Primăria Craiova testează terenul pentru a se muta

1
488

Primăria Craiova caută variante pentru a se muta. Timp de doi ani, atât cât durează reabilitarea clădirilor actuale, cei peste 500 de funcționari vor trebui să fie instalați într-o altă locație. Autoritățile locale iau în calcul să așeze birourile fie în clădirea băncii Bancpost, din Centrul vechi, fie în imobilul S200 de pe Calea București.  

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat recent că, pe axele de finanțare care sunt deschise în perioada 2014-2020, autoritățile locale au cuprins pentru consolidare trei clădire monument istoric pentru care există deja finalizată partea de proiectare. Asta înseamnă primăria, cu cele două sedii – cel central și cel de la Palace – și Colegiul Național „Carol I”, cu tot cu Teatrul de Operă. Expertiza tehnică și proiectul tehnic pentru sediul central a costat 550.000 de lei, iar documentația preliminară licitației pentru sediul de la Palace – 650.000 de lei. „Practic nu trebuie decât să dăm drumul la licitații. Colegiul și teatrul sunt rezolvate, în sensul că elevii deja au unde să se mute, noi am amenajat în incinta aceluiași colegiu clădirile care erau înainte internat și cantină, ca să se poată desfășura procesul educațional”, a explicat primarul Craiovei.

Chriași pentru trei ani

Primăria Craiova va avea, totuși, o problemă în ceea ce privește spațiul de lucru. În organigrama autorității locale figurează nu mai puțin de 550 de funcționari, care toți își au acum birourile fie în sediul central, fie în cel de la Palace. Municipalitatea își pune problema unde vor fi mutați toți aceștia, cu tot cu documentația cu care lucrează. În plus, mai trebuiesc create și ghișeele pentru public. „O problemă foarte importantă o vom avea noi, primăria, pentru că va trebui să ne găsim un spațiu în care să funcționăm timp de trei ani de zile. Este foarte probabil să ne intereseze spațiul în care a funcționar Bancpostul, este foarte posibil să ne intereseze spațiul de la S200, nu știu la ora actuală”. Deși are la îndemână două variante, edilul a precizat că nu poate să ia o decizie până nu se sfătuiește cu aleșii locali. „Până nu mă sfătuiesc și cu consilierii nu pot să iau o decizie de una singură. Dar cert este că, după ce va fi finalizată licitația pentru cele două primării, va trebui urgent să ne găsim spațiu”.

Reabilitarea va costa 11 milioane de euro

Atât sediul principal al Primăriei Craiova, din Str. ”A. I Cuza” Nr.7, cât și cel de la nr. 1, cunoscut drept ”Palace”, vor intra într-un amplu proces de reabilitare care va dura trei ani de la începerea lucrărilor. Costurile se vor ridica la circa 50 de milioane de lei (11 milioane euro), fără TVA. Cele aproximativ 11 milioane de euro vor fi plătite eșalonat, în decursul celor trei ani. Fostul Hotel Palace nu a fost niciodată consolidat și are nevoie de o investiție de 5 milioane de euro. Lucrările la această clădire presupun reabilitări la nivelul acoperișului, urmând să fie înlocuită toată învelitoarea. Tabla de zinc actuală va fi schimbată cu o învelitoare din policarbonat celular, care va avea și un sistem transparent și termorezistent pentru luminatorul superior. Din punct de vedere arhitectural, specialiștii mai propun ca parterul să revină la forma originală.

Ambele clădiri sunt monumente istorice

Clădirea centrală a Primăriei Craiova a fost realizată de arhitectul Ion Mincu în anul 1906 și finalizat de Constantin Iotzu, elevul și mâna sa dreaptă, în 1916. A fost realizată în stilul Art Nouveau, iar la fațada principală, Ion Mincu a folosit elemente de arhitectură pe care se spune că le-a întâlnit și desenat în călătoria sa de studii la Istanbul. Interiorul, bogat decorat, are ca piesă centrală fostul hol al ghișeelor Băncii Comerțului și un luminator. După cutremurul din 1977, aceasta a beneficiat de reparații curente. În anul 2000, a fost realizat şi un studiu de fezabilitate pentru consolidarea imobilului, intenţionându-se solicitarea de fonduri de la Banca Mondială. Demersurile au fost sistate, însă, din cauza litigiilor asupra dreptului de proprietate a clădirii, motiv pentru care nici o administrație nu s-a mai încumetat să demareze lucrări de reabilitare.

Acoperișul sediului Palace va fi schimbat

Imobilul din str. A. I. Cuza, nr.1, datează din perioada 1900-1905 şi se află pe lista monumentelor istorice din municipiul Craiova, fiind fostul Hotel ”Palace” și ulterior sediu al Băncii Comerciale Române. Conform datelor de arhivă existente, proiectul a fost conceput de la bun început cu dublă destinaţie de bancă şi hotel, care a funcţionat independent, având fluxuri de circulaţie separate. Se pare că, la parter şi la primul etaj, funcționa banca, iar la etajele doi, trei şi mansardă era hotelul. Cutremurele din 1908, 1940, 1977, 1986 şi 1990 i-au afectat structura de rezistență, însă, după nici unul dintre acestea nu au fost făcute intervenții importante asupra clădirii. S-a impus astfel necesitate realizării unor lucrări de consolidare, refacere, reabilitare şi amenajare pentru schimbarea de destinaţie, cu păstrarea aspectului şi stilului arhitectural al clădirii.

1 COMENTARIU

  1. Cred că este bună ideea mutării în actualul sediu al Bancpost pentru sediul primăriei, birourile principale, biroul primarului.
    Consiliul județean ar putea să se mute la periferie, ori în 1 Mai, pri spre Făcăi, sau oriunde altundeva unde există clădiri ale unor școli care nu mai sunt folosite sau pot fi ușor eliberate.

    Bancpost își poate muta birourile pe strada Constantin Brâncuși, acolo unde au o clădire frumoasă rămasă nefolosită.

Comments are closed.