„Manifest pentru dialog”, la Teatrul Național „Marin Sorescu”

0
420

Spectacolul „Antisocial” ajunge și la Craiova, în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog”, întreprins în 21 de orașe. Producţia aparţine Departamentului de Artă al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, iar protagonişti sunt masteranzii de la Artă Teatrală. La Craiova, reprezentația va avea loc miercuri, 25 noiembrie, la Teatrul Național „Marin Sorescu”.

Turneul național „Manifest pentru dialog” a început după Festivalul Național de Teatru, unde a fost invitat în Platforma tinerei generații, și îşi propune să aducă în sălile de teatru, în fiecare dintre cele 21 de orașe, elevi, părinţi şi profesori, să declanşeze şi să susţină o dezbatere pe tema crizei sistemului educațional și a conflictului între generații. Oraşele în care vor avea loc reprezentaţii, în perioada noiembrie – decembrie a.c., sunt Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Iaşi, Botoşani, Suceava, Braşov, Bistriţa, Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Ploieşti, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timişoara, Arad, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu şi Bucureşti.

Spectacolul „Antisocial” are la bază un text dezvoltat prin tehnici de Artă Activă. Povestea – inspirată dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca – are loc într-un liceu de provincie, al anului 2015, din România. Elevii creează un grup secret pe un site de socializare. Profesorii află, se infiltrează și acționează. Cu ajutorul unor elevi… „Antisocial” este un spectacol realizat de regizorul Bogdan Georgescu împreună cu actorii Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristi Timbuș și Maria Tomoiagă. La sfârșitul reprezentației cei prezenți sunt invitați la un dialog constructiv, pornind de la cazul prezentat pe scenă. Bilete la spectacolul de la Craiova pot fi procurate de la Agenția Teatrală (tel. 0251.413.677).

Bogdan Georgescu dezvoltă, prin proiectele sale din ultimii zece ani, o metodă proprie de teatru, pe care o numeşte Artă Activă. A participat ca artist sau trainer la numeroase festivaluri internaţionale, conferinţe şi workshop-uri în Statele Unite ale Americii, Serbia, Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi România. A fost distins cu Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru – Secţia Română (2010), Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun dramaturg (2011), Cel mai bun spectacol la Festivalul European la Spectacolului de Teatru, Timişoara (2012), Premiul Cel Mai Bun Tânăr Artist la Kontakt Festival, Torun, Polonia (2012).

«„Antisocial” este un spectacol care vorbeşte despre fractura dialogului dintre tineri, profesori şi părinţi, o fractură accentuată de dezvoltarea IT fără precedent şi de evoluţia pe care o trăim în anii mileniului trei, aparent împreună. Este un spectacol care vorbeşte acut despre absenţa unei legi normale și morale a învăţământului românesc. „Antisocial” este un spectacol care nu acuză, ci provoacă la meditaţie şi adevăr, la dezbateri şi, sperăm, la soluţii». (www.uniter.ro)