Turneu în Corsica al artiștilor Operei Române Craiova pentru o nouă punere în scenă a spectacolului „Traviata”

0
209

Aproape 2.000 de spectatori din regiunea Corsica (Franța) au ocazia, zilele acestea, să-i asculte pe artiștii Operei Române Craiova – aproape 40 de membri ai Orchestrei și 20 de coriști – într-o nouă montare a spectacolului cu opera „Traviata”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul se desfășoară la Theatre Municipal de Bastia, unde artiștii craioveni, împreună cu soliști din Franța, Italia și Brazilia, oferă două reprezentații cu „Traviata”: una a avut loc ieri, iar cealaltă urmează astă-seară. „Sperăm ca această colaborare să continue. Momentan, suntem în discuții cu regizorul spectacolului, Giampaolo Gennaro, pe care l-am invitat la Craiova pentru o nouă producție artistică”, a precizat managerul Operei Române Craiova, Antoniu Zamfir, care îi însoțește pe muzicieni în turneu. Ca și Craiova, și Corsica intenționează să candideze pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană, însă în anul 2028.

Participarea artiștilor Operei Române Craiova la realizarea spectacolului cu opera verdiană „Traviata” la Theatre Municipal de Bastia este urmare a acceptării unei invitații lansate de Asociația „Bastia Lirica” din Franța. La sfârșitul anului trecut, președintele acesteia, Jean Matelli, solicita Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021” sprijinul pentru implicarea Operei craiovene în acest proiect multinațional, cu aproape 20 de coriști, 40 de instrumentiști și 3 tehnicieni, precum și cu costumele și decorurile instituției pentru spectacolul de operă „Traviata”.

«Proiectul este realizat cu fonduri europene, iar propunerea francezilor a venit destul de repede, motiv pentru care și noi a trebuit să ne „mobilizăm” într-un timp foarte scurt. Iată că proiectul nostru de suflet, „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”, a avut ecouri îndepărtate și am primit această invitație, pe care pot spune că am onorat-o cu mare drag. Suntem aici de patru zile, timp în care am lucrat intens, au fost trei repetiții pe zi!», a declarat, ieri, managerul Operei Române Craiova, care îi însoțește pe artiști în turneul din Corsica. Potrivit acestuia, majoritatea soliștilor din distribuție sunt francezi. Rolul Alfredo a fost încredințat unui tenor brazilian, iar Giorgio Germont este un cunoscut bariton italian.

„Sperăm ca cei 2.000 de spectatori care și-au anunțat prezența la cele două reprezentații să plece mulțumiți, că afle că la Craiova există o Operă foarte puternică și, de ce nu, să ne revadă aici”, a mai spus Zamfir. Cea de-a doua reprezentație cu „Traviata” va fi urmată, mâine, 11 ianuarie, de un concert extraordinar de arii și uverturi susținut de muzicienii craioveni și găzduit tot de Teatrul Municipal din Bastia.

Intenția managerului Operei craiovene, totodată președinte al Asociației „Craiova Capitală Culturală 2021”, este de a continua colaborarea cu Asociația „Bastia Lirica” din Franța. «Având în vedere că aceste evenimentele se înscriu în cadrul manifestărilor „Lirique a Bastia”, dedicate promovării candidaturii orașului Bastia la titlul de Capitală Culturală Europeană, această colaborare reprezintă o bună oportunitate de a pune în valoare atuurile culturale ale Craiovei, de asemenea interesată să își promoveze candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021», a precizat Antoniu Zamfir.

Primul pas a fost deja făcut: invitarea regizorului Giampaolo Gennaro, care montează „Traviata” la Theatre Municipal de Bastia, de a veni la Craiova pentru realizarea unei noi producții artistice pe scena Operei Române.