Azi, primele două sferturi de finală, la Mondialul din Qatar

0
346

Astăzi se joacă primele două sferturi de finală la Campionatul Mondial din Qatar: Croaţia – Brazilia, de la ora 17 şi Olanda – Argentina, de la ora 21.

Olanda – Argentina este meciul care se dispută pentru a şasea oară la Mondiale, cel mai întâlnit duel, după Brazilia – Suedia și Argentina – Germania, cu 7 jocuri. Evident, cel mai memorabil meci a fost finala din 1978, adjudecată acasă de Kempes & co., scor 3-1. Ultima confruntare directă a fost la CM 2014, în semifinale, când Argentina s-a impus la lovituri de departajare, după 0-0.

Olanda și-a câștigat grupa în Qatar, cu 7 puncte, după victorii cu 2-0 cu Senegal și Qatar, și un egal, 1-1, cu Ecuador, apoi a trecut în optimi de SUA, scor 3-1. Argentina început turneul cu un eșec, 1-2 cu Arabia Saudită, au urmat două succese cu 2-0, cu Mexic, și Polonia, apoi 2-1 în optimi cu Australia.

“Nu se mai joacă fotbal ca în 1998 sau 1978. Era un joc mai deschis, acum nu mai este. Dar încă mai e posibil să existe momente decisive, de care lumea îşi aminteşte peste ani, ca golul lui Bergkamp din 1998”, a declarat selecţionerul “Portocalei Mecanice”, Luis van Gaal.

“Olanda este o echipă foarte echilibrată. Atacă toţi şi se apără toţi. Acum nişte ani, te puteai gândi să ai cinci jucători care nu fac decât să atace. Astăzi fotbalul e diferit. Uneori ne confruntăm cu marcajul individual asupra lui Messi. Poate că şi noi vom face nişte schimbări”, a  spus Scaloni selecţionerul Argentinei.

De la ora 17, Brazilia întâlneşte Croaţia. Brazilia a trecut de o grupă în care s-au aflat Elveția, Serbia și Camerun, după două victorii în primele două partide și 6 puncte obținute. În optimi, sud-americanii au învins clar Coreea de Sud, scor 4-1. Croația a terminat pe locul doi în grupă, cu 5 puncte, după Maroc, însă în fața Belgiei și Canadei. În optimi, vicecampioana mondială a trecut de Japonia, la penalty-uri.

Croaţia şi Brazilia s-au mai întâlnit la Mondialele din 2006 (în grupe, 1-0 Brazilia, gol Kaka), şi în 2014 (tot în grupe, 3-1 Brazilia, goluri Neymar 2 şi Oscar, respectiv autogol Marcelo).