Azi începe Mondialul de handbal masculin

0
415

Campionatul Mondial de handbal masculin 2019, a 26-a ediție, se desfășoară începând de astăzi şi până pe 27 ianuarie, în Germania şi în Danemarca. Meciurile vor fi transmise în România de Digisport şi Telekomsport. Naţionala noastră absentează şi de la acest turneu final, după ce a fost eliminată în play-off de Macedonia (24-32 şi 26-25). Totuşi, sunt 12 jucători din Liga Zimbrilor care participă la această competiţie: brazilienii Henrique Teixeira, Alexandro Pozzer (ambii de la CSM București), rusul Komogorov (Dinamo), sârbii
Orbovic (Poli Timișoara), Vujic (Steaua) şi Nikolic (Dobrogea Sud), macedonenii Mitrevski, Markoski (ambii de la Dobrogea Sud) şi Georgievski (CSM București) şi tunisienii Maggaiz (CSM București), Missaoui şi Alouini (ambii Dinamo).

Iată componenţa celor 4 grupe: Grupa A (Mercedes-Benz Arena, Berlin): Franţa, Rusia, Germania, Serbia, Brazilia, Coreea; Grupa B (Olympiahalle, Munchen) Spania, Croaţia, Macedonia, Islanda, Bahrain, Japonia; Grupa C (Jyske Bank Boxen, Herning) Danemarca, Norvegia, Austria, Tunisia, Chile, Arabia Saudită; Grupa D (Royal Arena, Copenhaga) Suedia, Ungaria, Qatar, Argentina, Egipt, Angola. Primele trei clasate în fiecare grupă obţin calificarea în grupele principale, iar celelalte trei continuă în Cupa Preşedintelui. Primele două naţionale din grupele principale merg în semifinale. Campioana mondială va obţine calificarea directă la Jocurile Olimpice din 2020, iar echipele de pe locurile 2-7 dreptul de participarea la turneele preolimpice. Finala va fi gazduită de sala Jyske Bank Boxen din Herning, care are 15.000 de locuri.

Cele două Corei participă cu echipă unificată

Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor forma o echipă unificată la acest turneu final, Federaţia Internaţională a oferit un wildcard reprezentativei astfel create. De asemenea, s-a făcut o excepţie pentru ca lotul asiaticilor să aibă 20 de jucători în loc de 16, cum au celelalte echipe, pentru ca patru sportivi nord-coreeni să fie incluşi în delegaţie. Naţionala unificată a Coreei joacă meciul de deschidere împotriva Germaniei, la Berlin, astăzi, de la ora 19.15. Celălalt joc al primei zile este Danemarca – Chile, de la ora 21.15. Nu mai puţin de 7 antrenori spanioli sunt implicaţi ca selecţioneri la acest Mondial, unul dintre ei fiind Jordi Ribera, antrenorul campioanei europene de anul trecut. De asemenea, 5 tehnicieni islandezi vor conduce echipe la acest turneu final.

Francezii nu-l au pe Karabatic, danezii mizează pe Mikkel Hansen

Francezii sunt campionii mondiali en-titre, ei câştigând, de altfel, ultimele două ediţii. De această dată, nu-l vor avea pe teren pe superstarul Nikola Karabatic, operat în toamnă. Din cauza acestei absenţe importante, echipa lui Didier Dinart este considerată doar a doua favorită la titlu, deşi are în componenţă multipli campioni mondiali, olimpici şi europeni precum: Abalo, Sorhaindo, Mahe, Guigou, Luka Karabatic, N’Guessan, Porte, dar şi pe Melvyn Richardson, fiul legendarului coordonator al Franţei din anii 90, Jackson Richardson. În grupa Franţei este şi una dintre gazde, Germania, campioana din 2007, care este considerată a treia favorită la titlu. Nemţii mizează pe excelentul portar al lui Kiel, Andreas Wolff, dar şi pe alţi jucători cu care acum 3 ani au câştigat Europeanul şi a obţinut bronzul olimpic: Gensheimer, Weinhold, Strobel sau Lemke. Principala favorită la titlu este Danemarca uriaşului Mikkel Hansen, dar şi colegii săi joacă în cele mai importante campionate din lume. Nu poate fi scoasă din calcule pentru medalii campioana europeană en-titre, Spania, cu fraţii Duşebaev, Entrerrios, Aguinagalde şi Canellas. Naţionala Rusiei mizează pe contingentul de la Vardar Skopje, în frunte cu Dibirov, dar nu este cotată cu şanse la semifinale. În schimb, Croaţia are astfel de pretenţii, cu jucători de mare clasă, precum Duvnjak de la Kiel, Cindric de la Kielce, Strlek de la Veszprem şi Stepancic de la PSG.