Sfânta Maria Mică, sărbătorită în straie populare, la Călăraşi

0
539

calarasi (1)Aşa cum se obişnuieşte la Călăraşi, la orice mare sărbătoare, înadins pentru a duce mai departe obiceiurile şi porturile populare moştenite din străbuni, ieri, de Sfânta Maria Mică, zeci de copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale olteneşti au oferit un adevărat spectacol folcloric. Talentaţii dansatori şi interpreţi au urcat pe scenă, unde au susţinut recitaluri, fiind aplaudaţi de localnicii care s-au aflat în public. A fost prima ediţie a „Sărbătorii toamnei în cântec şi joc”, un eveniment care, ţinând cont de bucuria cu care copiii au jucat şi au cântat,  se va ţine, cu siguranţă, ani buni de-acum înainte.    

Încă de dimineaţă, o mulţime de copii, îmbrăcaţi în costume naţionale, au umplut curtea Căminului Cultural din comuna Călăraşi, aflat în imediata apropiere a Primăriei. Toţi purtau, cu bucurie, gătiţi ca pentru o zi de mare sărbătoare, frumoasele straie populare care amintesc, prin podoabele lor, de sudul Olteniei. Maramele albe ale fetelor şi pălăriile uşoare, împletite din paie, de care era prinsă panglica tricoloră, au atras toată atenţia şi au fost motiv de mare mândrie şi pentru primarul comunei Călăraşi, Vergică Şovăilă, bucuros să vadă că tinerii din localitate respectă cu sfinţenie tradiţiile.

«Suntem la prima ediţie a „Sărbătorii toamnei în cântec şi joc”, eveniment pe care ni-l dorim unul de tradiţie. Mă bucură să avem aceşti copii minunaţi alături de noi. Sunt o adevărată comoară pentru localitatea Călăraşi şi astăzi au demonstrat cât de talentaţi sunt. Aş vrea să le mulţumesc pentru că ne-au arătat tuturor cât de frumos este costumul popular oltenesc. Le doresc să crească mari şi numele lor să ajungă cunoscute în întreaga ţară», a declarat Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi.calarasi (5)

Atmosferă de sărbătoare în toată comuna

Pentru că a fost zi de sărbătoare, localnicii au lăsat munca deoparte şi au venit să-i vadă pe micii artişti. Ce-i drept şi vremea a ţinut cu cei din Călăraşi, pentru că soarele a strălucit pe cer mai toată ziua, iar temperaturile au adus aminte mai degrabă de căldura verii.

Spectacolul s-a ţinut în două reprize: de dimineaţă, începând cu ora 10.00, la Căminul Cultural din satul Călăraşi şi după-amiază, începând cu ora 16.00, în celălalt sat al comunei, la Sărata, în noua sală de festivităţi, inaugurată în primăvara acestui an. Protagonişti au fost elevii Şcolii Generale din Călăraşi şi membrii Ansamblului „Bordeiaşul” din localitate.

Scena a fost împodobită de sărbătoare şi, pentru că vorbim de o comună bogată, cu oameni muncitori şi gospodari, pe mesele ţărăneşti, scunde, acoperite cu ştergare tradiţionale şi înconjurate de scaune cu trei picioare, au fost aşternute cu multă grijă fructe şi legume de toamnă, rod al pământurilor nisipoase muncite cu atâta trudă de agricultori.calarasi (4)

Paradă a portului tradiţional oltenesc

Andreea şi Cătălin, cei doi prezentatori, au început prin a le ura „La mulţi ani!” tuturor care şi-au sărbătorit, ieri, ziua onomastică şi au vorbit despre ce înseamnă în credinţa populară, sărbatoarea Naşterii Maicii Domnului. Aceasta reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi. Este ziua în care poate începe culesul de viilor, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coaja ulmilor şi se dă startul târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă.

După ceastă introducerea a urmat o paradă a portului tradiţional oltenesc, prezentată de elevi de la clasa a doua, care pe acorduri de muzică populară au adus pe scenă coşuri cu fructe şi flori de toamnă. În plus, copiii au oferit gogoşi calde tuturor spectatorilor prezenţi în sală.  Apoi, rând pe rând, micii artişti au urcat pe scenă, cu multă îndrăzneală, şi au oferit un spectacol pe cinste, semn că Ansamblul „Bordeiaşul” are viitorul asigurat şi profesorii au de unde alege şi în următorii ani. Foarte apreciat a fost momentul căluşului, dar şi doinele interpretate de copii, cu mult talent.    calarasi (3)

„Bordeiaşul”, un ansamblu cu tradiţie

Marele vis al copiilor care ieri au jucat la Căminul Cultural din Călăraşi şi la sala de festivităţi din Sărata este să ajungă la Ansamblul „Bordeiaşul”. Cu peste 50 de ani de tradiţie în spate, acesta a smuls, de-a lungul timpului, numeroase aplauze. Datorită profesionalismului pe care-l arată ori de câte ori urcă pe scenă, dansatorii de pe Valea Dunării şi-au câştigat deja un nume, fiind chemaţi să susţină spectacole în multe colţuri ale ţării. De fiecare dată când se întorc acasă, în localitatea natală, vin cu zâmbetul pe buze fiindcă au reuşit din nou, o dată şi încă o dată, să impresioneze publicul. Dacă îi priveşti, nu poţi decât să le dai dreptate tuturor celor care îi felicită de fiecare dată.

Ceea ce impresionează acum este grija care se acordă pentru ca Ansamblul „Bordeiaşul” să nu se stingă vreodată. Pe lângă ansamblul cel mare, autorităţile se străduiesc să impulsioneze şi ansamblul mic, al copiilor, care va înlocui pe cel al adulţilor în câţiva ani. Ansamblul copiilor este format din peste 20 de elevi care au primit costume populare şi care vin în fiecare săptămână să repete pe scena Căminului Cultural.calarasi 6

Spectacol şi în sala de festivităţi de la Sărata

Şi, ieri, Ansamblul „Bordeiaşul” a impresionat, dansatorii fiind apreciaţi pentru energia şi pasiunea cu care au jucat. Cu atât mai mare mândria părinţilor prezenţi în sală, după ce şi-au văzut copiii aplaudaţi la scenă deschisă. Şi nu doar la Căminul Cultural, ci şi la sala de festivităţi de la Sărata, inaugurată chiar în primăvara acestui an. A fost un tur de forţă pentru dansatori şi, cu siguranţă, o primă ediţie reuşită a „Sărbătorii toamnei în cântec şi joc”, care şi anul viitor se va ţine tot pe data de 8 septembrie de Sărbătoarea Sfintei Maria Mică.calarasi (2)