Credincioşii adunaţi, de joi, la Iaşi se vor închina la moaştele sfintelor Parascheva şi Ecaterina

0
470

Pelerinii care vin la Iaşi, începând de joi, vor putea să-şi arate evlavia faţă de Dumnezeu cinstind atât moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, adăpostite de Catedrala Mitropolitană, cât şi pe cele ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, care vor fi aduse din localitatea Katerini, Grecia.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, ca şi în ceilalţi ani, pe o scenă amplasată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, situată în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane din Iaşi, arată un comunicat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei remis MEDIAFAX.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor anunţă că programul manifestărilor va debuta joi, la ora 6.30, cu o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi depunerea acestora pe platoul din faţa Căminului preoţesc “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, pentru închinare. La eveniment va participa participa PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Între orele 07.00 şi 11.30 sunt programate Sfinţirea apei (aghiazma mică) şi Sfântul Maslu (pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane şi sfinţirea la butoaiele cu apă lângă corpul C1), Utrenia şi Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji PS Calinic Botoşăneanul. După Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (16.00-17.00, în Catedrala Mitropolitană), este programată întâmpinarea la aeroport pentru aducerea moaştelor Sfintei Ecaterina (la 18.35).

Născută în Alexandria pe vremea împăratului Maximinus, Sfânta Ecaterina era fiica guvernatorului provinciei egiptene. Mărturisindu-şi credinţa în Domnul cu prilejul unei sărbători păgâne, i-a convertit şi pe cei mai învăţaţi dascăli prezenţi acolo, care au fost arşi pentru mărturisirea lor, ca urmare a poruncii împăratului. Refuzând să se închine idolilor, Sfânta Ecaterina a fost întemniţată şi torturată, iar pe când se pregăteau să o tragă pe roată, un înger a lovit toate instrumentele, stricându-le planul păgânilor. În cele din urmă, călăul i-a tăiat capul pe care ea îl aşezase, smerită, sub sabie. Sfârşitul său mucenicesc a avut loc în anul 305, în Alexandria. Sfintele sale moaşte au fost duse de un înger în Muntele Sinai. Fiecare pelerin care ajunge aici, la moaştele Sfintei Ecaterina, primeşte în dar un inel cu monograma ei, în cinstea inelului pe care Mirele Iisus l-a dăruit Sfintei. Mâna dreaptă a Sfintei Ecaterina, ce va fi adusă anul acesta la Iaşi cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, se află în oraşul Katerini din Grecia.

În multe locuri din lume Sfânta Ecaterina este cinstită ca ocrotitoare a multor meserii, a avocaţilor şi judecătorilor, a medicilor şi asistentelor, a farmaciştilor, a mecanicilor, a morarilor, a bibliotecarilor, a literelor şi artelor. La Paris, în special, este cinstită ca ocrotitoare a Şcolii de Filosofie şi, în general, a filosofilor. De asemenea, este considerată ocrotitoarea fecioarelor şi a tuturor femeilor, arată comunicatul.

Vineri, între 07.00 şi 12.00, programul oficial include Miezonoptica, Acatistul şi Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană), la care va sluji PS Ignatie, episcopul Huşilor. Intervalul dintre orele 19.00 şi 20.30 este rezervat pentru pelerinajul Calea Sfinţilor, o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. (Se va ieşi pe poarta de lângă Casa Nicodim – Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit¨ – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi¨ – Catedrala Mitropolitană). Iar cea de-a doua zi se încheie cu Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi, în anul 1996 – Vecernia, Litia şi Utrenia (în Catedrala Mitropolitană), între orele 21.00 şi 1.00.

Sâmbătă, credincioşii sunt aşteptaţi în Catedrala Mitropolitană, între 7.00 şi 12.00, unde va sluji PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. În acelaşi timp, între 08.30 şi 12.00 are loc sfinţirea bisericii Sfântul Mucenic Iulian din Tars din Campusul universitar Tudor Vladimirescu. Ca în fiecare zi de evenimente, intervalul orar 17.00-18.00 este dedicat Paraclisului Sfintei Cuvioase Parascheva. Seara de sâmbătă se încheie cu Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva – Vecernia, Litia şi Utrenia (în Catedrala Mitropolitană), între orele 20.00 şi miezul nopţii.

Duminică, ziua de praznic începe la Iaşi de la ora 7.00, când sunt oficiate Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile şi Slavoslovia Mare, în Catedrala Mitropolitană, până la 9.00, evenimentele continuând, între 9.00 şi 13.00, cu Sfânta Liturghie arhierească (pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt). Între orele 17.00 şi 18.00 credincioşii participă la Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar, de la orele 20.00 este anunţată slujba de priveghere cu Vecernia, Litia şi Utrenia, în Catedrala Mitropolitană. Seria de manifestări se încheie luni, de la orele 07.00 şi 11.30 cu Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, Ceasurile şi Sfânta Liturghie, în Catedrala Mitropolitană de la Iaşi.

Reprezentanţii Mitropoliei Iaşi au început de mult pregătirile pentru sărbătorirea hramului Sfintei Parascheva, la Iaşi fiind aşteptaţi peste 200.000 de credincioşi, mai mulţi decât anii trecuţi, având în vedere faptul că anul acesta zilele de sărbătoare cad în zile libere. CFR a informat că, în perioada 11-15 octombrie, pelerinii care vor să ajungă la Iaşi cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva vor avea la dispoziţie trenuri şi vagoane suplimentare. Anul trecut, 200.000 de oameni au fost să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. (Sursa: Mediafax)