Zircon: răspunsul hipersonic al lui Putin la sistemul Patriot

0
368

Pentru a răspunde valului de nemulţumire stârnit în Rusia după recenta bombardare a bazei militare ruse din Makiivka, în estul Ucrainei, soldată cu zeci de soldaţi ruşi morţi, Vladimir Putin a făcut săptămâna trecută o prezentare fastuoasă a rachetelor hipersonice Zircon, ”bijuteriile” arsenalului rus, o modalitate de a răspunde şi la desfăşurarea în Ucraina a sistemului american de apărare aeriană Patriot, comentează France24.

Experţii spun că este şi un răspuns al Moscovei la promisiunea administraţiei Biden de a oferi Kievului cel mai performant şi mai sofisticat sistem de apărare aeriană Patriot de care dispune armata americană. În acest sens, Serghei Şoigu a insistat că rachetele Zircon sunt „capabile să depăşească orice sistem de apărare antiaeriană actual sau viitor”. O aluzie voalată la sistemul Patriot.

Zircon nu este, într-adevăr, orice fel de rachetă, deoarece este hipersonică, adică capabilă să depăşească viteza Mach 5 (6.174 km/h) „pentru a atinge orice ţintă aflată la 1.000 km distanţă”, asigura Vladimir Putin, în timpul unui discurs din decembrie 2018 în cadrul căruia a confirmat prima oară existenţa acestor arme de nouă generaţie.

„În timpul zborului, racheta ar fi acoperită în întregime cu un nor de plasmă care absoarbe orice rază de radiofrecvenţă şi face racheta invizibilă pentru radare. Acest lucru îi va permite să rămână nedetectabilă”, explică think tank-ul american Missile Defense Advocacy Alliance, într-un notă informativă despre Zircon.

Rachetele Patriot au fost livrate la Kiev, a confirmat Washingtonul miercuri, 21 decembrie, în timpul vizitei preşedintelui Volodymyr Zelensky în Statele Unite. Acest important sistem antiaerian conceput la sfârşitul anilor 1980 şi modernizat de mai multe ori este cel mai sofisticat livrat vreodată Ucrainei de Occident de la începutul invaziei ruse.

„Este un sistem care are o rază mare de identificare, adică poate detecta loviturile de la mare depărtare şi poate controla mai multe proiectile în acelaşi timp”, explică generalul Dominique Trinquand, fost şef al misiunii militare franceze la ONU.

Adevăraţi piloni ai apărării flancului estic al NATO, aceste rachete sunt capabile să intercepteze toate ameninţările aeriene pe o rază de 60 până la 160 km. Capabile să zboare de patru ori mai repede faţă de viteza sunetului, oferă puţine şanse de reuşită aeronavelor inamice şi celor mai moderne proiectile, dar şi rachetelor care zboară la altitudini foarte mari.