Protest la sediul DNA: “Justiția e în lanțuri”

0
249

Mai mulţi activişti ai Comunităţii Declic au mers luni la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a înainta un memoriu către procurorul-şef interimar Călin Nistor, în care cer reluarea anchetei privind proiectul minier de la Certej. Ei au protestat faţă de clasarea dosarului, în luna august a acestui an.

Protestatarii au avut un banner pe care scria “La Certej, justiţia e în lanţuri”, şi au pus în scenă o reprezentare a zeiţei Justiţiei, “pentru care aurul cântăreşte mai mult decât dreptatea”, ea fiind legată în mod simbolic la ochi.
“Suntem nemulţumiţi de soluţia de clasare dată acestei anchete, ceea ce face posibilă avansarea proiectelor de minerit din Munţii Apuseni şi anume extragerea aurului cu cianuri acolo. În dosarul de corupţie este vorba despre transferul abuziv de proprietate de la săteni prin intermediul Primăriei Certejul de Sus către Compania minieră Deva Gold, care are în plan construirea a două iazuri de decantare. De altfel, pădurea pe care se doreşte construirea este sigura locaţie propusă pentru dezvoltarea proiectului minier. “Declic” a făcut un denunţ la DNA Alba, în 2016, a urmat o perioadă de cercetare in rem, ca mai apoi în iunie dosarul să fie închis. Am făcut o plângere împotriva soluţiei de clasare, dosarul a fost mutat la Bucureşti. Am avut speranţa că se va analiza cu seriozitate ceea ce noi am denunţat în dosar, dar, din păcate, la 10 zile de la preluarea lui a fost respins din nou pe motive procedurale”, a declarat Roxana Pencea Brădăţan, reprezentant Declic, citat de Agerpres.
Ea a susţinut că tot ceea ce s-a făcut în acest caz “este încălcarea Legii fondului funciar”, care arată că retrocedarea unui teren, a unei păduri, a unei suprafeţe, se face pe vechiul amplasament.