De ce nu poţi renunţa la tutun? Mituri despre fumat

0
310

În medie, fumătorii mor cu 14 ani mai devreme decât nefumătorii, iar pentru jumătate dintre fumătorii care nu se lasă de fumat, cauza morţii este chiar această „plăcere”.

Oamenii încep să fumeze din diferite motive şi mulţi dintre ei continuă să-şi intoxice corpul din cauza unor mituri false care sunt perpetuate printre fumători, scrie WebMd. Kudika.ro identifică cele mai comune mituri care ne împiedică să renunţăm la acest viciu dăunător organismului.

Mitul nr. 1: „În general am obiceiuri sănătoase, care compensează cu obiceiul de a fuma”

Unii fumători îşi justifică obiceiul insistând că au o nutriţie adecvată şi că fac multe exerciţii, iar acestea ar fi îndeajuns ca să-i ajute să-şi păstreze sănătatea. Dar nu este chiar aşa. Cercetările arată că mâncatul sănătos şi sportul nu sunt suficiente pentru a reduce riscurile bolilor cauzate de fumat. Puteţi să luaţi o tonă de vitamine în fiecare zi, dar acestea nu pot să compenseze răul pe care îl fac ţigările. Tutunul afectează fiecare părticică din corp, modul de funcţionare al organelor ca sistem, atrag atenţia medicii.

Mitul nr. 2: „Dacă fumez ţigarete mai slabe, reduc din riscuri”

Fumătorii care se orientează către ţigări mai slabe, acelea catalogate ca „light” sau „mild”, compensează inevitabil acest gest, trăgând mai multă nicotină în corp fiindcă ei inhalează fumul cu mai mult nesaţ. În acelaşi timp, aceştia fumează mai multe ţigări.

Mitul nr. 3: „Am fumat atât de mult timp, răul a fost făcut”

Cu cât o persoană fumează mai mult, cu atât creşte riscul bolilor ameninţătoare pentru viaţa. Iar renunţarea la fumat, la orice vârstă, poate aduce beneficii pentru sănătate.