„Perspectiva românilor din Timoc”

0
903

Asociaţia Studenţilor Timoceni (AST) din Craiova, în parteneriat cu două asociaţii româneşti din Serbia de Răsărit, Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea” (ATCR), din Kladova şi Iniţiativa Românilor din Serbia (IRS), cu sediul la Bor, organizează astăzi, ora 10.00, dezbaterea cu tema „Perspectiva românilor din Timoc”. Evenimentul se va desfăşura la  Craiova, la sediul AST, situat în b-dul 1 Mai, nr 68, în incinta Facultăţii de Medicină şi Farmacie, etajul II. La dezbatere vor fi prezenţi cei mai populari lideri din Timoc, Boian Barbucic, preşedintele IRS şi Tihan Matasarevici, preşedintele ATCR şi director al Centrului Cultural Kladovo. Ambii sunt cunoscuţi ca fiind foarte activi în ceea ce priveşte lupta pentru păstrarea culturii şi identităţii româneşti în Valea Timocului. Faţă-n faţă cu cei doi reprezentanţi ai comunităţii din Serbia de Răsărit vor fi studenţii timoceni care studiază la Craiova şi care vor dezbate o serie de probleme legate de limbă, religie, tradiţii, într-un cuvânt, de viitorul lor în Valea Timocului.

Europarlamentarului Marian Jean Marinescu, membru al Comisiei parlamentare de stabilizare şi de asociere UE-Serbia :

„Situaţia românilor din Serbia este de o importanţă primordială pentru noi politicienii români, indiferent unde lucrăm, la Bucureşti, la Bruxelles sau la Strasbourg. Apreciez foarte mult acest tip de dezbatere şi ştiu că se discută lucruri extrem de interesamte. Atunci când vorbim de relaţia noastră bilaterală cu Serbia sau de progresul Serbiei către UE, nu putem ignora necesitatea ca Belgradul să respecte standardele europene în domeniul minorităţilor naţionale.
Acesta este mesajul pe care eu, personal,  din calitatea mea de europarlamentar  îl transmit cu toată prietenia, constant şi ferm, partenerilor noştri sârbi. De asemenea, este un mesaj pe care îl transmit direct la nivelul instituţiilor europene, la nivelul Uniunii Europene. Regret că există încă situaţii în care etnicii români din Valea Timocului care vor să aibă slujbă religioasă în limba română, şcoli în limba română se confruntă cu persecuţii şi ameninţări. Serbia trebuie ajutată, în parcursul sau către UE dar trebuie să respecte minoritățile naționale și să asigure drepturile fundamentale ale membrilor acestora. Este un drum pe care România l-a parcurs în privința propriilor minorităţi, ţara noastră fiind un bun exemplu, chiar unul de bună practică”.