Noutăţi pentru profesori

0
216

Mișcări importante, pentru mobilitatea cadrelor didactice, au fost anunțate de Ministerul Educației Naționale. Astfel, la Dolj a fost constituită comisia județeană de mobilitate, începând cu 4 ianuarie, care îi vizează pe profesori.

În perioada următoare sunt mai multe etape care trebuie trecute de către cadrele didactice, titulare la catedră. La nivelul unităţilor şcolare, pînă pe 31 ianuarie, trebuie făcute listele cu cadrele didactice care solicită menţinerea în activitate până la vârsta de 65 de ani, precum şi a tabelelor  care cuprind personalul didactic ce îndeplineşte condiţiile legale de pensionare la 1 septembrie 2019, pe baza cererilor înregistrate la nivelul unităţilor şcolare şi comunicarea acestora la ISJ Dolj.

„Suntem pe un trend ascendent, în ceea ce priveşte cadrele didactice care vor să-şi continue activitatea la catedră, în locul pensionării. În acest an şcolar avem 118 profesori în această categorie, cei mai mulţi fiind la ciclul primar – 22 şi la cel preşcolar – 34. În 2017/2018 au fost înregistrate 107 de astfel de cazuri”, a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al ISJ Dolj. O noutate este situaţia cadrelor didactice care au avut posturile restructurate în anii anteriori şi care sunt detaşate pe posturi vacantate.

„Până pe 31 ianuarie se depun cereile, profesorii putând fi titularizaţi la şcolile unde sunt în prezent. Solicitarea este aprobată în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ şi va fi trimisă, pentru obţinerea acordului, la CA al ISJ Dolj. Profesorii titulari pot cere şi întregirea sau completarea normei didactice, până pe 31 ianuarie. În mediul rural, completarea se poate face cu alte discipline din aceeaşi aură curriculară, pentru jumătate de normă, cu păstrarea drepturilor salariale de profesor calificat. În oraşe, la gimnaziu, completările se fac cu o treime de ore din discipline din aria curriculară.

Şedinţa publică de repartizare a cadrelor didactice care solicită completarea sau întregirea normei va avea loc pe 7 martie, în aceeaşi lună fiind soluţionată şi situaţia celor care intră în restrângere de activitate”, a mai spus Monica Leontina Sună.