Antonescu vorbeşte de presiuni asupra preşedintelui CCR, ministrul Voicu nu prea le vede

0
354
Augustin Zegrean

Apelul public făcut marţi, de către preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, către autorităţile şi partidele politice din ţara noastră, să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale a României (CCR) şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi primise noi informaţii de la CCR (n.r. – de la preşedintele Augustin Zegrean, cum s-a aflat ulterior) în legătură cu acest subiect, a stârnit numeroase reacţii pe scena politică de la noi. Chiar unele total opuse.

Astfel, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a susţinut că sunt semne că se fac presiuni asupra preşedintelui CCR, de către „un cetăţean care nu are nici o calitate oficială” – trimitere la Traian Băsescu – menţionând că doreşte să discute cu Augustin Zegrean şi cu procurorul general pe acest subiect. „Avem semne că se fac presiuni asupra Curţii Constituţionale (…) asupra preşedintelui acestei instituţii cel puţin. (…) Preşedintele CC este într-o situaţie delicată (…) Nu vreau să se înţeleagă că fac eu presiuni asupra lui”, a spus Antonescu, marţi seară, la Antena 3. Preşedintele interimar a mai menţionat că a avut, deja, o discuţie cu premierul şi ministrul de Externe legat de această problemă, stabilindu-se ca Executivul să se adreseze Comisiei de la Veneţia şi să explice limpede că „Guvernul, preşedintele interimar, alte instituţii publice din România nu fac nici o presiune asupra Curţii, dar că există semne clare că cineva le face”. Şi, într-adevăr, MAE a şi anunţat, ieri, că a luat notă cu preocupare de elementele din declaraţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia privind CCR, motiv pentru care reprezentanţa României la Strasbourg a contactat de urgenţă secretariatul Comisiei pentru comunicarea exactă a informaţiilor ce au determinat declaraţia lui Gianni Buquicchio. De asemenea, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a adresat o scrisoare preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, în care îi cere să confirme autenticitatea documentului pe care acesta l-ar fi transmis unor oficiali europeni, inclusiv preşedintelui Comisiei de la Veneţia.

Vicepreşedintele PNL şi ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a avut şi el o declaraţie legat de „presiunile” exercitate asupra CCR, numai că acesta l-a acuzat pe preşedintele Augustin Zegrean de faptul că, în concediu fiind, la mare, a trimis scrisori unor organisme europene în care descrie situaţia din România ca fiind o nenorocire. „Am remarcat în ultima perioadă câteva ezitări şi contradicţii ale Curţii în legătură cu situaţia pe care o cunoaştem cu toţii, dar care a căpătat unele accente absolut exagerate. Înţeleg că domnul Zegrean, din concediu, de la mare, îşi exercită stilul epistolar şi trimite scrisori către organisme europene cu privire la o situaţie din România pe care mai are puţin şi o descrie ca fiind o nenorocire”, a spus Mihai Voicu. Vicepreşedintele PNL a spus că, faţă de această situaţie, „putem să ne adresăm câteva întrebări legitime: dacă scrisoarea domnului Zegrean, trimisă din vacanţă, de pe plajă, reprezintă poziţia Curţii şi dacă da, cum a fost adoptată această poziţie din moment ce Curtea nu s-a mai reunit? Aceeaşi întrebare nu are cum să nu fie adresată şi în ceea ce priveşte deciziile contradictorii succesive ale Curţii, pentru că, după ştiinţa noastră, a existat o singură şedinţă a Curţii care a produs o singură decizie”.