Primarul din Cârna n-a scăpat de arestul preventiv

3
389

Magistraţii Tribunalului Dolj i-au respins, ieri, primarului suspendat al comunei Cârna, Cornel Andrei, atât recursul formulat împotriva menţinerii arestării preventive, cât şi cererea de eliberare sub control judiciar. Se pare că judecătorii n-au fost foarte impresionaţi că edilul s-a declarat nevinovat şi dispus să stea în apartamentul pe care îl deţine în Craiova, considerând că trebuie să rămână în penitenciar, acolo unde a fost transferat după ce a fost trimis în judecată.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea l-au trimis în judecată pe primarul comunei Cârna, Cornel Andrei, de 48 de ani, acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate săvârşite în formă continuată. Acuzaţiile procurorilor vizează doar faptele săvârşite de primar în cursul anului 2008, pentru perioada următoare fiind efectuate verificări, însă într-un dosar separat.

Deşi primarul a spus şi ieri că este vorba despre un dosar finalizat cu neînceperea urmăririi penale faţă de el, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea spune că a existat temei legal pentru redeschiderea dosarului, întrucât au apărut probe concludente care arătau vinovăţia edilului comunei Cârna. De altfel, şi în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Cornel Andrei, se arată câteva dintre matrapazlâcurile prin care acesta a prejudiciat bugetul local, în doar şase luni, cu aproximativ 3 miliarde lei vechi.

Potrivit datelor din rechizitoriu, „inculpatul Andrei Cornel, în perioada iunie 2008 – decembrie 2008, în calitate de primar al comunei Cârna şi ordonator principal de credite, a prejudiciat bugetul local şi a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al instituţiei pe care o conduce prin încheierea unor contracte de executare a unor lucrări publice cu nerespectarea procedurii legale privind achiziţiile publice – reparaţii şi întreţinere drumuri comunale, reabilitare construcţie garaj, reabilitare magazie lemne, demolare şcoală generală, colectarea deşeurilor de pe raza comunei Cârna, achiziţionare ornamente electrice pentru sărbătorile de iarnă.

Sub pretextul efectuării unor lucrări spre binele comunităţii locale, primarul a încheiat contracte cu anumite firme preferate, pentru a da o aparenţă legală folosirii unor bani publici, fără ca mare parte din lucrări să se justifice din punctul de vedere al necesităţii şi oportunităţii lor – de exemplu, la garaj s-a executat termosistem la pereţi”.

Angajaţii, supuşi la presiuni psihice

Din datele strânse pe parcursul cercetărilor, procurorii au stabilit că primarul dicta ce şi cum trebuie făcut şi nimeni nu comenta nimic pentru că risca să rămână fără loc de muncă. “Eludând prevederile legale privind organizarea de licitaţii prin scindare forţată a unei lucrări de pietruire a drumurilor în două lucrări distincte pentru a le putea încredinţa direct unei firme preferate, l-a determinat prin presiuni psihice pe consilierul principal din cadrul Compartimentului Achiziţii Publice – învinuitul Toma Atanasie – să întocmească în fals documentaţia necesară încheierii contractelor privind lucrările de interes public, pe secretară – învinuita Petrescu Aurelia – să falsifice registrul de corespondenţă al primăriei, determinând membrii comisiilor de recepţie să semneze procesele-verbale de recepţie a lucrărilor publice fără verificări pe teren a lucrărilor, din punct de vedere cantitativ şi calitativ, determinând alţi lucrători ai Primăriei Cârna să modifice actele aferente consumului de carburant alocat utilizării autovehiculelor instituţiei şi pe contabilă – învinuita Boţa Elena – să aprobe alături de el plăţi nelegale către terţe persoane – societăţi comerciale – activitate infracţională ce a avut drept consecinţă efectuarea de către Primăria Cârna, în anul 2008, în numai cinci luni, de plăţi nelegale în valoare de peste două miliarde de lei vechi”, se mai arată în rechizitoriu, una dintre firmele care a beneficiat de plăţi pentru lucrări neefectuate fiind SC Edu Trans Com SRL.

Deşi a mai cerut să fie eliberat şi i s-au respins toate cererile, ieri, Cornel Andrei şi-a încercat din nou norocul, la Tribunalul Dolj, cerând să fie judecat în libertate. «Vreau să fiu eliberat sub control judiciar şi să nu am voie să părăsesc localitatea. Cer instanţei să mă lase să locuiesc în apartamentul meu din Craiova, de pe strada „Elena Farago”. Sunt nevinovat şi pot dovedi că nu am încălcat legea. În anul 2008 s-a dispus o expertiză pentru a se stabili cum au fost cheltuiţi banii. S-a stabilit atunci că lucrările au corespuns din toate punctele de vedere ale caietului de sarcini», a spus primarul, din boxa acuzaţilor.

Judecătorii Tribunalului dolj i-au respins însă cererea de eliberare, dar şi recursul formulat împotriva menţinerii arestării preventive dispusă de Judecătoria Segarcea faţă de el, astfel că s-a întors în penitenciar.

 

3 COMENTARII

  1. haideti si cu cel de la dranic, cu domnul andrei , sau pe el nul luati ca este cumnatul lui don costel :))))))pile mari sus puse,,,,justytya asta…….

  2. ma mir ca l-au arestat ca cel de la noi de la Leu a facut mult mai multe si pana acum nu i s-a intamplat nimic .Ori nu vor cei de la parchet sa vada ori are oameni sus pusi?Rusine ca cei ce trebuie sa respecte legea sunt platiti din banii retinuti de la noi,nu stiu dupa atatea nereguli aparute in numeroase articole in ziar cum de nu le este rusine sau impart banii in doua si-i lasa sa-si continue abuzurile,falsurile si hotiile pe care le fac.RUSINE CA TRAITI IN TARA LUI TEPES…..

Comments are closed.