Interesul asiatic, în special al Chinei, pentru agricultura românească este tot mai pronunţat în ultima perioadă. Este nevoie, însă, după decimarea agriculturii noastre, de o acceptare a unui dialog profesional, lipsit de subtilităţi inutile, mai ales că, partea chineză ştie bine care era, cândva, potenţialul agricol al României şi la ce nivel a coborât acesta în ultimii ani. Categoric, fără o strategie asumată de cele două state şi depăşind un orizont de timp necesar punerii în practică a relansării economice, semnalele transmise de chinezi se vor pierde în banalitate, sau, mai rău, în rea-voinţă din partea decidenţilor noştri.
Joi, 3 decembrie 2015, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, s-a întâlnit la sediul instituţiei cu Ambasadorul Chinei în România, E.S. Xu Feihong. Scopul principal al discuţiilor a vizat dezvoltarea relaţiilor de colaborare între cele două ţări, având în vedere că Republica Populară Chineză a fost de-a lungul timpului un partener tradiţional pentru România. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a arătat că pentru colaborarea în domeniul agriculturii a fost elaborată o strategie de lungă durată ce include facilitarea exportului de carne de porc, peşte, lapte ori miere din România pe piaţa chineză, iar MADR va sprijini contactul dintre cei interesaţi pentru a continua discuţiile privind exportul de carne de porc.
Ambasadele celor două ţări intră în joc
La rândul său, Ambasadorul Chinei în România, E.S. Xu Feihong, a menţionat că există un interes foarte mare pentru produsele alimentare româneşti şi, chiar, pentru importul lucernei din România. De altfel, vinurile şi apa minerală din România se regăsesc, deja, pe piaţa chineză. Ambasadorul a precizat că, prin consultarea cu asociaţiile de producători din România ar fi oportun ca, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să ofere Ambasadei Republicii Chineze în România informaţii privind produsele româneşti, ce ar putea fi exportate înChina. Ulterior, Ambasada Chinei în România şi Ambasada României laBeijingvor derula acţiuni pentru promovarea acestor produse.
Drumul colaborării este anevoios
Achim Irimescu a apreciat că Ambasada Republicii Populare Chineze are o imagine clară despre cum ar putea colabora cele două ţări. Însă, consideră că este nevoie de discuţii directe între partenerii români şi cei chinezi, la nivel tehnic. Pe măsură ce discuţiile avansează, la nivel instituţional vor mai avea loc întâlniri periodice, pentru a pune la punct procedurile legislative. În acelaşi timp, ministrul Agriculturii l-a asigurat pe E.S. Xu Feihong de toată disponibilitatea sa în vederea colaborării pentru a dezvolta relaţiile comerciale dintre România şiChina.