Cărţile care îi pot reda unei scriitoare darul auzului…

0
556

Este pasionată de literatură, în general, şi de poezie în mod special, scrie încă din anii de şcoală, activează în cenacluri şi publică volum după volum, punând în fiecare pagină câte un strop de suflet. Peste 25 de cărţi sub semnătura sa au văzut lumina tiparului din anul 2005 până în prezent, iar cele mai recente trei vor fi lansate miercuri, 11 iulie 2018, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”. Din vânzarea lor, Rodica Nicoleta Ion speră că va putea strânge măcar o parte din suma necesară achiziţionării unui dispozitiv auditiv, fiind diagnosticată cu hipoacuzie medie bilaterală. O sumă nu mare, 973 lei, dar imposibil de suportat din propriul buzunar de scriitoarea de 50 de ani. Fără un loc de muncă şi suferindă, de peste 20 de ani, şi de diabet, Rodica Nicoleta Ion se salvează prin scris şi citit, rămase marile bucurii ale vieţii sale…

A copilărit în satul Cornu, din comuna doljeană Orodel, fiind crescută de bunici, apoi a venit să înveţe la Craiova. Pasiunea pentru scris a apărut pe când era elevă la Şcoala generală nr. 21, „Gheorghe Ţiţeica”, unde l-a avut profesor pe Solomon Viorel. A continuat şi mai târziu, când a învăţat la Liceul Industrial nr. 6, încurajată de profesorul Petre Ciobanu, cel care, de altfel, a şi ajutat-o, în anul 2005, să debuteze în volum, la Editura MJM, cu „Stele de catifea” (versuri). Situaţia financiară nu i-a permis să studieze mai departe, însă Rodica Nicoleta Ion a continuat să citească foarte mult şi să scrie.

Când vorbeşte despre debutul în volum, ochii i se umplu de lacrimi: şi din cauza emoţiilor, dar mai cu seamă amintindu-şi de alt ajutor, nesperat, pe care l-a primit. „Un văr de-al meu, din Spania, m-a întrebat de ce nu public, pentru că scriu foarte frumos. I-am spus că situaţia financiară nu îmi permite. Era într-o zi de Rusalii când am primit telefon: nu mi-a venit să cred când mi-a spus că mi-a trimis suma de 10 milioane lei, bani cu care am reuşit să public prima dată în volum. Şi, de la carte la carte, am strâns bănuţi ca să pot să o public pe următoarea…”, povesteşte Rodica Nicoleta Ion.

Are o bogată activitate literară: a publicat periodic în revistele „Cugetul”, „Raţiunea”, „Absolut”, „Dor de dor”, este vicepreşedintele Cenaclului „Literatura la noi acasă”, membru al Cenaclului Scriitorilor Olteni şi membru activ în Societatea Epigramiştilor Olteni. Peste 25 de cărţi îi poartă semnătura – de poezii, romane ori antologii de versuri în colaborare cu diverşi autori –, iar multe îşi aşteaptă, cuminţi, rândul pentru a fi tipărite. Ce o inspiră? „Viaţa oamenilor, trăirile mele şi ale celorlalţi, situaţia din ţară, plecările masive în străinătate şi ceea ce rămâne în urmă, dorinţa de a reveni la meleagurile pe care am copilărit”, mărturiseşte. Cele mai recente trei cărţi, toate publicate la Editura „Grafix”, vor fi lansate miercuri, 11 iulie a.c., ora 13.00, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova: „Labirintul tristeţii”, „Stare de fapt” (versuri) şi „Viaţa în răspăr” (pamflete). Între cei care le vor prezenta se vor afla scriitorii Carmen Ştefănescu, Cornelia Georgescu şi Petre Gigea Gorun.

Lansarea va fi una cu strângere de fonduri, pentru că Rodica Nicoleta Ion are nevoie urgentă de un aparat auditiv retroauricular, suferind de hipoacuzie medie bilaterală. Un astfel de dispozitiv medical i-a fost decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj, iar pentru al doilea îi este necesară suma de 973,27 lei. „Cu hipoacuzie bilaterală sunt diagnosticată demult, însă în ultimul timp am simţit că s-a accentuat, mai ales la urechea dreaptă. Deşi nu este foarte mare diferenţă – urechea dreaptă are 47 decibeli, cea stângă are 42, sub limita normalului. Îmi doresc să fie persoane care vor să mă ajute pentru obţinerea sumei, pentru că posibilităţile mele financiare sunt limitate…”, spune scriitoarea.

Nu a găsit un loc de muncă, iar faptul că are şi alte afecţiuni medicale îi face viaţa şi mai grea. „În prezent, ajut o bătrânică şi mai câştig câţiva bănuţi. Îmi caut un job, însă faptul că, de 21 de ani, sufăr şi de diabet complică lucrurile. Pentru că nu mai am forţa fizică necesară de a lucra oriunde… Ne mai susţin părinţii mei, ca să putem face faţă vieţii de zi cu zi. Ei s-au retras la ţară, la Cornu, în casa bunicilor, o casă micuţă, dar primitoare. Să sperăm, cu credinţă în Dumnezeu, că lupta mea va avea un sfârşit bun”, adaugă Rodica Nicoleta Ion, care este mamă a doi băieţi – unul de 28 de ani, celălalt de 24, masterand la Craiova.

Marile bucurii îi rămân cititul şi scrisul. Cu ce bani îşi va publica toate cărţile aflate în manuscris… va vedea. O întreb de ce, totuşi, îşi doreşte atât de mult să publice în volum. „Pur şi simplu vreau să las o moştenire copiilor mei, părinţilor, celor apropiaţi mie, care mă înţeleg şi mă iubesc, şi întregii lumi, pentru că iubesc oamenii”, răspunde, privind către cărţile pe care mi le-a adus în dar şi pe care, miercuri, le va oferi şi altora, aşteptând, la rându-i, un dar…