0
339

Guvernul Ungureanu a trecut de Parlament

Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit de Parlament, prin votul exprimat ieri, iar aseară, la ora 18, noul premier şi echipa sa au depus jurământul. Potrivit anunţului făcut de Ioan Oltean, în favoarea Guvernului au fost 237 de voturi, iar „împotrivă” două, ceea ce înseamnă cu 5 voturi mai mult decât erau necesare. Sper să nu vă dezamăgesc niciodată”, a fost reacţia noului premier la anunţarea rezultatului. USL a declarat, imediat, că va contesta la Curtea Constituţională validarea Guvernului, dar nici asta nu a fost în măsură să stingă agitaţia produsă în Uniune de discursul lui Victor Ponta, care i-a băgat pe liberali într-o şedinţă ad-hoc de analiză.

Mihai Răzvan Ungureanu

„Îmi dau seama cât de greu poate să fie, îmi dau seama că această greutate se împarte cu membrii Cabinetului meu. Vom fi întotodeauna acolo unde am promis pentru cetăţenii acestei ţări”, le-a spus noul premier parlamentarilor la aflarea rezultatului. La scurt timp de la terminarea şedinţei comune a Parlamentului, USL a anunţat, printr-un comunicat semnat de Victor Ponta, că „va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituţională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere şi validare a miniştrilor. Acest guvern este rezultatul încălcării procedurilor de validare prevăzute de Regulamentele celor două Camere ale Parlamentului. Chiar dacă avizul comisiilor de specialitate este consultativ, eliberarea sa este obligatorie. În cazul mai mult miniştri candidaţi acest aviz lipseşte, deoarece comisiile respective nu au avut cvorumul necesar”.

Premierul, de acum, Mihai Răzvan Ungureanu, a atenţionat, încă de la început, populaţia, că nu poate avansa promisiuni nerealiste şi că ia în calcul doar o majorare „prudentă” a salariilor şi pensiilor, dacă situaţia economică va permite această creştere. Totodată, acesta a promis că va avea grijă ca alegerile să se desfăşoare „în termen”.

Ponta nu vrea un preşedinte-premier

În schimb, discursul, catalogat ca fiind mult prea echilibrat şi lipsit de critici, a liderului PSD, Victor Ponta, a stârnit mare agitaţie în USL şi uimire în tabăra puterii. Cunoscut ca prieten al actualului premier, Ponta i-a spus acestuia să privească spre viitor, deoarece preşedintele Traian Băsescu este un om al trecutului, şi i-a reamintit că din cauza lui a pierdut, în 2007, funcţia de ministru de Externe. „Îmi doresc să avem cu adevărat un prim-ministru, nu un preşedinte-premier”, a spus Ponta. Preşedintele PSD a afirmat că se bucură pentru că Ungureanu nu a acceptat în Guvern „miniştri care reprezentau nume şi persoane cu totul indezirabile”. „Mă bucur că nu îi aveţi în Guvern nici pe doamna Udrea, nici pe domnul ministru Igaş. Faptul că au fost înlocuiţi dovedeşte că toate criticile aduse de opoziţie erau întemeiate”, a spus el.

Liberalii nu se potrivesc cu „suflul nou” al discursului lui Ponta

Întrebat, la conferinţa de presă care a urmat şedinţei ad-hoc a PNL, dacă a fost deranjat de discursul lui Victor Ponta în Parlament, Crin Antonescu a răspuns că liberalii nu se potrivesc „stilistic” cu „suflul nou” al discursului liderului PSD. El a recunoscut că USL a convenit să nu participe la învestirea Guvernului Ungureanu, decizie luată împreună cu PSD şi PC, însă  Victor Ponta a considerat că ar fi mai bine să meargă preşedinţii partidelor în Parlament, pentru a expima punctele de vedere. „Opţiunea noastră a fost alta”, a continuat liderul PNL, menţionând că, dacă tot era hotărât să meargă, Ponta a fost rugat să vorbească în numele USL.