“Învață și acordă primul ajutor la orice vârstă”

0
267

Crucea Roșie Română marchează, mâine, 10 septembrie, Ziua Mondială de Prim Ajutor. Tema din acest an pune accent pe învățarea și acordarea primului ajutor la orice vârstă.

Cunostințele de acordare a primului ajutor abilitează oamenii să salveze vieți și ajută la recuperarea după o boală sau un accident, sporesc capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a reduce sau stabiliza leziunile grave și pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire ale unei victime. Totodată, abilitățile de acordare a primului ajutor îi învață pe oameni cum să-și păstreze calmul în caz de urgență, precum și bunătatea și dorința de a-i ajuta pe ceilalți.

“Indiferent de categoria socială din care provine sau de vârstă, fiecare persoană are capacitatea de a acorda primul ajutor. Este esențial ca un număr cât mai mare de persoane să învețe să acorde primul ajutor la toate vârstele, fie că este vorba de cursuri făcute în școli, la locul de muncă sau în cluburile pentru persoane în vârstă. Oricine poate salva vieți!”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

Crucea Roșie Română educă și furnizează cursuri de prim ajutor de 146 de ani fără întrerupere. Cursurile au acoperire națională și certificare europeană. În 2021, un an în care cursurile, pentru al doilea an consecutiv, s-au desfășurat în cea mai mare parte în regim online din cauza restricțiilor pandemiei COVID-19, organizația a instruit, în acordarea primului ajutor, peste 32.000 de persoane, copii și adulți.

Ziua Mondială de Prim Ajutor recunoaște rolul important pe care îl au la nivel mondial Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie în furnizarea de formare în domeniul acordării primului ajutor de calitate, ca o modalitate de consolidare a capacității oamenilor de a răspunde în situații de accident sau boală.