Premiera „Salvatorii melcilor”, la Teatrul Naţional Craiova

0
179

Teatrul Naţional “Marin Sorescu” va prezenta sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala “Ion. D. Sîrbu”, premiera spectacolului „Salvatorii melcilor” – scenariul şi regia Bogdan-Cristian Drăgan, cu trei poeme de Nicolae Coande. Al doilea spectacol va avea loc pe 21 ianuarie, ora 19.00. Distribuţia: Anca Dinu, Petronela Zurba, Geni Macsim, Haricleea Nicolau, Tudorel Petrescu. Apariţii filmate: Ștefan Cepoi, Nataşa Raab. Decoruri: Marian Mandache.

 

Despre spectacol: Cât din adevăr este minciună? Câtă minciună conţine adevărul? Cât din fiinţa lui lasă un actor pe scenă, după fiecare reprezentaţie? Cât din rolul unui actor dăinuie în fiinţa sa, de îndată ce fardurile dispar? Pentru a găsi, măcar în parte, răspunsurile la aceste întrebări, vă invităm să vedeţi spectacolul ,,SALVATORII MELCILOR”.

Trei surori, actriţe, un frate, actor şi el, un tată, profesor de astronomie şi o mamă, actriţă celebră, la care sa adaugă o psihoterapeută, acestea sunt personajele tragicomediei ,,Salvatorii melcilor”.

În fapt, această piesă de teatru este o pledoarie pentru spectacol, pentru spectacolul de pe scenă sau din platoul de filmare, dar, totodată, spectacolul vieţii, mai puternic uneori decât orice plăsmuire ficţională.

Actorii joacă, dar se şi joacă, într-un carusel de întâmplări hazlii sau tragice care te fac să te întrebi dacă eşti pe scena unui teatru sau chiar în viaţa de zi cu zi a celor care întruchipează personajele. Dar nu vă lăsaţi înşelaţi: nimic nu este ceea ce pare a fi.

 

Bogdan-Cristian Drăgan (n. Bucureşti, 13 martie, 1956) a absolvit iniţial Academia de Studii Economice Bucureşti, Secţia Relaţii Economice Internaţionale (1980), iar apoi Academia de Teatru şi Film Bucureşti, Regie film şi tv (clasa Dan Piţa şi Valeriu Moisescu), şef de promoţie (1993). Studii postuniversitare scenaristică FEMIS, Franţa. Este doctor în cinematografie şi media al U.N.A.T.C. Bucureşti cu o lucrare despre videoartă (2002). A fost cercetător ştiinţific principal la Institutul de Economie Naţională şi la Departamentul de Reformă al Guvernului României. A publicat numeroase articole şi a colaborat în reviste de specialitate. Realizator şi moderator al emisiunii „Art Magazin” la TVR Craiova. Conferenţiar univ. dr. la catedra de regie film şi tv a U.N.A.T.C. Bucureşti şi profesor asociat la Departamentul de Teatru din Craiova (Arta actorului de film, Practica spectacolului teatral, Analiza textului dramatic). A susţinut conferinţe şi comunicări ştiinţifice la Dessau, Cairo, Paris pe teme de film, teatru şi videoartă. În prezent regizor artistic la TVR Craiova şi TVR 3.

Filmografie selectivă: „Cortul”, lung metraj cu Victor Rebengiuc, Ilie Gheorghe, Anca Dinu, Claudiu Bleonţ, Cristian Iacob. Peste 100 de scurt metraje şi filme pentru televiziune;  „Ema”, marele premiu Costineşti; „Los olvidados”, premiul Festivalul Dakino; „Poveste din cartierul de est”, premiul al II-lea, Dresda; „Plecare în străinătate”, premiul UCIN pentru cel mai bun film video al anului; „Cooking”, premiul întîi Festivalul de la Dessau; „Shakespeare in Life”, prezentat la Festivalul Shakespeare, „Imagini”, film realizat pentru BBC; „O zi de şcoală”, marele premiu SIMFEST; ,,Ciorba de peşte”, marele premiu acordat de UZPR.

Piese de teatru montate la Teatrul Naţional din Craiova: „Domnişoara Iulia” de August Strindberg, „Naşterea” de Constantin Voiculescu, „Ursul” şi „Cântecul lebedei” de A.P. Cehov, „Valsul hazardului” de Victor Haim. „Revolta Evei Braun” (spectacol-lectură).

Alte spectacole de teatru montate: „Bolnavul închipuit” de Moliere, „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu, „Carantina” de Tullio Zanovello, Premiul Fundaţiei „Elvira Godeanu”, „Bietul John” de Bogdan- Cristian Drăgan, „Procesul Eminescu” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Procesul Brâncuşi” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Scrisori către bunul Dumnezeu „de I.D. Sîrbu, „Matca” de Marin Sorescu, „Revolta de pe urmă a Evei Braun” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Relatare despre moartea mea”, adaptare de Horia Gârbea după romanul cu titlul omonim al lui Gabriel Chifu, spectacol montat în Serbia, Premiul special al juriului la Festivalul internaţional de Teatru Clasic de la Varşeţ, „Castelul orbilor”, de Gellu Naum, prezentat la Centrul Cultural din Belgrad, „Frumos e în septembrie la Veneţia”, de Tudor Mazilu, Teatrul Ariel (R. Vâlcea).

Participări la festivalurile internaţionale de la Munchen, Cairo, Paris, Londra, Dresda, Dessau, Tel Aviv, Budapesta, Bremen, New York.

Expoziţie de fotografie la Muzeul de Artă din Craiova, Palatul „Jean Mihail”

Scenarist al serialului BBC „Piaţa rotundă”, premiul al II-lea, New York.

Autor al pieselor de teatru „Revolta de pe urmă a Evei Braun”, respectiv „Bietul John”, reprezentată pe scena Teatrului „Elvira Godeanu”, premiul Fundaţiei Elvira Godeanu. Participare la ultimele trei ediţii ale Festivalului Internţional Shakespeare cu filmele „Shakespeare in Life” „Just Hamlet” şi „Anatomia sticlei.”