Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Am votat împotriva Pachetului Mobilitate

0
237

Pachetul Mobilitate a fost votat în Comisia pentru transport, marţi,  7 iulie a.c, iar votul în plenul Parlamentului European a avut loc pe parcursul a două zile, ieri şi astăzi. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu s-a ţinut de cuvânt şi nu a votat acest proiect.

Deputatul european susţine că este pentru prima dată în cei 13 ani de activitate în Parlamentul European când întâlneşte o asemenea situație, în care dreptul la libera circulație a persoanelor și a serviciilor, înscrise în Tratatul de funcționare a UE este încălcat, în care coordonarea între instituții este bulversată iar buna funcționare a pieței comune este neglijată. Toate acestea pentru a proteja interesele unor state membre în detrimentul altora.

“Este de neînțeles această lipsă de coordonare între instituțiile UE din moment ce Parlamentul European este chemat acum să voteze măsuri care peste puțină vreme riscă să fie invalidate de concluziile studiul privind impactul social și climatic al prevederilor Pachetului Mobilitate, derulat chiar în acest moment de Comisia Europeană. Este de neînțeles lipsa de coordonare între politicile Uniunii, din moment ce reducerea emisiilor de carbon este un obiectiv fanion, integrat în aproape toate politicile sectoriale, iar politica de transport a UE – unul dintre sectoarele care generează un procent semnificativ de poluare – riscă, prin votul de acum să submineze eforturile uriașe pe care toți trebuie să le facem pentru a atinge acest ambițios obiectiv de protejare a mediului. Este de neînțeles cum, în plin efort financiar de redresare a economiei europene grav afectată de pandemia corona virus, în plenul Parlamentului European se propun măsuri care afectează grav eficiența pieței unice, fix în domeniul transporturilor, domeniu care a demonstrat la începutul crizei Covid 19 că este cu adevărat ”coloana vertebrală” a economiei Uniunii Europene”, a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, imediat după vot, pe pagina sa de facebook.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susţine totodată că toate acestea sunt efecte ale prevederii din Pachetul de Mobilitate prin care se impune întoarcerea acasă, la fiecare 8 săptămâni a camioanelor goale. “Amendamentele pe care le-am depus, prin care am încercat să îndreptăm măsurile discriminatorii pentru statele de la periferia UE sau să amânăm întregul Pachet Mobilitate nu au fost susținute la votul de ieri. Totusi, încă nu este totul pierdut”, a spus eurodeputatul român.

Pachetul Mobilitate va intra în vigoare peste 18 luni, iar în această perioadă se asteaptă rezultatele studiului făcut de Comisie, care poate să răstoarne absolut totul. “În plus, în mod sigur aceste regulamente vor fi atacate la Curtea Europeană de Justiție, sper și de către România”, a subliniat Marian Jean Marinescu.

Dacian Cioloş, preşedintele Grupului Renew, s-a abţinut de la vot, deşi, în urmă cu câteva zile, avertiza Guvernul Orban şi îi sugera să atace regulamentul la Curtea Europeană de Justiție . Trebuie menţionat şi faptul că europarlamentarii români din acest grup au votat împotrivă.