Premiul Nobel pentru pace atribuit Programului alimentar mondial al ONU

0
700

World Food Programme (WFP) a primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2020, a informat vineri Comitetul Nobel Norvegian, instituția care acordă prestigioasa distincție.

Comitetul Nobel a acordat distincția pentru eforturile WFP de a combate foametea, pentru modul în care organizația a contribuit la instaurearea păcii în zone afectate de conflicte și pentru modul în care a acționat pentru a preveni folosirea foametei ca armă în conflicte. S-a considerat că Programul alimentar mondial al ONU face faţă unei situaţii totalmente degradate în numeroase ţări (Yemen, R.D. Congo, Nigeria, Sudanul de Sud, Burkina Fasso) unde combinarea efectelor conflictelor armate cu pandemia a produs o creştere teribilă a numărului de persoane ce trăiesc în condiţii relmente indecente. Circa 100 de milioane de persoane din 88 de ţări ale lumii sunt afectate. Anul trecut Abiy Ahmad, premierul etiopian, a fost recompensat pentru medierea cu Eritreea vecină.

Anul acesta au existat 318 de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace. Printe nominalizați s-au aflat activitsta pentru mediu Greta Thunberg, precum și „locuitorii din Hong Kong”, NATO, Julian Assange, Chelsea Manning şi Edward Snowden, alte alegeri posibile fiind organizaţia Reporteri fără Frontiere, Angela Merkel şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.