Stelian Tănase ajunge la Craiova cu noul roman „Marele incendiator. Cronica unui fapt divers”

0
217

Vineri, 11 octombrie, ora 12:00, Sala Oglinzilor, Muzeul de Artă Craiova va avea loc  lansarea romanului „Marele incendiator. Cronica unui fapt divers”, autor Stelian Tănase.

La eveniment vor participa:

  • Stelian Tănase, scriitor
  • Carmen Teodora Făgețeanu, cronicar
  • Mihai Firică, scriitor

Întâlnirea se va încheia cu o sesiune de autografe.

Trailerul oficial al romanului:
https://www.youtube.com/watch?v=7C6O33w32jU&t=1s

„Marele incendiator. Cronica unui fapt divers” este, în primul rând, o poveste de dragoste. Eroii romanului sunt Zoe, jurnalistă interesată de faptul divers, și Vivi, un fotograf cunoscut.

Pe fundalul acestei povești există un cronicar care narează neutru epopeea câinilor maidanezi și apariția în viața orașului a unui incendiator misterios pe care Poliția nu reușește să-l prindă, spre hazul și enervarea locuitorilor.

Un al treilea plan al poveștii prezintă personajele organizându-se pe simpatii, grupuri pro și contra, care se întâlnesc pe facebook. Trec la acțiune. Idolul lor este Marele Incendiator, un personaj mitic, un fel de haiduc din folclor în care toți își pun nădejdea.

Pe scurt este un “love story” clasic, cu toate ingredientele specifice. O iubire adevărată care, din cauza limitelor epocii, nu se poate împlini.

Cel mai important este că romanul atrage cititorul încă de la primele pagini. Lectura lui este cu totul captivantă. Nu trebuie să dai pagini în față ca să vezi ce se mai întâmplă. Soluțiile găsite de autor nu sunt deloc cele obișnuite, nici previzibile. Povestea pare ușor neverosimilă prin raportare la superficialitatea mentalului nostru comun, dar cu atât mai reală. Cei doi îndrăgostiți se pierd, pier tragic, ca în orice istorie gen “Romeo si Julieta”. Ei sunt sacrificați de o societate care nu caută adevărul. Acesta este rolul cronicarului omniscient care ne redă în roman o versiune a faptelor. Dar este oare cea adevărată?