Elevii vor face lecţii pe Discovery

0
363

Cel de al doilea semestru al acestui an şcolar va începe cu noutăţi. Elevii din 110 unităţi de învăţământ din ţară vor beneficia de lecţii pe Discovery Channel.  Programele sunt difuzate pe baza proiectului „Şcoala Discovery” iniţiat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care a încheiat în acest sens un parteneriat cu postul de televiziune. În proiect sunt implicate şi trei unităţi de învăţământ din Craiova: Şcoala nr. 39 „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi Liceul Teoretic „Henri Coandă”. Scopul este de a atrage elevii spre ştiinţă.

„Şcoala Discovery” are două componente principale: o linie de programe educative pe teme legate de învăţământul ştiinţific difuzată pe Discovery Channel în România şi o serie de materiale didactice disponibile online, care să ajute profesorii să integreze aceste programe în activităţile didactice curente. Cele două componente au fost realizate ţinând cont de programa şcolară.
Programele educaţionale vor fi difuzate pe Discovery Channel, de luni până vineri, la ora 14.00, apoi în reluare – iniţial a doua zi, de la ora 8.00, dar şi în cadrul unui bloc de programe dedicat, sâmbăta şi duminica. Programele sunt create pentru România astfel încât să existe congruenţă între ceea ce se învaţă la şcoală şi ce se prezintă pe materialele TV. Proiectul se derulează deocamdată doar în 110 unităţi de învăţământ, urmând să se extindă în cât mai multe şcoli”, a precizat inspectorul şcolar general Mihaela Moţăţeanu.

Documentare pe discipline

Conform proiectului, zilnic vor fi difuzate subiecte ştiinţifice pentru diverse discipline. Mai exact, luni se vor difuza subiecte pentru Matematică, marţi pentru Chimie, miercuri pentru Chimie, joi – Fizică, vineri – alte ştiinţe. Scopul acestor programe este de a-i ajuta pe elevii claselor a V-a – a XII-a să înţeleagă mai bine fenomenele ştiinţifice, transmiţând mesajul că ştiinţa este un domeniu interesant şi captivant. Astfel, în perioada 16 ianuarie – 30 martie vor fi difuzate peste 55 de episoade (ore), urmând ca acestea să fie reluate până la finalul semestrului. Programele vor fi dublate în limba română, fără a avea pauze publicitare. Acestea nu sunt obligatorii, ci sunt opţionale atât pentru profesori, cât şi pentru elevi. Ministerul Educaţiei recomandă folosirea lor întrucât îi sprijină pe elevi să înveţe mai bine, să-şi facă lecţiile mai uşor utilizând forţa imaginilor. De asemenea, există şi un site special pentru acest proiect „scoaladiscovery.ro”, cu materiale pentru profesori, elevi, dar şi părinţi.

„Şcoala Discovery” este un proiect dezvoltat în parteneriat cu Discovery Education, o platformă înfiinţată în Statele Unite în 2004, care susţine profesorii şi elevii, aducând experienţa Discovery în sălile de clasă cu ajutorul soluţiilor digitale care stimulează curiozitatea firească a elevilor. Apelând la arhiva de programe Discovery, platforma Discovery Education este acum lider în domeniul educaţiei, ajungând la peste un milion de profesori şi 35 de milioane de elevi din America.