Pentru a sprijini firmele…. / BEI acordă Garanti Bank România un împrumut în valoare de 22,3 milioane de euro

0
415

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă Garanti Bank România un împrumut în valoare de 22,3 milioane de euro pentru a sprijini firmele din România. Din valoarea împrumutului, 5 milioane EUR se alocă femeilor antreprenoare, sumă care va fi suplimentată cu 5 milioane  euro din partea Garanti Bank.  Această tranzacție este sprijinită de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, numit și „Planul Juncker”.

Este vorba despre prima tranșă a împrumutului BEI dedicat femeilor antreprenoare din UE şi se preconizează că aproximativ 260 de IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de valoarea totală a împrumutului, care va sprijini 6 100 de locuri de muncă. Prima operațiune cu Garanti Bank ridică la 16 numărul instituțiilor de finanțare partenere din România. Această tranșă inovatoare a împrumutului va oferi acces la o sursă de finanțare mai favorabilă pentru femeile antreprenoare care reprezintă întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderi cu capitalizare medie. Pentru a avea acces la aceste împrumuturi, întreprinderile trebuie să fie deținute în proporție de peste 50 % de una sau mai multe femei, ori să fie deținute în proporție de 26 % până la 50 % de una sau mai multe femei, iar funcția de director general, director administrativ sau director financiar să fie deținută de o femeie.

Salut acest nou acord

Promovarea egalității de gen și a diversității face parte din obiectivul BEI de a garanta că proiectele pe care le finanțează sunt în beneficiul tuturor membrilor comunității. Această operațiune, primul împrumut intermediat al BEI în UE care sprijină în mod specific antreprenoarele, va susține participarea femeilor ca actori economici esențiali și este în conformitate cu Strategia BEI privind egalitatea de gen și emanciparea economică a femeilor. „Mă bucur foarte mult că Planul Juncker acordă o mână de ajutor femeilor antreprenoare din România, asistându-le să își exprime talentele și să își transforme ideile în proiecte concrete. Emanciparea femeilor și punerea la dispoziția acestora a mijloacelor financiare de care au nevoie pentru a reuși vor aduce beneficii directe economiei României. Salut acest nou acord și sper să văd multe astfel de acorduri încheiate în viitor”, a subliniat Comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu. 

Peste 90 % din activitatea BEI este concentrată în Europa

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta este instituția de creditare pe termen lung a UE și este singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene și care reprezintă interesele acestora. UE. Peste 90 % din activitatea BEI este concentrată în Europa, însă banca sprijină și politicile externe și de dezvoltare ale UE. BEI a aprobat Strategia privind egalitatea de gen și emanciparea economică a femeilor în 2016, cu scopul de a integra egalitatea de gen și, în special, emanciparea economică a femeilor în modelul de activitate al BEI vizând activitățile de creditare, finanțare mixtă și consultanță desfășurate în interiorul și în afara UE.

856 000 de IMM-uri vor beneficia de un acces mai bun la finanțare

Planul de investiții pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre măsurile esențiale ale UE destinate stimulării investițiilor în Europa, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă și la stimularea creșterii economice. Datorită garanțiilor din partea Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), BEI și Fondul european de investiții (FEI) sunt în măsură să își asume o parte mai mare din riscurile proiectelor, încurajând investitorii privați să participe la proiecte. Inițial, s-a intenționat ca FEIS să mobilizeze investiții în valoare de 315 miliarde euro în întreaga UE, pe o perioadă de trei ani, până la jumătatea anului 2018. În decembrie 2017, Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord în sensul prelungirii duratei FEIS până în 2020 și al creșterii capacității financiare a acestuia până la 500 miliarde euro. În decembrie 2018, Planul Juncker mobilizase deja investiții suplimentare în valoare de 371,2 miliarde euro inclusiv peste 2,7 miliarde euro în România, urmând ca 856 000 de întreprinderi mici și mijlocii să beneficieze de un acces mai bun la finanțare.