România, grozavă, Turcia, de groază

0
322

Cu Contra selecţioner, naţionala României arătase o altă atitudine şi determinare faţă de „era Daum” şi în meciurile cu Kazahstan şi Danemarca, dar jocul era la fel de chinuit, în ciuda rezultatelor pozitive cu care s-a încheiat campania de Mondiale. Amicalul din Gruia cu Turcia a adus şi schimbarea strategiei tricolorilor într-una ofensivă, modernă, curajoasă şi concretizată într-o victorie de palmares: 2-0. Golurile le-a dat Gicu Grozav, jucător care evoluează în Turcia, la Karabuk, şi care a mai adus o victorie a României contra „otomanilor”: 1-0 la Istanbul, acum 5 ani, în preliminariile pentru Mondialul din 2014. Acţiunile din care s-a marcat au fost concepute de Budescu, dar assist-urile le-au aparţinut lui Deac şi Pintilii, iar finalizările lui Gicu Grozav.

Tricolorii au etalat una dintre cele mai consistente evoluţii din ultimii ani, dar au avut în faţă şi o echipă mai degrabă experimentală a lui Mircea Lucescu. Umilit de Islanda în cursa pentru Mondiale, românul a adus mulţi jucători noi, încercând să construiască o nouă echipă în jurul unor jucători cu cotă precum Calhanoglu, Selcuk Inan sau Cenk Tosun. Turcii n-au arătat nici fotbal şi nici atitudine, fiind victimă sigură pentru naţionala noastră. Au ajuns în careul lui Niţă de două ori, pe erorile lui Toşca, dar n-au fost capabili să le speculeze până la capăt. Dacă n-ar fi fost vorba doar de un meci amical, după o asemenea prestaţie aproape că ne-am fi simţit frustraţi că nu suntem prezenţi măcar în barajul pentru Mondiale. Deşi s-a jucat în fieful lui CFR Cluj, atmosfera a fost una intoxicată de „oile becaliote”, spectatorii scandând excusiv numele jucătorilor de la FCSB. Păcat, fiindcă organizarea a fost plăcută, cu „kiss cam”, cu coregrafie tricoloră în tribune şi un tricou cu numărul 11 oferit lui Mircea Lucescu înainte de joc.

„Dacă ne vom păstra această atitudine, ne putem califica la Euro 2020, dar să nu ne îmbătăm cu apă după un meci de verificare. Dacă se puneau amicalele, eram la multe turnee finale. Avem mult de lucru, dar sunt foarte mulţumit de băieţi” a spus Contra la final.

Miercuri, România joacă pe Arena Naţională un amical cu Olanda, ultimul meci de anul acesta al tricolorilor.

 

România – Turcia 2-0

A marcat: Grozav 42, 69.

Cluj, stadion: „Doctor Constantin Rădulescu”, spectatori: 15.000.

România: Pantilimon (Niţă 71) – Săpunaru (80 Bălaşa), Chiricheş (cpt.), D. Grigore, Toşca – Pintilii, Stanciu (Alibec 78) – Deac (Torje 63), Budescu (Bicfalvi 72), Grozav – Keşeru (Andone 66). Selecţioner: Cosmin Contra.

Turcia: Tekin – Tufan (Yardimci 84), Aziz, Soyuncu, Ali Turan – Inan (cpt.) (Ünder 46), Yokuşlu – Yazici (Mallis 46), Ozyakup, Calhanoglu (Karaman 64) –Cenk Tosun. Selecţioner: Mircea Lucescu.

Arbitru: Tiago Bruno Martins (Portugalia).