Analize gratuite pentru romii din Dolj

0
339

Câteva sute de persoane de etnie romă din mai multe localităţi doljene vor beneficia, gratuit, în următoarea perioadă, de analize medicale în cadrul unei campanii de evaluare a stării de sănătate. Programul se adresează în special celor care nu au posibilităţi financiare astfel încât să meargă periodic la un control medical.   

Ieri, Asociaţia Împreuna Pro Educaţie, Sănătate, Oameni şi Economie Socială – E.S.O.E.S, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj, a lansat campania de informare şi conştientizare „E important să fiu interesat de sănătatea mea”. Proiectul are drept scop organizarea unei campanii de informare, educare şi conştietizare în domeniul sănătăţii în rândul comunităţilor rome din localităţile Craiova, Catane, Cerăt, Amărăştii de Jos şi Lipovu. „Misiunea noastră este de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunităţilor de romi din regiunea Sud Vest Oltenia. Dorim ca etnicii romi să devină mai încrezători în calitatea serviciilor medicale şi conştienţi de dreptul la sănătate pe care îl are orice cetăţean, care merită să fie tratat fără discriminare, excludere, într-o societate unde toţi oamenii sunt valorizaţi, bine trataţi conform principiilor pe care cadrele medicale le învaţă în şcolile de specialitate”, a precizat Ramona Şurlea reprezentant al asociaţiei E.S.O.E.S.

Romii din cinci localităţi doljene vor beneficia de acest proiect

Acest demers este cofinanţat de Agenţia Naţională pentru Romi – „Anul european al cetăţenilor” şi are ca obiectiv general creşterea gradului de conştientizare asupra stării de sănătate a 1.700 de persoane cu vârsta de minimum 18 ani, cetăţeni români de etnie romă şi cetăţeni români din cinci localităţi doljene. Acestea vor fi informate cu privire la importanţa unui stil de viaţă sănătos şi li se va măsura tensiunea, înălţimea şi greutatea. „Sprijinim astfel de acţiuni şi ne bucurăm pentru parteneriatul cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Sperăm ca această iniţiativă să vină în sprijinul comunităţilor de romi, mai ales a celor defavorizate. De altfel, aspectele legate de sănătate rămân printre cele mai importante probleme cu care se confruntă romi, mai ales cei cu nivel de trai scăzut. Speranţa mea este să se obţină rezultate remarcabile la nivelul comunităţilor”, a afirmat Marian Ghiţă, reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Romi, Sud Vest Oltenia.

300 de persoane pentru analize

Cel mai important însă, 300 de persoane de etnie romă, cu vârsta peste 18 ani, care nu au calitate de asigurat sau care au venituri foarte mici şi acces insuficient la informaţii în domeniul educaţiei sanitare, vor beneficia de un pachet de analize medicale de bază. „Lansăm împreună acest proiect care are nişte obiective extrem de ambiţioase. Cu această ocazie, oamenii vor avea ocazia să afle cât mai multe informaţii legate de sănătate şi cât de important este controlul periodic. Suntem şi noi curioşi să vedem care va fi impactul unui astfel de demers. Cred că va fi un proiect cu rezultate bune. În funcţie de acest lucru, probabil că şi alte organizaţii vor desfăşura astfel de programe în comunităţile doljene”, a precizat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică  Dolj.

Programul se încheie în toamnă

Asociaţia Împreuna Pro Educaţie, Sănătate, Oameni şi Economie Socială, dar şi cei care au particpat la conferinţa de ieri au anunţat că îşi doresc, în plus, ca prin intermediul unei astfel de iniţiative etnicii romi să devină mai încrezători în calitatea serviciilor medicale. Campania va fi implementată cu sprijinul liderilor romi din comunităţile vizate de proiect şi al voluntarilor Asociaţiei E.S.O.E.S, tineri romi, elevi ai şcolilor postliceale sanitare şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. De altfel, echipa asociaţiei care derulează acest proiect până la data de 30 octombrie a.c. este formată din activişti cu experienţă în elaborarea şi implementarea de proiecte şi programe adresate comunităţilor de romi, în realizarea unor analize şi studii care reflectă situaţia romilor, dar şi în implementarea unor campanii de informare şi conştientizare.