Mandatul directorilor de închisori va fi limitat la 4 ani

0
324

anpMinistrul Justiţiei a anunţat, ieri, după discuţiile cu sindicatele ANP, că va coordona personal sistemul penitenciar, precizând că sunt avute în vedere schimbări precum limitarea mandatelor directorilor de închisori la patru ani şi instruirea acestora, printr-un program ce va începe pe 1 octombrie.

“Eu, personal, voi coordona ANP şi toate penitenciarele. Nu înseamnă că mă substitui directorilor, ci că, de la nivelul Ministerului Justiţiei, eu mă voi ocupa direct de ANP. (..) Am convenit ca cei care ocupă funcţii de conducere în penitenciare, directorii – au un mandat pe perioadă nedeterminată – vom propune mandat determinat pe patru ani, ca să ştie fiecare că vine scadenţa, că sunt evaluaţi, că trec cei patru ani, dar, în acelaşi timp, trebuie lăsată deschisă speranţa, posibilitatea şi altor lucrători ANP să acceadă la funcţii de conducere. (…) De la 1 octombrie ne-am propus să începem cursuri de formare în managementul penitenciar pentru cei care au funcţii de conducere şi o rezervă de personal pentru cei care vor să ocupe funcţii de conducere”, a declarat Toader.

Ministrul Justiţiei a anunţat că va fi modificat statutul funcţionarului din penitenciare. “Există o decizie a CCR din 2015, care a declarat neconstituţional un articol privind răspunderea disciplinară. Din 2015, până azi, legea statutului dânşilor nu a fost modificată cu decizia CCR. La nivelul Ministerului Justiţiei am iniţiat un proiect de lege pentru modificarea statutului, în sensul punerii de acord cu decizia CCR. (…) Dânşii vor punerea de acord cu decizia curţii odată cu adoptarea unui nou statut. Noi opinăm că ar putea să se întârzie procedura punerii de acord prin adoptarea, modificarea unui nou statut. La următoarea întâlnire evaluăm draftul de proiect pe care îl avem astăzi în lucru, care a parcurs şi câţiva paşi în procedura de avizare, vom cădea de comun acord asupra soluţiei pe care o trebuie să o urmăm”, mai spus Toader.

În ceea ce priveşte problema resursei umane, ministrul a anunţat că, dacă va fi necesar, se va face un memorandum către Guvern pentru deblocarea sau suplimentarea posturilor, după evaluarea raportului dintre schema de personal şi necesarul de angajaţi. “În momentul acesta sunt 27.000 de deţinuţi, 12.000 de funcţionari care lucrează în ANP. Dânşii evocă, şi cred că au dreptate, nevoia de completare a schemei, a posturilor vacante. Ordonanţa de Urgenţă care a blocat posturile din administraţia publică din sistemul public ştiţi că exceptează posturile vacante care fuseseră deja publicate în Monitorul Oficial la momentul apariţiei Ordonanţei. Dânşii aveau publicate 1.020 de posturi vacante, procedura continuă, şi vor fi ocupate. Aşadar, pe lângă cele 12.224 de angajaţi acum – cu toate gradele lor şi ierarhia decizională până la execuţie – se vor ocupa – sperăm – prin procedurile legale de concurs, încă 1.020 de posturi la care se mai adaugă încă 333 de proaspăt tineri absolvenţi ai şcolilor pentru penitenciare”, a precizat ministrul Justiţiei.

De asemenea, o altă discuţie se referă la valorificarea creaţiilor deţinuţilor, atât în avantajul statului, cât şi în avantajul persoanei private de libertate, un alt scop fiind reintegrarea socială. De asemenea, ministrul Justiţiei a vorbit şi despre extinderea posibilităţii de a presta servicii în afara sistemului penitenciar, după ce mai multe închisori au primit cereri de colaborare. (Mediafax)