Două tabere de romi, împrăştiate cu buldozerele

0
394

Ieri, la primele ore ale dimineţii, mai multe familii de romi au fost evacuate din două zone lăturalnice ale cartierului Craioviţa Nouă. Autorităţile au venit însoţite de forţe de ordine şi au pus la pământ corturile improvizate, confiscând câteva tone de PET-uri. Pe lângă faptul că deranjau locatarii din zona Depoul de tramvai, romii erau vizaţi şi pentru sustragerea capacelor de canal. 

În jurul orei 7.00, echipajele ale Poliţiei Locale au intrat în forţă pe aleea de lângă Depoul de tramvaie, din Craioviţa Nouă. Într-un loc plin de gunoaie, îngrămădite unele în altele, se găseau mai multe corturi cu acoperişurile improvizate din cârpe. Deşi băteau un vânt destul de rece, aici dormeau, învelite în pături, mai multe familii de romi. Cum au auzit gălăgie în preajma taberei, locatarii au ieşit buimaci în uşa bordeielor: „Ce aveţi cu noi, de ce nu ne lăsaţi să trăim?  Venirăţi să ne aruncaţi în stradă ca pe câini!”, s-au repezit la poliţişti. Cu copiii în braţe, femeile le-au spus verde în faţă autorităţilor că nu vor pleca din acel loc, pentru că acolo au tot ce au agonisit în ultimele luni. „Suntem din Breasta şi strângem şi noi sticle ca să ne luăm mâncare. Avem copii mici acasă, cu ce-i ţinem? Eu am o fetiţă de un an şi şase luni, ce-i dau eu să mănânce? Am lăsat-o cu soacră-mea, cu socru-meu acasă, unde să mă duc cu ea? Să o iau în braţe şi să mă duc cu ea la furat sau să o aduc aici şi să o îmbolnăvesc mai rău?”, spunea o tânără de etnie romă, care, pe lângă copilul de acasă, mai aştepta încă unul.

PET-urile erau vândute cu 0,8 lei pe kilogram

Într-adevăr, corturile erau baricadate din toate părţi de mormane de PET-uri pe care cetăţenii romi le strânseseră din oraş. Părţi din ce colectaseră erau legate în grămezi uriaşe şi pesemne îşi aşteptau rândul ca să fie duse la vânzare. Interogaţi de poliţiştii, aceştia au spus că „bidoanele” le adunau de la ghenele din incinta blocurilor. După ce strângeau o cantitate destul de mare, o luau iar în spate şi mergeau să le comercializeze. Romii avansaseră şi un preţ, spunând într-un glas că, oricât de mult s-ar strădui, nu pot să obţină  mai mult de 0,8 lei pe kilogram. „Le legăm în saci şi le cărăm cu spinarea până aici. Le vindem şi noi ca să luăm un ban. Nici asta nu ne lăsaţi? Ce vreţi, să ieşim la furat?”, se agitau romii pe măsură ce forţele de ordine dădeau la o parte perdelele de la intrarea în adăposturi. Cu feţele tuciurii şi murdare, copiii se ţineau de fusta mamelor şi priveau speriaţi cum, de dincolo de drum, de pe un deal, oameni în salopete fosforescente se pregăteau să intervină. „Pe noi nu ne-aţi angajat la Salubritate. De ce nu ne daţi şi nouă un loc de muncă?”, se revoltau părinţii.

Lamele au ras adăposturile

După câteva minute de parlamentări, buldozerele şi-au făcut apariţia. La vederea lor, romii au început să ţipe, încercând să-şi salveze marfa. Unii s-au repezit la sacii gata încărcaţi şi au vrut să o taie cu ei prin spatele taberei, dar au fost opriţi la timp de forţele de ordine. Văzând însă că nu pot să mai facă nimic, au început să vocifereze şi mai tare. În timp ce persoanele adulte şi copiii au fost conduşi la maşinile de Poliţie, pentru a li se face identificarea, lamele utilajelor au intrat direct în adăposturi, demolându-le. „Grămezile de PET-uri vor fi luate de angajaţii de la Salubritate şi duse la groapa de gunoi. După ce vom aduna toate mizeriile, inclusiv aceste rămăşiţe de cârpe, vom intra cu lamele şi vom nivela terenul. În urma noastră, trebuie să rămână locul liber şi curat. Le facem un bine şi craiovenilor din zonă, pentru că începuseră să se plângă de comportamentul lor”, a declarat Gheorghe Nedelescu, city-managerul Craiovei, care a precizat că numai în aceste adăposturi se aciuiseră peste 100 de persoane.

Cu calul în mijlocul oraşului

La nici o sută de metri, după ce treceai printr-o arcadă de vegetaţie, un miros pătrunzător de grajd te lua de nas. Într-o încăpere scundă, fără ferestre şi uşă, un cal îşi lua micul dejun. Alături, într-o casă din beton, cu ferestrele înnegrite de fum, alte persoane se adăpostiseră şi trăiau din colectarea sticlelor de plastic. La vederea poliţiştilor, un bărbat cu un picior prins într-un bandaj şi o cârjă înfiptă la subsuoară a ieşit în întâmpinare. „Am şase copii şi nu am unde să mă duc cu ei. Spuneţi-ne, unde să ne ducem cu ei?”. Înconjurată de două fete, între care una avea un copilaş în braţe, stăpâna casei a început şi ea să se vaite, spunându-le autorităţilor că au avut casă, dar au pierdut-o: „Ne-au evacuat din casă, proprietate personală. Am vândut blocul ca să luăm şi noi o casă, că eram mulţi şi nu puteam plăti, stăteam decât pe ajutorul social. Şi până la urmă am cumpărat de la o persoană, prin certificat de moştenitor. Şi la un an de zile ne-am trezit cu un alt certificat de moştenitor. Cel care ne-a vândut nouă a decedat şi a rămas să ne ajutăm cu celălalt. Avem vreo patru  sau chiar cinci ani de când suntem aici”.

Suspectaţi pentru sustragerea capacelor de canal

În curtea plină cu tot felul de acareturi, toate aflate într-o stare proastă, se afla şi o căruţă. Autorităţile îi suspectau pe aceştia că ar fi putut, la fel de bine, să-şi folosească atelajul pentru sustragerea capacelor de canal. Însă nu s-au găsit astfel de obiecte la ei. „Din dispoziţia primarului, de mai mult timp inventariem aceste zone care nu sunt decât adevărate focare de infecţie. Pe lângă faptul că deranjează toţi oamenii unde sunt amplasate astfel de locaţii, se întâmplă şi diverse lucruri, cum ar fi colectarea de PET-uri şi sustragerea de capace. Ştiţi foarte bine ce probleme avem cu capacele din municipiul Craiova, şi anume că sunt sustrase de pe domeniul public. Ei au înţeles să-şi facă adevărate tabere, noi le-am inventariat de mai mult timp şi astăzi am decis să intervenim”, a spus Gheorghe Nedelescu, precizând că persoanele vor fi îndrumate către localităţile de domiciliu, iar copiii daţi în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.