu-mi vine să cred” a spus fundaşul Craiovei.
Craioveanu vrea să se retragă la CS Universitatea
Pentru cel mai important amical al juveţilor în Belek a venit special din Spania şi directorul de imagine Gică Craioveanu, care a asistat la meci alături de patronii echipei şi a făcut comentarii spumoase, dar şi avizate. „Îmi place echipa, mai ales că a primit şi întăriri importante, am pariat de la început pe acest proiect, suntem lideri şi am încredere că vom promova. Peste toţi este Ferfelea, este un jucător „mincinos”, aşa cum îmi place mie să zic, scoate adversarul din joc şi crează superioritate, deschide bine jocul” a spus „Gicanu”, care a trebuit să revină în Spania la câteva ore după amicalul Craiovei. Un alt remarcat al lui Craioveanu a fost lituanianul Valskis. Craioveanu a surprins declarând că şi-ar dori să-şi facă retragerea oficială ca fotbalist la un meci al CS Universitatea Craiova. „Mi-aş dori să joc măcar 15 minute, ştiu că aş face faţă, vom vedea când se va întâmpla asta” a spus fostul internaţional, care săptămâna aceasta va împlini 46 de ani. Remarcatul lui Craioveanu şi al tuturor, Ferfelea, a spus la final: „Mă bucură aceste aprecieri, mai ales atunci când vin la un om de fotbal, un jucător extraordinar. Dacă are de gând să se retragă alători de noi, ar fi o mare onoare pentru noi”.
Nou-veniţii au deja nickname-uri
Jucătorii proaspăt sosiţi în familia Ştiinţei au primit deja porecle sau colegii le-au preluat deja pe cele vechi. Stângă l-a strigat pe Vătăjelu „Sarma”, fiindcă „mi-a spus că nimeni nu-i zice Bogdan, aşa că nu recunoaştea indicaţiile”. Kitanovski este „Tancul”, evident prin prisma gabaritului său, dar cel mai original nickname i-a fost dat lituanianului Nerijus Valskis, care a fost „românizat” cu apelativul Nelu.