Fostul ofițer Bănică „păcănele” de la IPJ Dolj, 3 ani și 4 luni închisoare pentru luare de mită

0
1439

Un fost ofiţer al Poliției Dolj a fost condamnat definitiv de magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru infracțiunea de luare de mită. ÎCCJ i-a mărit fostului poliţist, Cătălin Bănică „păcănele”, pedepsa, după ce Curtea de Apel Craiova îl condamnase la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Sentința definitivă a fost pronunțată ieri, iar reprezentanții IPJ Dolj au precizat că în momentul când vor primi mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea pe numele bărbatului vor fi demarate activitățile pentru prinderea și încarcerarea sa. Al doilea inculpat din dosar, un grec, cel care i-a dat bani polițistului, a fost și el condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu executare. 

Povestea în urma căreia fostul ofițer al IPJ Dolj sfârșește acum în spatele gratiilor, condamnat definitiv la închisoare cu executare, s-a petrecut în urmă cu mai bine de 8 ani. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Serviciul Teritorial Craiova, în august 2006, Cătălin Bănică, pe atunci subinspector în cadrul IPJ Dolj, împreună cu colegul său, subcomisarul Eugen Topuzu, au făcut un control la firma SC XPRESS PRINTING SRL Craiova, unde au descoperit că unitatea nu deţinea licenţe pentru softurile tuturor calculatoarelor. Directorul firmei, Marian Mare, a încercat să-i convingă pe poliţişti că responsabilitatea obţinerii licenţelor revenea administratorului societăţii-mamă din Bucureşti, grecul Panayotis Vassos. Bănică i-a dat de înţeles că pot ajunge la o „înţelegere”, care l-ar costa cel puţin 1.000 de euro, pentru că trebuie să împartă suma cu colegul său. Ulterior, directorul Mare a obţinut de 1.000 de euro de la grec, bani pe care i-a dat lui Bănică, acesta din urmă falsificând procesul-verbal întocmit în timpul controlului, inclusiv semnătura colegului său. După aproape doi ani, pe 17 iunie 2008, Eugen Topuzu a ajuns în control la aceeaşi firmă, iar Marian Mare i-a reproşat că îi dăduse bani pentru a nu-i mai face probleme. Atunci a izbucnit un întreg scandal, după ce s-a aflat că Bănică luase şpaga pentru el şi falsificase documentele, cazul intrând în atenţia procurorilor DNA Craiova şi a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj.

În timpul anchetei care a urmat, s-a stabilit că ofiţerul Bănică, deşi nu avea dreptul să desfăşoare activităţi economice, a cumpărat mai multe aparate de jocuri de noroc şi le-a montat în spaţiile aparţinând SC MILLENIUM IMPEX SRL din Slatina, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova. În schimb, patronul societăţii comerciale a fost asigurat că va fi protejat de controalele colegilor săi. Anchetatorii au mai stabilit că ofiţerul Bănică a primit şi alte sume de bani cu titlul de mită de la mai mulţi administratori ai unor săli de jocuri de noroc pentru a nu le întocmi dosare penale.

Trimis în judecată în 2010

În iunie 2010, procurorii DNA Craiova au dispus trimiterea în judecată a inspectorului Cătălin Ştefan Bănică, dar şi a grecului Panayotis Vassos, care i-a dat şpagă. Pentru că faptele au fost săvârşite de Bănică în calitate de ofiţer de poliţie, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova. Pe 29 ianuarie 2013, instanţa craioveană l-a condamnat pe Bănică la doi ani şi zece luni de închisoare cu executare, iar grecul Panayotis Vassos a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Nemulţumiţi de sentinţă, atât cei doi inculpaţi, cât şi procurorii DNA au formulat recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ieri, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au pronunțat sentința definitivă în dosar. Cătălin Bănică a fost achitat pentru falsificarea documentelor de serviciu (art. 272 vechiul cod penal) din cauza intervenirii prescripției, în schimb i-a fost majorată pedeapsa pentru luare de mită la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare: „În baza art.33 lit.a Cod penal anterior – art.34 lit.b Cod penal anterior, art.35 Cod penal anterior, contopeşte pedepsele aplicate urmând ca inculpatul Bănică Ştefan Cătălin să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani şi 4 luni închisoare şi interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b şi lit.c Cod penal anterior pe o durată de 5 ani, ca pedeapsă complementară”, se arată în sentința ÎCCJ. Nici grecul  Panayotis Vassos nu a scăpat, magistrații Curții Supreme majorându-i și lui pedeapsa la un an de închisoare cu executare. Sentința fiind definitivă, ambii inculpați trebuie ridicați pentru a fi încarcerați în penitenciar. Reprezentanții IPJ Dolj au precizat că în momentul când vor primi mandatul de executare a pedepsei emis de instanță pe numele fostului polițist vor fi demarate activitățile pentru prinderea și încarcerarea acestuia.