Sărbătoarea toamnei, pe tarabele din Piaţa Centrală

0
327
Craiovenii care vor ajunge, mâine, în Piaţa Centrală, vor descoperi pe tarabe produse proaspete şi frumoase, într-o prezentare ce aminteşte de bogăţia toamnei. Şi preţurile cu care îi vor întâmpina comercianţii vor fi îmbietoare, provocându-i pe mulţi la cumpărături. Mai mult ca oricând, grătarele se vor încinge, iar vinul proaspăt, din struguri culeşi acum, îi va bucura pe vizitatorii dornici să deguste din produsele tradiţionale româneşti.

Gălăgioasă şi colorată, cu legume şi fructe de toate felurile, Piaţa Centrală este deschisă în orice zi a săptămânii, fiind locul care îi îmbie pe cumpărători cu cele mai proaspete şi variate zarzavaturi din oraş. Cea mai aglomerată zi este, bineînţeles, sâmbăta, când oamenii roiesc pe lângă tarabele încărcate cu de toate şi cumpără ce poftesc mai tare: roşii târzii, îmbrăcate într-o roşeală mai palidă, dar cu o aromă specială, de toamnă, sau vinete cu coaja întunecată şi lucioasă, ardei intens coloraţi şi varză, kilograme întregi de varză, depozitată în grămezi, fiind tocmai perioada când se coace, iar oamenii o taie din grădini şi o scot la vânzare.

Vremea tuturor roadelor
Plimbându-te prin piaţa învăluită într-o aromă iute de praz, care aproape că nu lipseşte de la nici o tarabă, nu ai cum să nu remarci că este toamnă şi există un belşug în toate. Alături de grămezile alb-verzui de varză, găseşti aproape orice te ajută la prepararea ei pentru iarnă, până şi bucheţele de mărar uscat, cu seminţele încă prinse de rămurele, care răspândesc în jur o aromă plăcută. Comercianţii îţi vând şi gutui mici cât pumnul, cu coaja de un galben luminos, sau ştiuleţi micuţi de porumb. Fiind vremea tuturor roadelor pământului, dai peste dovleci uriaşi, cu coaja verzuie şi miezul de un portocaliu cărnos, sau nuci cu coaja tare, care mai păstrează încă pete de verdeaţă.

Pregătiri pentru o sărbătoare a toamnei
Mâine, acest spectacol al toamnei, pe care îl întâlneşti acum pe tarabe, va fi pus în evidenţă într-un mod anume. Conducerea SC Pieţe şi Târguri marchează, şi în acest an, Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti, ocazie cu care Piaţa Centrală va găzdui o sărbătoare care va fi dedicată producătorilor agricoli autohtoni şi roadelor muncii acestora, precum şi preparatelor de casă ori tradiţionale. Legume şi fructe de sezon, lactate şi brânzeturi, vin vechi ori must proaspăt, murături, dulceţuri, preparate tradiţionale din carne, dar şi miere, dulciuri de casă ori fructe uscate, toate vor fi oferite cumpărătorilor într-un cadru festiv, direct de producători, într-o gamă variată şi la preţuri fără concurenţă.

Produse româneşti, pe încercate şi pe gustate
Craiovenii sunt aşteptaţi, prin urmare, să vizite hala de legume, dar şi pe cea de brânzeturi, unde vor fi întâmpinaţi cu mese decorate în mod specific. „Ajunsă acum la a treia ediţie, Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti este dedicată, ca şi în anii anteriori, producătorilor autohtoni şi mai cu seamă produselor autentice,  obţinute în gospodării. Fie că este vorba de fructe şi legume recoltate din grădină, fie că vorbim de preparate tradiţionale din carne, ori de brânzeturi pregătite după metode din vechime, fie că ne gândim la dulceţuri ori murături făcute după reţetele bunicilor, toate aceste produse vor putea fi oferite spre vânzare celor care vor veni în Piaţa Centrală din Craiova”, a declarat Alin Mărăcine, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.