Primăria Craiova: Planuri şi socoteli la început de an

0
401

Primăria Craiova pregăteşte bugetul pentru 2018. Socoteala pare simplă: guvernul oferă, conform promisiunilor, compensările financiare necesare pentru ca bugetul să fie asigurat măcar la nivelul lui 2017. La aceşti bani se mai adaugă şi încasările suplimentare din taxe şi impozite. Dacă s-ar întâmpla ca anul trecut, suplimentar s-ar mai strânge încă 12%. În felul acesta, ar fi bani, chiar mai mulţi, şi pentru investiţii. Autorităţile sunt ambiţioase şi spun că mare lovitură pe care vor să o dea în 2018 va fi absorbţia de fonduri europene.

În aşteptarea bugetului pe 2018, primarul Mihail Genoiu a acceptat, ieri, să facă o primă analiză, amănunţită, asupra modului cum se scrie bugetul Craiovei pe 2018. De la bun început, acesta a recunoscut că proiecţia bugetară are, în acest an, câteva particularităţi aparte faţă de tot ceea ce a fost până acum. Totul porneşte de la câteva măsurile fiscale care au fost introduse în 2017: scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi exceptarea de la impozitare a veniturilor sub 2.000 de lei. Aceste măsuri au condus, susţine edilul municipiului, la o scădere a IVG-ului (n.r. – impozitul pe venit global) la nivel naţional şi, implicit, şi bani mai puţini la bugetele locale. Numai că, aşa cum s-a putut citi şi în presa naţională, guvernanţii, prin vocea premierului Mihai Tudose, au promis că vor asigura compensări financiare pentru ca toate bugetele locale să nu scadă sub nivelul anului 2017.

A două echilibrare bugetară, aşteptată în luna iunie

Potrivit primarului, aceste compensări se vor face în două etape. Prima se acordă chiar de la începutul acestui an, când se asigură, pe lângă un procent mărit din IVG – de la 41,75% la 43%, şi o echilibrare bugetară la nivelul anului 2016. Singura rezervă este, mai spun autorităţile, că sumele care reprezintă un excedent se acordă doar pe jumătate. „Procentul care era aferent administraţiilor locale, de 41,75%, creşte la nivelul a 43%. Problema este că nici acest 43% nu asigură un nivel al cotei de IVG la nivelul anilor anteriori şi, atunci, guvernul s-a angajat să facă o echilibrare la nivelul anului 2016, în primul trimestru l al anului 2018, dar din care se scade jumătate din sumele rămase ca excedent”. În luna iunie, când se cunoaşte deja situaţia financiară a anului trecut, se va face a doua echilibrare a bugetelor locale, de această dată la nivelul celor pe care localităţile le-au avut în anul 2017.

Bugetul acestui an, asigurat la nivelul celui din 2017

În concluzie, în primul trimestru al anului, Craiova va avea bugetul din anul 2016, iar după luna iunie, când se face ultima echilibrare bugetară de către guvern, va ajunge la nivelul financiar al lui 2017. „Deci, practic, guvernul garantează un nivel al bugetelor din anul 2017”, a subliniat primarul Craiovei. Autorităţile mai spun că suma totală a bugetului poate însă să fie mai mare, deoarece se mai adaugă şi tot ceea ce se încasează prin Direcţia de Taxe şi Impozite. „Şi vreau să spun că noi am avut o creştere în 2017 de peste 12%, peste 15 milioane de lei. Ori aceasta este o creştere a bugetului localităţii respective”, a explicat edilul-şef.

Reluarea lucrărilor la cartierul chinezesc, prioritatea zero

Conform calculelor, municipalitatea spune că vor exista bani, cel puţin la nivelul de anul trecut sau poate şi un pic mai mulţi, şi pentru lucrările de investiţii. „Ne-am propus să avem cel puţin acelaşi nivel al investiţiilor, a 14%, cum suntem obişnuiţi de ani de zile. Dacă nu, chiar să facem o creştere de 1%. Oricum, noi vom face împărţirea banilor, aşa cum am făcut-o în fiecare an, în aşa fel încât fiecare investiţie să fie acoperită”. Autorităţile spun că acest lucru depinde şi de stadiul în care se află proiectele. Dacă vorbim de Colegiul Naţional „Carol I”, care este un proiect cu implementare în doi ani, nu este nevoie să fie finanţat în primul an, adică în 2018. O investiţie pe care municipalitatea doreşte să o bugeteze 100% este însă continuarea lucrărilor la cartierul chinezesc. „Singurul lucru pe care vrem să-l finanţăm în totalitate în acelaşi an este primul bloc din cartierul chinezesc, care am vrea să-l şi finalizăm în cursul acestui an”.

Autorităţile se concentrează pe fondurile europene

Însă, cea mai mare pondere în bugetul pe acest an o vor avea fondurile europene. Primarul a enumerat, în acest sens, mai multe proiecte, care se află în diverse stadii de lucru. «Avem deja urcat în SEAP procedura pentru Casa Rusănescu, vechea Casă a Căsătoriilor – monument istoric, care va fi atacată pe axa monumentelor istorice. Avem deja în licitaţie, pentru DALI, un număr de 46 de blocuri pentru reabilitare termică, care sunt în diverse stadii diverse, iar data limită de depunere a cererilor de finanţare este 28 februarie. Avem în licitaţie şi Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, Liceul Auto. Pe aceleaşi axe de reabilitare termică, sunt în lucru şi foarte multe grădiniţe, licee. Cel mai important este că s-au finalizat şi s-au înaintat fişele tehnice pentru Axa 4.1, tot ce înseamnă autobuze şi tramvaie, reabilitare linie de tramvaie şi trasee autobuze. Aici avem peste 42 milioane de euro. Sunt şi multe alte lucruri care sunt în diverse stadii, cum este şi revitalizarea terenurilor degradate – Balta Cernele, acea suprafaţă de peste 4 hectare – pentru care sperăm să semnăm contracte de finanţare în 2018».