Senatorul de Dolj Lavinia Craioveanu: „N-am crezut că voi fi acaparată de politică”

0
402

Are CV-ul expus pe site-ul Senatului României şi este unul garnisit cu principalele momente din cariera profesională, dar şi din activitatea politică, despre care spune că s-a „trezit pur şi simplu, încet-încet captată”. Este la primul mandat parlamentar şi are ce spune. Mai exact, „de raportat” alegătorilor. Absolventă a Universităţii din Craiova – Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, în 1997, cu Masterat, şi apoi din 2001 cu Definitivat în învăţământ, grad didactic şi tot felul de studii de formare şi management educaţional, parcurge o notabilă carieră didactică (Colegiul Naţional „Ştefan Velovan”, Grupul Şcolar „Anghel Saligny”, Liceul Tehnologic „Traian Demetrescu”, Liceul Tehnologic pentru Transporturi Căi Ferate Craiova), pentru ca în perioada august 2015 – decembrie 2016 să deţină funcţia de inspector şcolar general, după ce anterior fusese, o vreme, inspector şcolar general adjunct la ISJ Dolj.

Extrasă din funcţia de director plin la Liceul Tehnologic pentru Transporturi Căi Ferate Craiova. Pentru câteva luni (iunie-decembrie 2016) a deţinut şi mandatul de consilier judeţean, calitate în care a avut încredinţată preşedinţia Autorităţii Locale de Ordine Publică Dolj (ATOP) de care s-a achitat cu destul tact. Lideră a organizaţiei judeţene a femeilor social-democrate din Dolj, harnică în plan politic, Lavinia Craioveanu crede că s-a lăsat „luată de val” în politică, dar deocamdată nu abdică. Nu uită o clipă de unde a plecat în Parlamentul României: ISJ Dolj. Unde activitatea ei rămâne de referinţă, prin ireproşabila organizare a olimpiadelor şi concursurilor şcolare (zero sau insignifiante contestaţii), dar şi a concursului pentru ocuparea posturilor de directori în reţeaua unităţilor de învăţământ şcolar şi gimnazial. Poate nu e mare lucru, dar nici de trecut cu vederea. Originară din Moţăţeii Doljului, localitate cu oameni iuţi şi inteligenţi, Lavinia Craioveanu chiar speră că îşi onorează mandatul de parlamentar, oferind în acest sens argumente concrete.

44 de iniţiative legislative

Membru al Comisiei permanente de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport de la Senat, membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii preşedinţiei Consiliului UE din primul semestru al anului 2019, membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Franţa, Suedia şi Liban, ex-membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, Lavinia Craioveanu care nu uită că mai este şi mamă, chiar contează ca tenor la nivelul entităţilor parlamentare din care face parte. Pe site-ul Senatului figurează cu 44 de iniţiative legislative, 4 declaraţii politice şi 41 de luări de cuvânt în Plen. La nivel statistic datele sunt rezonabile. Vorbeşte îngrijit, respectă interlocutorii, dar şi adversarii politici, legitimându-se ca aptă pentru orice dialog civilizat, fără a uita grupul parlamentar din care face parte. Nu e încântată de viaţa parlamentară, aşa cum este ea momentan, dar o experienţă, care, cine ştie, va avea binefacerile ei formative, tot îi va rămâne.

Nu vrea să eclipseze actuala conducere a ISJ Dolj

Legată organic de învăţământul şcolar gimnazial şi liceal din Dolj, veghează la tot ce se întâmplă, evitând orice coliziune cu actuala conducere a ISJ Dolj. Crede că lucrurile s-au aşezat în temeiul legislaţiei în vigoare destul de promiţător, colegiile naţionale de referinţă din Craiova îşi păstrează rangul, a apărut în peisaj şi Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, cu multe cadre didactice destoinice, dar şi în teritoriu se resimte un plus de rigoare didactică şi în general „cine vrea să înveţe, învaţă”. Nu rămâne indiferentă la cazurile de abandon şcolar şi nici la şcolarizarea rromilor. Clamează un plus de calitate didactică şi e încredinţată că se poate. Chiar senator fiind, membru al unei comisii pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, nu doreşte să ofere din expertiza sa decât dacă i se solicită, pentru a nu genera discuţii inutile. Nelipsite în mediul dăscălimii. Pe timpul mandatului său de inspector şcolar general a gestionat foarte bine perioada olimpiadelor şcolare, judeţul Dolj organizând în premieră, la Craiova, faza naţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică, din primăvara anului 2016, un „examen” pe care conducerea ISJ Dolj l-a promovat cu nota 10.

Social-democraţii doljeni nu sunt deloc timizi

Preşedintă a organizaţiei judeţene a femeilor social-democrate din Dolj, cu peste 7.000 de membri, vicepreşedintă a PSD Dolj, membră a Biroului Permanent a PSD Dolj, Lavinia Craioveanu este un actor al vieţii politice doljene. Faptului că nu îi turuie gura alandala nu înseamnă că nu spune ce are de spus când e cazul. Fiindcă a vorbi mult nu înseamnă a avea mereu şi dreptate. Şi dacă lucrurile sunt cum sunt şi contextul politic este cel cunoscut, social-democraţii doljeni nu sunt nici timizi, nici inhibaţi sau în expectativă. Dimpotrivă. Sunt prizaţi la pulsul vieţii doljene. Aşa cum este ea. „Răspunde” pe linie organizatorică din partea PSD Dolj de organizaţiile din Botoşeşti-Paia, Brabova, Brădeşti, Carpen-Cleanov, Seaca de Pădure, oportunitate de a cunoaşte viaţa într-o zonă colinară, cu toate greutăţile ei. Recomandată prin spiritul de echipă, de care este capabilă, o înfăţişare agreabilă şi un discurs clar şi coerent, Lavinia Craioveanu crede despre sine că are anduranţă şi, mai ales, empatie, când vede că atâtea lucruri nu sunt cum ar trebui. Dar 2018 este un an în care optimismul robust îşi are rostul său şi sub acest semn l-a şi început.