Noul stadion a intrat în proprietatea Primăriei Craiova

0
531

CLM Craiova a preluat, ieri, noul stadion de fotbal al oraşului, un bun cu o valoare de inventar de 239.731. 352,83 lei (cu TVA inclus) care se află acum în patrimoniul oraşului. Bulversaţi de lipsa de la şedinţă a principalilor factori implicaţi, precum şi de tipicul obişnuit în care s-a desfăşurat tot plenul acestei „zile istorice”, consilierii au mărturisit că stadionul reprezintă o mare realizare pentru oraş, dar mai pronunţată rămâne impresia de mare grabă în care se desfăşoară toate formalităţile. Pe acest fond, s-au cerut şi precizări legate de siguranţa construcţiei. Unul din cei trei membri din comisia de recepţie a Primăriei Craiova a dat asigurări ferme că arena prezintă siguranţă maximă pentru spectatori, fiindu-i verificată temeinic atât structura de rezistenţă, cât şi toate instalaţiile ce asigură protecţia în incintă.

În aşteptarea, probabil, a momentului festiv anunţat pentru vineri seara, preluarea efectivă şi oficială a stadionului de către Primăria Craiova s-a desfăşurat, ieri, într-un anonimat aproape total, aidoma unei şedinţe oarecare. De la şedinţă au lipsit, în primul rând, reprezentanţii CNI, partea de la care s-a efectuat preluarea investiţiei, dar şi primarul Mihail Genoiu, despre care s-a spus că se află în concediu şi că a delegat atribuţiile viceprimarului Stelian Bărăgan. Chiar şi aşa, plenul ar fi trecut cu totul şi cu totul neobservat dacă nu ar fi existat, totuşi, un mic moment special, care a fost conferit prin prezenţa în sală a doi componenţi ai Craiova Maxima.

Fostul mare fundaş Nicolae Ungureanu a fost invitat de autorităţi să ia un loc la prezidiul şedinţei de preluare a noului stadion, apoi să deschidă dezbaterile. Deşi a avut o intervenţie scurtă, „Roşu” a reuşit să imprime momentului ceva din atmosfera şi spiritul campionilor de altădată: „Este un stadion extraordinar. Chiar mai glumeam cu Emil Săndoi, acum o săptămână, când am participat la o acţiune şi am intrat şi noi pe iarba verde şi vorbeam: «Doamne, dacă am putea să mai jucăm şi noi acum, pe un asemenea stadion…». Noi ne-am făcut datoria în acea perioadă, acum urmează alte generaţii de jucători care, sper eu, să ne calce pe urme… Vă că unii dintre ei au început să cocheteze cu echipa naţională, ceea ce este un lucru foarte bun. Sper ca poimâine, când se va inaugura acest stadion, toate locurile să fie ocupate şi lumea să participe cu tot sufletul la această inaugurare, pentru că acest stadion şi această echipă meritau să fie ale oraşului Craiova”, a mărturisit Nicolae Ungureanu. Părăsind prezidiul, a luat apoi loc în sală, alături de fostul său coechipier Aurică Beldeanu.

S-au cerut asigurări legate de siguranţa arenei

Nemaifiind alte intervenţii din sală, şedinţa de îndată a CLM Craiova şi-a intrat apoi în tipicul obişnuit. Preşedintele de şedinţă, Gheorghe Nedelescu, a anunţat că sunt două proiecte de hotărâre pe ordinea de zi, apoi l-a propus la vot pe primul dintre acesta, cel de preluare a stadionului. Nu înainte însă de a dat cuvântul consilierilor municipali care au dorit să intervină pe marginea acestui proiect. Pe fondul unei linişti asigurate de consilierilor PSD – care, cu două excepţii, s-au abţinut de la comentarii şi chiar de la aprecieri –  toate intervenţii au venit din tabăra liberalilor. Deşi au votat pentru preluarea stadionului, aceştia au ţinut să atragă atenţia autorităţilor şi asupra unor probleme la stadion.

O chestiune ridicată de PNL-işti au fost cheltuielile de întreţinere a arenei, unele colosale, pe care trebuie să le aibă în vedere municipalitatea. „Cluj Arena şi Naţional Arena au pierderi deja foarte mari, acumulate în ani de activitate, şi vreau să vă întreb care este planul de afaceri al Primăriei, cum contrabalansăm deficitul pe care îl poate genera o astfel de arenă, pentru că realizăm că sunt nişte costuri colosale, care vor fi susţinute din bugetul craiovenilor”, a spus consilierul Flavius Sirop.

Siguranţa stadionului pentru spectatori a fost adusă în discuţie de consilierul PNL Marinel Florescu, acesta solicitând autorităţilor să dea asigurările necesare în acest sens: „Noi suntem convinşi că stadionul are toate avizele, dar totuşi cineva din compartimentul tehnic al Primăriei să ne asigure că nu vor fi probleme de siguranţă acolo. Ştim cu toţii că, la un moment dat, au apărut nişte inadvertenţe tehnice, pe care nu le-am finalizat la timpul respectiv. Cel puţin eu nu ştiu care a fost cauza, cine a fost de vină şi dacă Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut acolo un control şi care sunt rezultatele acestuia. Deci problema siguranţei celor care vor veni la stadion este o chestiune”. Marinel Florescu a pus şi problema denumirii pe care o va purta noul stadion.

Liberalii au acuzat autorităţile de „grabă suspectă”

Consilierul municipal PNL Marian Vasile a afirmat că este „o zi istorică” pentru Craiova, cea de preluare a noului stadion, dar că Primăria se grăbeşte, totuşi, cu desfăşurarea tuturor formalităţilor, iar lucrul acesta este în dezavantajul craiovenilor. Făcând referire strict la evenimentul de vineri, acesta a arătat că mai rămâne un timp scurt, de numai 48 de ore, pentru obţinerea autorizaţiei ISU. „Toată această grabă este cel puţin suspectă. Noi, CL, cred că nu suntem amatori, ci suntem consilieri locali profesionişti. În momentul în care noi vom aproba această hotărâre de a prelua stadionul, există o perioadă de timp – poate să fie chiar azi sau mâine – până când Prefectura va valida hotărârea de consiliu. După care, având în proprietate, putem să depunem pentru autorizare ISU. Toate aceste lucruri trebuie să se întâmple în 48 de ore. Cine îşi asumă responsabilitatea?”, a întrebat Marian Vasile.

În altă ordine de idei, liberalul a mai spus că, tot până vineri, este imposibil să se asigure şi personalul care trebuie să se ocupe de întreţinerea stadionului. „La punctul 2 de pe ordinea de zi, noi aprobăm organigrama stadionului. Reţineţi: suntem cu 48 de ore înaintea stadionului, iar noi, ca şi primărie, ne-am asumat, prin contractul de asociere cu această firmă, să asigurăm toată întreţinerea. Ori noi nu că nu avem personal, dar nu avem nici posturile pentru acest personal”, a pus problema alesul local PNL.

Social-democraţii nu şi-au mai apărat, ca altădată, proiectul

Aflându-se printre puţinii consilieri social-democraţi cu luări de cuvânt, fostul viceprimar Gheorghe Nedelescu, care a îndeplinit şi rolul de preşedinte de şedinţă, a punctat faptul că stadionul este o mare realizare pentru Craiova fotbalistică, legând apoi proiectul de numele fostului primar, Lia Olguţa Vasilescu: „Poate mai sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm, aşa cum spuneau şi colegii, foarte repede. Însă nu putem să nu apreciem ceea ce s-a făcut, să nu apreciem acest stadion care este o mare realizare pentru Craiova fotbalistică. Nu putem să nu apreciem şi efortul pe care l-a făcut fostul primar al municipiului Craiova, actualul ministru Lia Olguţa Vasilescu, care – să fim sinceri –, dacă nu era, nu aveam acest stadion”.

Al doilea şi ultimul consilier PSD cu intervenţii în plenul de ieri, Bianca Predescu, s-a referit la aspectele juridice ale procedurii de recepţie, subliniind răspunderea pe care o poartă persoanele care au semnat actele oficiale şi, implicit, gradul de siguranţă pe care aceştia l-au garantat pentru stadion. „Pe de altă parte, pe ordinea de zi de astăzi, noi avem un proces-verbal de recepţie, care a fost semnat. Cei care îşi asumă semnătura pe astfel de acte o fac sub sancţiunea legii penale. Adică ei ştiu că vor răspunde penal dacă afirmă că cele constatate sunt reale şi, de fapt, ele nu sunt reale. Ca atare, trebuie să fim de bună credinţă în aceste condiţii şi să înţelegem că, după un drum destul de lung – pentru că aşteptăm demult acest moment – a fost finalizată şi recepţia şi preluăm obiectivul în totalitate, putând să realizăm această inaugurare”, a arătat consilierul PSD. Bianca Predescu a catalogat stadionul ca „o bijuterie tehnică” şi a mulţumit apoi, simbolic, jucătorilor din Craiova Maxima, aflaţi în sală prin cei doi reprezentanţi ai săi: „Pentru că eu sunt unul dintre cei care, atunci când aveam 10 ani, aveam abonament la tribuna A, vreau să îi salut cu mult respect pe cei prezenţi în sală – pe domnul Ungureanu şi pe domnul Beldeanu, unul dintre cei mai buni mijlocaşi ai epocii sale din România, şi pe profesorul Zamfir. Să nu uităm că domnia sa, împreună cu marele Nicolae Dobrin, erau singurii antrenori din Europa care au antrenat în Japonia, care i-au învăţat fotbal pe japonezi, cu 20 de ani în urmă. Pentru aceşti oameni, craiovenii, prin reprezentanţii lor – noi, CL – am făcut ceea ce suntem chemaţi, astăzi, să votăm”.

Primăria Craiova: „Suntem 100% siguri că arena prezintă siguranţă”

La solicitarea preşedintelui de şedinţă, un reprezentant al Executivului a oferit asigurările legate de siguranţa stadionului. Ionuţ Gâlea, director Direcţia de Patrimoniu şi membru al comisiei de recepţie, a precizat că recepţia s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, timp în care s-au făcut toate verificările şi s-a tras concluzia că investiţia prezintă un grad de siguranţă maxim. „Recepţia a început în data de 23 octombrie şi a fost încheiată pe 7 noiembrie, dimineaţa. Deci a fost recepţia care nu s-a desfăşurat într-o zi, două, ci în două săptămâni. Motivul pentru care recepţia a durat atâta a fost tocmai acela de a ne asigura că stadionul îndeplineşte toate condiţiile de siguranţă pentru desfăşurarea oricăror activităţi în incinta acestuia. Au fost făcute verificări la toate instalaţiile care ţin de siguranţa la incendiu, de evacuări, de atenţionări, verificări pe partea de structură – a fost prezent structuristul care a avizat această construcţie. De asemenea, a fost prezent atât reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cel al Inspectoratului de Stat în Construcţii, aceştia dându-şi, într-un final, girul pentru a fi recepţionată această lucrare. Consider că suntem 100% siguri că această arenă poate găzdui evenimente sportive, cât şi de altă natură, în siguranţă pentru toţi cei prezenţi în incinta acesteia”, a declarat reprezentantul Primăriei Craiova. De asemenea, acesta a dat asigurări şi că, marţi, a fost depusă documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu la ISU. „Pe lângă partea de proiectare, a fost necesar, ca document, doar procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Această documentaţie este în analiza celor de la ISU, astfel încât să putem obţine autorizaţia de securitate la incendiu, în termenul cât mai scurt posibil”.

Vot în unanimitate pentru preluarea stadionului

După o jumătate de oră de discuţii pe acest subiect, preluarea stadionului de către Primărie s-a votat, în cele din urmă, cu majoritate de voturi. PNL-iştii s-au abţinut, în schimb, la punctul nr. 2 de pe ordinea de zi, cel legat de înfiinţarea Direcţiei care urmează să se ocupe cu întreţinerea stadionului, aceştia spunând că numărul de 23 de persoane care vor funcţiona acolo au fost luate de la nişte posturi-cheie din subordinea primăriei, Patrimoniu, Urbanism şi Direcţia de Taxe şi Impozite. Cu precizarea secretarului municipiului, Ovidiu Mischianu, cum că organigrama are avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi cu asigurările date de viceprimarul Stelian Bărăgan că întocmirea Direcţiei respective s-a făcut în condiţii de „maximă seriozitate şi rigurozitate”, şi acest proiect de hotărâre a trecut, întrunind, la final, numărul de voturi „pentru” al consilierilor PSD şi ALDE.