Bacalaureat de 10 la Liceul ”Voltaire”

0
1231

Într-un an plin de provocări pe care de multe ori nici adulții nu au știut cum să le gestioneze până la capăt, iată că tinerii au dat din nou o lecție: cea a rezilienței, a curajului de a înfrunta neprevăzutul și de a nu se lăsa copleșiți de presiuni și de temeri. Ei au reușit să susțină examenele naționale în condiții cu totul excepționale, rezultatele lor fiind comparabile cu cele din anii trecuți, ani pe care acum îi vedem mult mai puțin problematici.

Pe eleva Diana Predescu de la Liceul ”Voltaire”, absolventă a clasei de filologie bilingv franceză, clasa a XII-a a purtat-o prin toată gama de trăiri: de la responsabilitatea alegerii unei cariere, la dorința de a participa în continuare la programe extracurriculare, concursuri și olimpiade, până la renunțările pe care le implică pregătirea pentru bacalaureat. S-a întâmplat ca anul să fie brusc fragmentat și, ulterior, mutat în spațiul online, așa că unele proiecte au rămas nefinalizate. Nu însă și cel mai important, acela ce privește construirea viitorului.

Ca să nu mai lungim vorba, Diana Predescu este eleva de la ”Voltaire” care a obținut media 10 la bacalaureat, în urma primirii notei maxime la cele trei probe pe care le-a susținut: limba și literatura română, istorie și logică și argumentare.

Dar care a fost destinul acestei eleve, până la atingerea acestei performanțe? Originară din Motru, județul Gorj, Diana a avut dintotdeauna înclinații pentru arte, științele umaniste, studiul limbilor străine, dar și pentru infinitul potențial al limbii române. Creativă, ingenioasă, dar suficient de timidă la început, ea și-a găsit refugiul în cititul compulsiv și în scrisul terapeutic, pasiuni care i-au permis asumarea unor roluri curajoase, pe care mai apoi, în măsura în care corespundeau structurii sale interioare, le-a exersat și în viața reală. Dacă inițial rezultatele ei deosebite se înregistrau la competițiile care presupuneau probe scrise- și aici vorbim inclusiv de etapele județene și naționale ale olimpiadelor de limba franceză, de limba română sau de istorie-, treptat Diana a acceptat să se expună public tot mai mult. Iar impactul pe care l-a avut a fost spectaculos, de vreme ce a obținut premii importante în urma unor discursuri de calitate la olimpiada de dezbateri ”Tinerii dezbat” ori la Concursul Național ”Made for Europe”. Au urmat roluri în piese de teatru, prezentări de spectacole, diverse alte intervenții publice care i-au consolidat încrederea în forțele proprii și i-au confirmat o dată în plus ideea că limitele sunt, de cele mai multe ori, impuse de propria conștiință și, printr-un raport invers de forțe, tot ea este cea care le poate înlătura.

Din fericire, elevii de la ”Voltaire” au avut o festivitate de absolvire atunci când nu mai exista speranța că un astfel de eveniment ar putea avea loc. Cu această ocazie, Diana Predescu a primit medalia de șef de promoție și a vorbit cu emoție în fața colegilor, profesorilor și părinților prezenți la Teatrul de vară din Parcul ”Nicolae Romanescu” despre protecția, înțelegerea și dragostea primite în timpul celor patru ani de liceu, despre sentimentul de apartenență la o mare și frumoasă familie pe care a ales-o fără ezitare la sfârșitul clasei a VIII-a, cu riscul de a se îndepărta de casă, dar cu dorința de a se ambienta într-un spațiu educativ în care simțea că se regăsește. Și nu a greșit! Această tânără este, deci, dovada incontestabilă a faptului că școala are puterea de a modela caracterele, de a șlefui sufletele și de a prilejui întâlniri revelatorii care, cu siguranță, se vor menține peste ani și ani.

Formarea academică a Dianei, în cadrul Universității Naționale de Arte din București va fi, în definitiv, complimentarea personalității ei dinamice și boeme deopotrivă, cizelarea unui spirit efervescent mereu în căutarea unor sensuri noi și, mai mult decât orice, pașaportul spre un univers al frumosului în stare pură, care nu trebuie pentru nimic în lume să dispară. Oamenii de excepție ca Diana Predescu sunt, fără doar și poate, garanția acestui deziderat!