Ministrul german de Interne a cerut permisiunea CE să-i trimită acasă pe europenii care vin să acceseze ajutoare

0
371
Hans-Peter Friedrich

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, ieri, jurnaliştilor, înainte de reuniunea Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg, că aşteaptă o poziţie a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea de a-i trimite acasă pe europenii, inclusiv români, care vin în Germania pentru a beneficia de ajutoare sociale. Deşi a recunoscut că „e adevărat, multe persoane din România şi Bulgaria, dar şi din alte ţări din Estul Europei, vin în Germania pentru a munci serios, şi aceştia sunt bineveniţi”, ministrul german a subliniat că, „din păcate, sunt şi unii care vin doar pentru că vor să aibă acces la ajutoarele sociale. Nu putem accepta asta şi mă aştept ca şi Comisia să înţeleagă aceste diferenţe”. Acesta a precizat că edilii marilor oraşe se plâng de problemele cu care se confruntă din cauza unor astfel de cazuri. „Nu putem ignora aceste probleme. Am nevoie, din partea Uniunii Europene, de o poziţie clară în acest sens: dacă îi putem trimite înapoi pe cei care vin să primească ajutoare sociale şi dacă putem să le interzicem revenirea. Este o întrebare concretă, juridică şi sper ca astăzi comisarul pentru Justiţie să răspundă clar la această întrebare”, a punctat Hans-Peter Friedrich. Anterior, ministrul german a declarat pentru cotidianul „Die Welt” că în anumite cazuri libertatea de circulaţie în interiorul UE ar trebui „restrânsă”.

Şi ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, prezent ieri la Cluj-Napoca, unde a participat la conferinţa „Globalizarea şi noile economii” de la Universitatea Babeş-Bolyai, a susţinut că prezenţa muncitorilor români în ţara sa este o experienţă „pozitivă”, pentru că aceştia „muncesc bine şi plătesc taxele”, dar că nu poate spune care vor fi consecinţele ridicării restricţiilor pe piaţa britanică a muncii după 1 ianuarie. „Vom ridica restricţiile la sfârşitul acestui an şi cred că este foarte dificil de spus exact care ar fi consecinţele şi numărul de români sau bulgari care vor intra în Marea Britanie. Guvernul Marii Britanii a comandat un studiu despre acest subiect şi sunt multe elemente necunoscute. (…) Pot să spun ce a spus prim-ministrul David Cameron, că avem o experienţă cu muncitori români şi bulgari în Marea Britanie, este o experienţă pozitivă, românii muncesc bine, plătesc taxele şi sunt foarte apreciaţi de angajatorii lor. Pe de-o parte, este o experienţă bună, pe de altă parte, este o discuţie în Marea Britanie, care are o experienţă recentă cu migraţia masivă din Europa de Est şi eu cred că este important că putem să prevenim abuzurile privind dreptul la libera circulaţie”, a spus Harris. Potrivit acestuia, Marea Britanie nu este singura ţară care va ridica restricţiile pe piaţa muncii după 1 ianuarie 2014, iar românii şi bulgarii vor avea acces în toate statele membre ale UE. „Eu nu ştiu exact care va fi alegerea lor, dacă să rămână în România sau să îşi găsească un loc de muncă în Polonia sau Germania. (…) Vom continua discuţiile, pentru că este necesar, piaţa unică este în beneficiul tuturor”, a subliniat ambasadorul britanic.

Totodată, ambasadorul Harris consideră că România a îndeplinit condiţiile tehnice pentru aderarea la Schengen, spunând că poziţia guvernului Marii Britanii, exprimată în 2011, nu s-a schimbat, acesta susţinând aderarea ţării noastre la Schengen. „Poziţia guvernului Marii Britanii a fost exprimată în 2011 şi nu s-a schimbat: noi sprijinim aderarea României în spaţiul Schengen, deoarece considerăm că România a îndeplinit condiţiile tehnice. Ştiu că alte ţări membre ale UE au ridicat consideraţii, în conexiune cu MCV (n.r. – Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene), şi important pentru România este să răspundă la aceste consideraţii”, a spus ambasadorul.