Covid-19 şi vitamina D, ce se ştie şi ce nu se ştie. Este vitamina D cel mai bun aliat contra coronavirusului? Mai mulţi cercetători de reputaţie internaţională au răspuns la această întrebare studiind legătura între formele grave de Covid-19 şi carenţa în vitamina D. Un nou studiu realizat de CHU Angers, publicat în revista ştiinţifică „Nutrients” –luni 2 noiembrie a.c.- menţionează efectele benefice asupra sănătăţii seniorilor a viteminei D. Care se găseşte în lumina soarelui, în peştele gras, ouă, produsele alimentare îmbogăţite şi ajută sistemul imunitar. Acest hormon de tip steroid (o categorie de lipide) fixează calciul şi luptă contra riscului de osteoporoză. Vitamina D are un rol imens în zăgăduirea penetrării virusului în corpul uman. O cauză a rahitismului –carenţa în vitamina D- este asociată cu infecţiile pulmonare de tipul pneumoniei, tuberculozei şi bronşiolitei. O echipă de cercetători de la spitalul Marques de Valdecilla din nordul Spaniei a comparat rata vitaminei D pe 216 pacienţi spitalizaţi din cauza coronavirusului cu cea a unui grup martor de 197 pacienţi. Concluzia a fost că 82% dintre pacienţii atinşi ce Covid-19 sufereau de o carenţă în vitamina D faţă de 47% în grupul martor. Concluziile au fost publicate în revista „The Journal of the Clinical Endocrinology & Metabolism” (luna octombrie a.c.) Rezultatele au confirmat ceea ce cercetătorii Universităţii de Medicină din Chicago observaseră: potenţialul preventiv al vitaminei D contra coronavirusului. Cercetările acestora fuseseră publicate le 3 septembrie a.c. în revista medicală „Jama Network Open”, care subliniau că riscul de a contacta Covid-19 este de două ori mari ridicat la persoanele care suferă de o carenţă în vitamina D faţă de cele care au asigurat necesarul.