Medvedev ameninţă cu restricţionarea alimentării cu electricitate a Ucrainei şi cu închiderea spaţiului aerian

0
349

Rusia ar putea începe să restricţioneze alimentarea cu electricitate a Ucrainei dacă tăierile de curent din Crimeea vor continua, a declarat premierul rus, Dmitri Medvedev, într-un interviu pentru ediţia de ieri a cotidianului „Vedomosti”, transmite RIA Novosti. „Anumite părţi din Ucraina se confruntă, de asemenea, cu o penurie de electricitate şi primesc energie electrică din Rusia. Iar cel care a luat deciziile deloc înţelepte de a restricţiona alimentarea cu electricitate a Crimeei ar trebui să ştie că sunt posibile măsuri simetrice”, a spus Medvedev. Agenţiile ruse de presă au relatat că la 31 august întreruperi de câteva ore ale alimentării cu electricitate s-au produs în mai multe oraşe din Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în martie de Rusia, autorităţile locale acuzând Kievul de „sabotaj”. Potrivit autorităţile din Crimeea, Ucraina reduce alimentarea cu electricitate în fiecare seară, mai scrie RIA Novosti.

Autorităţile de la Kremlin nu exclud nici posibilitatea ca Rusia să-şi închidă spaţiul aerian ca răspuns la noi sancţiuni sectoriale occidentale, a mai declarat premierul Medvedev. Statele occidentale „trebuie să fie întrebate dacă vor exista noi sancţiuni, dar, dacă vor exista sancţiuni în domeniul energetic ori restricţii suplimentare impuse sectorului nostru financiar, vom fi nevoiţi să răspundem în mod asimetric”, a declarat şeful guvernului rus, dând ca exemplu în acest sens „restricţii în sfera transporturilor”, relatează agenţia rusă de presă Itar-Tass, în pagina electronică. „Noi pornim de la faptul că avem relaţii amicale cu partenerii noştri, aşa că cerul este deschis deasupra Rusiei pentru zboruri. Dar dacă suntem restricţionaţi, va fi nevoie să răspundem”, a continuat Medvedev. „Dacă transportatorii occidentali ocolesc spaţiul nostru aerian, acest lucru ar putea să conducă la falimentul multor companii aeriene, care se clatină la marginea prăpastiei în lupta pentru supravieţuire”, a subliniat acesta,  apreciind însă că ar fi o opţiune proastă şi exprimându-şi regretul faţă de faptul că Occidentul a impus deja o serie de sancţiuni Moscovei în criza din Ucraina. „Speram ca partenerii noştri să fie mai inteligenţi”, a apreciat şeful guvernului rus, explicând că „un război al sancţiunilor nu aduce pacea în Ucraina, ci, din contră, ameninţă sistemul global de securitate”. „Noi ştim că iniţial sunt impuse sancţiuni economice, dar ele sunt urmate de sancţiuni politice ca răspuns, iar acţiunile politice nu sunt simetrice, sunt mai rele. Iată un risc de rupere a sistemului securităţii în lume”, a declarat premierul rus. „Sper că omologii noştri occidentali nu aspiră la acest lucru şi că nu există nebuni printre decidenţi”, a continuat el. Uniunea Europeană (UE) este „pregătită să revină” asupra sancţiunilor pe care intenţionează să le impună Rusiei, dacă armistiţiul din estul Ucrainei este „durabil” şi/sau dacă negocierile de pace încep”, declara, duminică, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit AFP. „Am remarcat că Rusia consimte doar dificil la negocieri serioase. Armistiţiul este un pas important, dar este doar un pas”, a declarat Van Rompuy pentru postul belgian VRT. Această nouă serie de sancţiuni, finalizată vineri de către ambasadorii UE, include atât măsuri consolidate privind accesul pe pieţe de capitaluri, apărare, bunuri cu dublu uz civil şi militar şi tehnologii sensibile, cât şi o nouă listă cu nume de persoane vizate de o blocare a averii şi interdicţia de a le fi emise vize europene.

Pe de altă parte, „grupul de contact” care reuneşte Kievul, Moscova, OSCE şi separatiştii proruşi se va reuni în următoarele opt zile, la Minsk, unde va discuta despre un statut special pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei, a afirmat „premierul republicii” Doneţk, Aleksandr Zaharcenko. „Subiectul acestei reuniuni va fi introducerea unui statut special. Dacă acesta nu va fi acceptat, protocolul acordului nu va mai avea nici o valoare”, a spus acesta, pentru postul de radio Kommersant FM. „Aş vrea să adaug în acord (încheiat vineri, la Minsk) un element: recunoaşterea imediată a independenţei noastre. Dacă vom fi independenţi, Rusia va fi partenerul nostru principal”, a completat Zaharcenko.