Artişti din toată lumea expun la Salonul Internaţional de Fotografie „Mihai Dan-Călinescu”, de la Craiova

0
697
Trăiri şi emoţii, locuri şi oameni cu chipuri expresive, culturi şi tradiţii imortalizate de un ochi măiestrit. Pe scurt: Salonul Internaţional de Fotografie „Mihai Dan-Călinescu”. Craiovenii sunt aşteptaţi să îşi bucure privirea vizitându-l până în luna septembrie. Este deschis la Muzeul Olteniei (Secţia de Istorie-Arheologie, etaj 1, strada „Madona Dudu” nr. 14) şi reuneşte pe simeze 68 de lucrări – dintre cele 1.510 primite de organizatori şi dintre cele mai frumoase 96 acceptate şi premiate –, realizate de artişti fotografi din toate colţurile lumii: din China şi Hong Kong până în Brazilia, Olanda şi Rusia. Le este alăturată o colecţie de aparate de fotografiat, unele datând din 1889, aparţinând artistului craiovean Mircea Anghel sau donate de nepotul av. Mihai Dan-Călinescu, Dan Stoianovici, în prezent stabilit în S.U.A. Aflat la prima ediţie, Salonul Internaţional de Fotografie este organizat de Asociaţia Fotoclub „Mihai Dan-Călinescu” din Craiova, Societatea de Artă Fotografică „DACICA”, în parteneriat cu Muzeul Olteniei şi sub patronajul Photographic Society of America (PSA), Global Photographic Union (GPU) şi The Image Colleague Society (ICS).
Preşedinte al Filialei Oltenia a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), membru al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), distins cu titlul de Excellence (E.FIAP), av. Mihai Dan-Călinescu (n. 5 februarie 1920, Cernăuţi – d. 13 noiembrie 1984, Craiova) a dat nu numai numele fotoclubului înfiinţat la Craiova, pe lângă Cercul Militar, la 23 aprilie 1999, ci şi pe cel al unui Salon Naţional de Artă Fotografică, care, din acest an, a căpătat amploare internaţională.
Fiecare artist a putut înscrie online în concurs câte patru fotografii, la fiecare din secţiunile Temă Liberă Monocrom, Temă Liberă Color, Travel (Monocrom şi Color) şi Fotojurnalism (Monocrom şi Color). Plăcută surpriză pentru organizatori, care au primit nu mai puţin de 1510 fotografii de la 106 autori, din 24 de ţări ale lumii, din Australia, Asia, Europa şi cele două Americi! Juriul Salonului, format din fotografi cu atestate internaţionale, a avut trei membri din România – dr. Teodor Radu Pantea (Oradea), Tibor Jakab (Tg. Mureş) şi Mircea Anghel (Craiova), alături de care s-au aflat Rasa Milojevic (Serbia) şi Iurie Foca (Republica Moldova).
„Misiunea juriului nu a fost deloc uşoară, căci au fost selectate şi acceptate în Salon 500 de imagini. Dintre acestea, au fost alese cele mai bune lucrări, cărora le-au fost acordate 96 de Medalii şi Menţiuni de Onoare. Salonul a avut patronaje din partea celor mai prestigioase societăţi internaţionale de fotografie: PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photografic Union), ICS (Image Colleague Society) şi „DACICA” RPAS („DACICA” Romanian Photographic Art Society). Fiecare dintre acestea a acordat câte patru seturi de Medalii de Aur, Argint şi Bronz şi Menţiuni de Onoare, la care s-au adăugat patru seturi de Medalii şi Menţiuni de Onoare din partea fotoclubului nostru. Am printat pe formatul 40×60 cm 68 de lucrări, alese dintre cele mai reprezentative, cu care am organizat expoziţia finală, deschisă la Muzeul Olteniei”, spune col. (r.) Mircea Anghel. Vernisajul a avut loc pe data de 22 iunie 2019. Alături aceste 68 de lucrări, pe simeze se regăsesc alte patru realizate de invitaţii de onoare ai Salonului: Armand Beraru (Haifa, Israel) şi Ole Suszkiewicz (Danemarca) – M.FIAP / Master al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică.
Vizitatorii vor mai descoperi în expoziţie, etalate în cadrul a opt vitrine, mai multe aparate de fotografiat de colecţie. Majoritatea îi aparţin artistului fotograf Mircea Anghel, celelalte au fost donate de nepotul lui Mihai Dan-Călinescu, Dan Stoianovici, în prezent stabilit în S.U.A. „Sunt aparate pe care le-am adunat de-a lungul anilor, cu parte din ele am lucrat încă de la începuturile mele fotografice. Sunt prezentate aparate tip BOX fabricate în anul 1889, dar şi o serie de aparate KODAK fabricate în anul 1913 şi în toată perioada secolului al XX-lea. Toate funcţionează şi pot fi folosite! Cu o parte, cele profesionale, lucrez încă fotografie pe film (procedeu analogic), după care le scanez şi folosesc imaginile digitale pentru a participa cu ele la saloane şi expoziţii. Avem chiar un proiect prin care vom realiza o expoziţie cu imagini realizare exclusiv prin procedee analogice, folosind aparate pe film lat şi pe planfilme”, a explicat artistul fotograf Mircea Anghel.
Salonul Internaţional de Fotografie „Mihai Dan-Călinescu” poate fi vizitat de public până în luna septembrie, zilnic, de marţi până duminică, inclusiv, între orele 9.00-17.00. Accesul în sala mare, de la etajul 1, a Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei este liber.