În lumea de saltimbanci a caricaturistului timişorean Nicolae Lengher

0
1067

A fost ziarist vreo 40 de ani, la Reşiţa, apoi în Timişoara, cunoscând bine virtuţile şi metehnele presei comuniste, ca şi pe ale celei de după ’90. S-a pensionat – munca de redacţie fiind continuată acum de fiul său –, însă şi-a transferat o doză de sarcasm în caricaturile pe care cu atâta pricepere le realizează. O expoziţie a sa s-a deschis, în urmă cu o săptămână, la Galeria „ARTA” a Uniunii Artiştilor Plastici, înscriindu-se în programul mai amplu al Muzeului de Artă din Craiova intitulat „Pagini din istoria caricaturii româneşti”. „Trăim într-o lume extraordinar de bogată în surse de satiră”, a mărturisit, zâmbind, Nicolae Lengher, care a adus pe simeze 50 de lucrări, multe inspirate de viaţa politică. „Autoportret cu preşedinţi” şi „Escu…” sunt numai două dintre ele, în care figuri cunoscute sunt surprinse în linii incisive. „Eu sunt recunoscător politicienilor care fac tot soiul de năzbâtii ce se pretează atât de bine la umor, la caricatură, în speţă la satiră. Din păcate, presa nu prea publică aceste lucrări, pentru că vine campania şi nu mai are publicitate electorală sau pentru că nu vrea să-l supere pe cutare, pe cutărică…”, a mai declarat artistul, care în curând va aniversa 70 de ani de viaţă. Cum altfel, decât printr-o expoziţie! Poate chiar la Craiova, oraş de care spune că îl leagă multe amintiri, mama sa fiind olteancă din Bobiceşti, judeţul Olt.

„Trăim într-o lume extraordinar de bogată în surse de satiră”

Figură pitorească, definită de o mustaţă groasă şi un zâmbet aluziv, Nicolae Lengher face parte dintre acei oameni care, cum se spune, au văzut multe la viaţa lor. Şi – „deformaţie profesională” – vede în continuare! Spiritul fin de observaţie, lumea „extraordinar de bogată în surse de satiră” şi talentul de a o surprinde în linii şi forme artistice – deşi de formaţie este filolog, cu studii la universitatea bucureşteană – fac ca Nicolae Lengher să fie un apreciat caricaturist, iar expoziţiile sale, unele „cu căutare”. Sau… „în trend”, cum spunea la vernisaj Florin Rogneanu, managerul Muzeului de Artă Craiova şi vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova, făcând referire la contextul politico-economic actual, dar şi trimiteri la istoria caricaturii.

Născut în 1944, la Timişoara, artistul Nicolae Lengher a debutat în anul 1966 şi de atunci a publicat peste o mie de caricaturi în presa timişoreană şi cea centrală. A avut numeroase participări la saloanele de caricatură din România, Japonia, Canada, Olanda, Belgia, Franţa, Turcia, Iran şi Italia şi a deschis mai multe expoziţii personale. Pasionat, totodată, de cinematografie, după anii ’70 a realizat circa 30 de filme de scurtmetraj, iar din 1994 a semnat regia altor cinci.

„În ’90 mi s-a propus să intru într-un partid anume, nu zic care”

„Fac haz de necaz…”, a mărturisit Nicolae Lengher, vorbind despre lucrările sale prezentate pe simezele Galeriei craiovene „ARTA”, majoritatea inspirate de viaţa politică. „Eu sunt recunoscător politicienilor care fac tot soiul de năzbâtii ce se pretează atât de bine la umor, la caricatură, în speţă la satiră. Din păcate, presa nu prea publică aceste lucrări, pentru că vine campania şi nu mai are publicitate electorală sau pentru că nu vrea să-l supere pe cutare, pe cutărică…”, a declarat artistul. În ’90, îşi aminteşte, şi lui i s-a propus să intre „într-un partid anume, nu zic care”, dar a refuzat. „Am fost membru PCR, dar n-am fost un comunist convins, dimpotrivă! La şedinţele de partid îmi plăcea să-l desenez pe Ceauşescu. Îl arătam colegilor mei de suflet şi pe urmă rupeam bucăţele hârtia şi o înghiţeam. Nu e o glumă, să ştiţi, e treabă adevărată!”, a povestit, amuzat, Lengher.

Ziaristica şi caricatura au făcut mereu casă bună

Ziarist cu state vechi, activând sub comunişti „la un ziar din Reşiţa care lua atitudine” şi pensionat de la „Renaşterea bănăţeană”, din Timişoara, unde a fost secretar de redacţie şi unde munca este continuată, ca redactor, de fiul său, Nicolae Lengher spune că mereu ziaristica şi caricatura au făcut casă bună, ambele cu amprenta… politicului. «Pot spune că, pe vremea comuniştilor, am reuşit să schimb doi primari şi patru preşedinţi de CAP care făceau matrapazlâcuri. Am avut procese pe vremea aia şi vă daţi seama că dacă pierdem unul mă zburau din PCR şi ăla eram, ajungeam pedagog la o şcoală profesională! Din păcate, ziaristica de azi e aservită unei aripi politice sau alteia. A scăzut publicitatea, ceea ce a dus la uciderea multor ziare, la falimentul lor. De pildă, în Timişoara, din cinci sau şase cotidiane a rămas unul singur, „Renaşterea bănăţeană”, de unde mă mândresc că am ieşit la pensie».

„Un univers de saltimbanci în care nimeni nu vede, nu aude, nu vorbeşte”

În universul creaţiei lui Nicolae Lengher, prezentat la Galeria „ARTA”,  puteţi pătrunde timp de încă o săptămână, expoziţia rămânând pe simeze până vineri, 16 august, când îi va lua locul cea a unui alt apreciat caricaturist, Constantin Ciosu. «Nicolae Lengher are un univers de saltimbanci în care nimeni nu vede, nimeni nu aude, nimeni nu vorbeşte. Este un univers aproape comercial, economic. Fiecare dintre noi ne-am transformat într-un simplu cod de bare. Cornul abundenţei nu-ţi mai aduce o bogăţie sufletească sau materială, ci este o răsturnare a numeroase coduri de bare care te strivesc. Asta ar fi bogăţia de care ne bucurăm astăzi, într-o lume în care totul este comerţ şi timpul înseamnă bani. O lume fantastică, în care tot ceea ce înseamnă calitate se pierde», sublinia la vernisaj Florin Rogneanu. Prezentarea expoziţiei oaspetelui din Timişoara i-a prilejuit şi referiri la istoria caricaturii, adăugând că aceasta şi desenul satiric „ne fac să fim mult mai lucizi, adică să ştim pe ce lume trăim”. La final, Florin Rogneanu i-a făcut cadou lui Nicolae Lengher, ca amintire a întâlnirii de la Craiova, un album al artistului Ion Ţuculescu.

Deşi oltean după mamă, n-a mai ajuns în Craiova de peste 20 de ani…

Emoţionat, Nicolae Lengher a mulţumit organizatorilor şi „prietenului Gabriel Bratu, pe care îl ştiu de o veşnicie” – cunoscutul grafician craiovean înlesnind deschiderea expoziţiei sale – şi a mărturisit că nu a mai fost de peste 20 de ani în Craiova, oraş de care îl leagă multe amintiri. „După mamă, e un fel de pui de oltean, din Bobiceşti”, a lămurit asistenţa Florin Rogneanu.

„Prima dată m-a adus maică-mea aici, ea fiind olteancă. A vrut să-mi arate Şcoala Normală de Fete, unde a fost elevă doi ani, şi celebrul parc. Am revenit în Craiova la o săptămână după cutremurul din ’77 şi m-am înfiorat de ce am văzut în zona gării, când am coborât din tren. Cu un cenaclu timişorean, „Ridendo”, am participat, alături de un cenaclu al feroviarilor craioveni, la o întâlnire extraordinară sub oblăduirea revistei „Urzica”. În plus, ca fost director al Casei Studenţilor din Timişoara eram prieten foarte bun cu cei de la Casa Studenţilor din Craiova. Îi admir pe olteni, ca şi pe bănăţenii mei, şi pe moldoveni… Îmi place unitatea tuturor românilor, nu să fie dezbinaţi”, a afirmat Lengher.

La anul, artistul va sărbători împlinirea a 70 de ani, cum altfel decât printr-o expoziţie. „Deocamdată m-au invitat nişte prieteni de-ai mei sârbi să mă aniverseze la Belgrad. O să expun, cu siguranţă, şi în Timişoara – ultima expoziţie acolo am avut-o, în februarie, la Muzeul de Artă. Aceeaşi expoziţie o voi duce şi la Belgrad sau unde aiurea o să mai am invitaţii”, a mai spus artistul.

Expoziţia lui Nicolae Lengher poate fi vizitată la Galeria „ARTA” (Calea Unirii nr. 12) până vineri, 16 august, când, la ora 19.00, pe simezele acesteia îşi va prezenta lucrările alt apreciat caricaturist, Constantin Ciosu.