9 decembrie – Ziua Internaţională Anticorupţie

0
408

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj îşi sărbătoresc, astăzi, ziua, întrucât data de 9 decembrie a fost declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie. Activităţile desfăşurate de ofiţerii doljeni în ceea ce priveşte combaterea faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne s-au „lăsat” cu arestări pe tot parcursul acestui an. Nu mai puţin de 36 de persoane au fost puse sub învinuire în dosare în care cercetările le-au făcut ofiţerii SJA Dolj, 20 dintre acestea fiind deja trimise în judecată pe parcursul anului 2013. 

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat data de 9 decembrie Ziua Internaţională Anticorupţie, un prilej pentru oamenii din întreaga lume de a conştientiza impactul negativ al acestui fenomen asupra cetăţenilor şi a societăţii. Cu această ocazie, Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne anunţă că va continua eforturile de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului ministerului. Direcţia Generală Anticorupţie a fost înfiinţată şi urmăreşte îndepărtarea vulnerabilităţilor şi factorilor de risc în vederea oferirii de către personalul M.A.I. a unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de corupţie.

„Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii, ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea activităţile pe care noi le desfăşurăm vizează combaterea tuturor faptelor de corupţie la nivelul personalului MAI şi avem nevoie ca cetăţeanul să ne fie aliat în acest demers. Pe parcursul acestui an am avut destule cazuri în care cetăţenii ne-au sesizat când au avut de-a face cu funcţionari care au pretins bani sau bunuri pentru îndeplinirea sau neîndeplinirea atribuţiilor şi ne dorim ca această colaborare să continue. În 2013, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au efectuat cercetări în 88 de dosare penale cu 122 de suspecţi, 40 dintre aceştia fiind angajaţi în cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, ne-a declarat comisar-şef Ionel Gone, comandantul Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj. În plus, s-au organizat 12 acţiuni în urma cărora 14 persoane au fost prinse în flagrant, fiind cercetate pentru fapte de corupţie, respectiv luare de mită, dare de mită sau trafic de influenţă. În plus, au fost şi patru situaţii în care poliţişti ai IPJ Dolj au anunţat că li s-a oferit mită, şi în aceste cazuri fiind organizate prinderi în flagrant. Între poliţiştii care au „căzut pradă” tentaţiei şi au fost prinşi se află ofiţeri ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, ca Relu Căle, de la Serviciul de Investigaţii Criminale sau agenţi, ca cei doi de la Arestul IPJ Dolj care introduceau telefoane pentru deţinuţi, dar şi avocaţi sau persoane fără calitate specială.

Reprezentanţii instituţiei au derulat şi campanii de conştientizare atât a cetăţenilor cât şi a funcţionarilor M.A.I, cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea de fapte de corupţie şi insistă în continuare ca cetăţenii să ia atitudine împotriva faptelor de corupţie şi să le sesizeze ori de câte ori este nevoie la linia verde anticorupţie 0800.806.806.