BCR a obţinut în primul semestru din 2017 un profit net de 305 milioane lei, echivalentul a 67,4 milioane euro, susţinut de performanţa operaţională şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului. În raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se consemnează o scădere determinată, în principal, de efectul de bază rezultat din înregistrarea, în bilanţul din primul semestru al lui 2016, a unor venituri consistente din vânzarea unor participaţii, precum şi a unor reluări de provizioane de risc generate de recuperări din credite neperformante. Rezultatul operaţional a fost de 729,8 milioane lei, adică 160,9 milioane euro, cu 3,6% mai mare decât în anul precedent, 704,7 milioane lei, în principal datorită cheltuielilor operaţionale mai mici.
Pe segmentul de finanţări acordate companiilor, BCR a acordat 1,5 miliarde de lei noi volume de credite. Co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene a fost de asemenea solidă, BCR deţinând o cota de piaţă de peste 30% şi un portofoliu de peste 7,74 miliarde lei co-finanţări acordate. Creşterea portofoliului de finanţări corporate este susţinută, în continuare, de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicată, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea producţiei şi a lanţurilor de furnizori. Creditele si avansurile acordate clienţilor au crescut cu 0,5%, la 32.437 milioane lei, la 30 iunie 2017, de la 32.291 milioane lei, la 31 decembrie 2016, ca urmare a unor volume de creditare crescute pe segmentul retail. Depozitele de la clienţi au scăzut cu 2,1% la 47.208,1 milioane lei (a 30 iunie 2017, faţă de 48.235,2 milioane lei la 31 decembrie 2016, ca urmare a unei reduceri a depozitelor corporate. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă.
„Soluţii sustenabile pentru viaţa financiară a românilor”
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 6,0 %, la 878,73 milioane lei de la 934,7 milioane lei, în semestrul I 2016, luând în calcul rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice şi un mediu dominat de o rată mai mică a dobânzii. Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 4,3%, la 338,88 milioane lei de la 354,1 milioane lei în semestrul I 2016, pe seama veniturilor mai scăzute din operaţiuni bancare. Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 21,3%, la 189,60 milioane lei (41,80 milioane EUR), de la 156,3 milioane LEI (34,8 milioane EUR) în semestrul I 2016 datorită unui efect pozitiv rezultat din reevaluarea participaţiilor valutare. “Astăzi, BCR se bucură de capitalizare substanţială, de lichiditate excelentă şi, mai ales, de o expertiza unică pentru a sprijini cele mai relevante proiecte de dezvoltare a infrastructurii, de susţinere financiară a companiilor, de creştere a calităţii vieţii oamenilor din România şi, în general, de creare a capitalului de încredere în economie. Privind din aceasta perspectivă, în mod particular, sunt încântat că BCR a reuşit să propună cea mai buna ofertă financiară pentru programul de sprijin al ecosistemului antreprenorial, Start-up Nation, şi privesc cu încredere către rezultatele programului. Într-un mediu dominat de schimbări şi evoluţii impredictibile, BCR rămâne o ancoră a angajamentelor pe termen lung. Misiunea BCR este de a oferi soluţii sustenabile pentru viaţa financiară a românilor. Le mulţumim clienţilor, angajaţilor şi acţionarilor noştri pentru că ne oferă încrederea lor de a construi împreună prosperitate şi potenţial pentru România”, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.