Incendiu la Dobroteşti produs de o ţigară aprinsă aruncată în vegetaţia uscată

1
439

Neatenţia unui om şi vegetaţia uscată au făcut ca trei case din comuna Dobroteşti să fie afectate de foc. După câteva zile foarte încărcate, în care a fost solicitat să intervină pentru rezolvarea mai multor evenimente, dispeceratul ISU Dolj a fost anunţat despre producerea unui incendiu la trei gospodării din comuna Dobroteşti. Când au ajuns la faţa locului echipajele de intervenţie au constatat că incendiu se manifesta cu flacără la cele trei gospodării cu posibilitatea de propagare la vecini.

Reprezentanţii ISU Dolj au declarat că incendiul din comuna Dobroteşti, care a afectat trei gospodării, a pornit de la o ţigară aprinsă aruncată în vegetaţia uscată. “Din cauza unui rest de ţigară aprins, aruncat la întâmplare de o persoană necunoscută în vegetaţia uscată de pe lângă gospodăria cetăţeanului Gheorghe P., s-a aprins gospodăria acestuia şi s-a propagat la cetăţenii Gheorghe M. şi Anastasia C. În urma incendiului au ars la gospodăria cetăţeanului Gheorghe P.  un depozit de furaje, un grajd de animale acoperit cu ţiglă pe o suprafaţă de circa 40 mp,  8 porci,  un cal şi 60 de păsări. Au fost salvate casa de locuit, un porc şi 50 de păsări”, a declarat Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

Într-o altă gospodărie au fost distruse un adăpost de animale pe o suprafaţă de circa 30 mp, o bucătărie cu trei camere de locuit pe o suprafaţă de circa 80 mp, acoperişul celei de-a doua case de locuit pe o suprafaţă de circa 70 mp şi au fost salvate două capre. Nici una dintre cele trei locuinţe nu a scăpat fără să fie afectată de focul neiertător. “La gospodăria  Anastasiei C. au ars un adăpost pentru păsări pe o suprafaţă de circa 40 mo, un grajd de animale, pe o suprafaţă de circa 40 mp, circa 3 tone porumb, 50 de păsări şi aproximativ 5 metri cubi lemne de foc. Am reuşit să îi salvăm casa de locuit şi 20 de păsări”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

Vegetaţia uscată – risc ridicat de producere a incendiilor

Pompierii recomandă mai multă atenţie, pentru că în această perioadă în care temperaturile sunt ridicate există în continuare un potenţial pericol de incendiu. „Este perioadă de concediu şi de aceea avertizăm că, dată fiind cantitatea de vegetaţie uscată existentă, sursele care pot provoca incendii sunt focurile de tabără, focurile utilizate pentru producerea mâncării şi jocul copiilor cu focul sau neatenţia unor care aruncă ţigări sau diferite obiecte aprinse. Astfel, e necesar un comportament adecvat al cetăţenilor atunci când merg să se odihnească în natură, la picnic şi nu numai”, a declarat reprezentantul ISU Dolj.

Pentru cei care sunt în concediu sau se duc pur şi simplu la un picnic, aceştia reamintesc câteva dintre măsurile de apărare împotriva incendiilor: prepararea hranei se face numai în locurile de popas special amenajate, având la îndemână mijloace pentru stingerea focului; focurile se vor aprinde la o distanţă de minimum 100 m de la marginea pădurii; nu e recomandabil să se aprindă acestea în apropierea lemnelor, frunzelor şi ierburilor uscate pe timp de vânt; la plecare, focul trebuie stins minuţios, iar ţigările aprinse nu trebuie aruncate la întâmplare. Atunci când totuşi focul surprinde, e recomandabil de a fi păstrat calmul, îndepărtarea de foc şi anunţarea pompierilor. În caz de fum dens, căile respiratorii trebuie acoperite cu bucăţi de stofă umedă. Pentru a preveni aceste situaţii excepţionale, în spaţii închise, e necesară limitarea utilizării aparatelor electrocasnice şi evitarea folosirea ventilatoarelor, dacă temperatura a depăşit 32 de grade. În caz de producere a unui incendiu, cei de la ISU spun că este nevoie ca cei prezenţi la faţa locului să apeleze prompt Serviciul 901.

Pentru localizarea şi lichidarea incendiului s-a pus în aplicare Planul de intervenţie comună între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt şi au fost trimise la faţa locului următoarele mijloace de intervenţie: ISU Dolj – Garda de Intervenţie Bechet cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, ISU Olt – Detaşamentul de Pompieri Caracal cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, Garda de Intervenţie Vişina cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, S.V.S.U. Daneţi cu o autospecială pentru lucru cu apă şi spumă, S.V.S.U. Dăbuleni cu o autospecială pentru lucru cu apă şi spumă, S.V.S.U. Amărăştii de Jos cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, S.V.S.U. Dobroteşti cu 30 de voluntari.

1 COMENTARIU

  1. Imi pare nespus de rau,de nenorocirea, ce s-a abatut, asupra acelor oameni si gospodariile lor,doar dint-ro neatentie si o mare neatentie.De ce nu spuneti,numele de familie, a celor oameni si unde a avut loc incendiu-l? In comuna DOBROTESTI,s-au satul, NISIPURI?

Comments are closed.