Ger năpraznic în Dolj. Meteorologii au emis cod portocaliu

0
232

Meteorologii au emis ieri dimineaţă o avertizare cod portocaliu de ger persistent, valabilă şi astăzi pentru cea mai mare parte a ţării. Printre judeţele afectate se numără şi Doljul, în această dimineaţă fiind aşteptate minime de -25 de grade Celsius. În aceste condiţii, autorităţile au luat măsuri speciale, iar poliţiştii i-au căutat pe oamenii fără adăpost şi au încercat să îi convingă să meargă, măcar pe timpul nopţii, în centrele sociale.   

PAGINA UNU ADupă încă o zi cu ger năpraznic la Craiova, poliţiştii i-au căutat pe oamenii fără adăpost şi au încercat să îi ducă pe cei care dorm sub cerul liber la un adăpost ca să îşi petreacă noaptea la căldură. Au fost identificate două astfel de persoane şi s-au întreprins toate demersurile necesare internării în spaţii special amenajate. Poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Craiova l-au identificat pe D. Ștefan, 33 de ani, din comuna Teslui, într-o scară de bloc din cartierul Valea Roşie, cel în cauză fiind condus la sediul secţiei în vederea transportării acestuia în cadrul centrelor de adăpost. În acest sens a fost solicitat un echipaj medical, din cadrul Serviciului de Ambulanţă Dolj, care a transportat persoana în cauză la Centrul de primire a persoanelor fără adăpost ”Sfântul Vasile”.

Și poliţiştii de ordine publică din cadrul Secţiei 5 Poliţie Craiova l-au identificat pe C. Marinel, 30 de ani, care a fost condus la sediul secţiei, de unde a fost preluat şi transportat de către un echipaj medical din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dolj la Centrul de Primire „Vasiliada” din Craiova.

Cea mai geroasă dimineaţă din acest an

ger 1Astăzi, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade. În Crişana şi în Banat vremea va fi geroasă îndeosebi în cursul nopţilor şi al dimineţilor, când valorile termice se vor situa frecvent sub -15 grade.

În acest condiţii, ieri, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj, începând cu ora 12.00, s-a activat grupa operativă care asigură permanenţa, prin personal de specialitate. Grupa operativă are în componenţă reprezentanţi din Instituţia Prefectului; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj;  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj; Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj; Primăria Craiova; Secţia Regională de Poliţie Transporturi Dolj; Poliţia Locală Craiova; Direcţia de Sănătate Publică Dolj; Centrul Metorologic Regional Craiova; S.C. pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Craiova; Secţia Drumuri Naţionale Craiova; S.C. Salubritate Craiova.

De asemenea, o altă măsură a fost instituirea permanenţei la sediul tuturor primăriilor, în perioada cu cod portocaliu de ger, în  vederea  primirii  prognozelor şi avertizărilor hidrometeorologice, a deciziilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj şi pentru transmiterea informaţiilor privind evoluţia fenomenelor periculoase.

Măsuri speciale după alerta meteo

ger 4Alte măsuri anunţate, ieri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dolj au fost legate de pregătirea spaţiilor de evacuare şi cazare temporară (golirea spaţiilor unde este cazul, asigurare mijloace de încălzire şi verificarea acestor mijloace, asigurarea combustibililor pentru încălzire, paturi, pături, saltele, toalete, etc.), în eventualitatea când ar fi nevoie de acest lucru, inclusiv asigurarea unei rezerve de combustibil (motorină, lemne, rumeguş, peleţi, etc) pentru încălzirea acestor spaţii, precum şi asigurarea alimentelor destinate persoanelor ce pot rămâne înzăpezite pe raza unităţii administrativ-teritoriale; asigurarea de ceaiuri calde şi alimente pentru persoanele care necesită ajutor; identificarea categoriilor de persoane vulnerabile (bătrâni singuri, bolnavi, care nu se pot deplasa sau personae cu dizabilităţi etc) şi sprijinirea acestora având în vedere temperaturile foarte scăzute; întocmirea evidenţei şi monitorizarea în perioada manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, prin reţeaua medicilor de familie a urgenţelor cunoscute (femeile însărcinate, persoane cu afecţiuni medicale grave, în special cele dependente de insulină, persoane care necesită dializă, cazuri cu risc, etc.); menţinerea unui contact permanent cu operatorul de distribuţie a energiei electrice pentru ca echipele de intervenţie să acţioneze operativ în cazul producerii de avarii la reţelele electrice; menţinerea legăturii, în permanenţă, cu instituţiile angrenate în astfel de situaţii (Inspectoratul de Poliţie al judeţului Dolj, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Serviciul de Ambulanţă, administratorii drumurilor, Centrul Meteorologic Regional Oltenia, C.E.Z. Distribuţie, etc.). Aceste măsuri au fost transmise către Comitetul Judeţean şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

Codul portocaliu de ger este emis, de regulă, atunci când temperaturile între -15 şi -25 de grade persistă timp de mai multe zile într-o anumită zonă.