„Elemente ale unei noi strategii a UE privind China”

0
448

Federica-MogheriniDupă ce, în urmă cu două săptămâni, Înaltul Reprezentant al Uniunii, Federica Mogherini, şi Comisia Europeană au adoptat o comunicare comună intitulată „Elemente ale unei noi strategii a UE privind China”, Parlamentul European a găzduit o dezbatere cu privire la viziunea asupra acestor relaţii pentru următorii cinci ani.

Eurodeputatul Victor Boştinaru a subliniat faptul că singura modalitate de succes de a trata cu China este în cadrul Uniunii Europene şi nu în acţiuni ca state membre individuale. „Vă mulţumesc pentru această nouă strategie asupra Chinei. Ultimul document similar datează din 2006 şi multe lucruri s-au schimbat în ultimii 10 ani, de ambele părţi. China este astăzi un jucător-cheie pe arena internaţională şi un partener fundamental pentru Uniunea Europeană. Cu viziuni diferite pe multe chestiuni, desigur, dar nu există niciun dubiu asupra faptului că o cooperare şi coordonare între UE şi China este fundamentală pentru ambele părţi”, a subliniat deputatul european.

„Apoi, trebuie să ne gândim la Africa”

Vicepreşedintele grupului S&D a salutat apelul Înaltului Reprezentant, pentru o acţiune europeană unită şi coerentă faţă de China şi şi-a exprimat speranţa că şi statele membre vor fi gata să practice o astfel de abordare. „Aţi arătat înţelegere asupra lucrurilor pe care Uniunea şi China le pot face împreună la nivel bilateral, dar şi la nivel internaţional. Mă gândesc la G20 care va fi în curând găzduit de China, dar şi la acţiuni în domeniul contra-terorismului, securităţii cibernetice, schimbărilor climatice, la investiţii reciproce în Fondul European pentru Investiţii Strategice – planul Juncker şi Drumul Mătăsii, unde va trebui, de asemenea, să abordăm problema de a proteja proiecte de infrastructură cheie şi proiectele critice, cum ar fi cele din energie. Apoi, trebuie să ne gândim la Africa, unde coordonarea investiţiilor şi politicilor de dezvoltare este foarte importantă, precum şi la fenomenul migraţiei şi situaţia din Coreea de Nord, unde China deţine pârghiile necesare”, a mai spus Boştinaru.parlament

Un alt domeniu de colaborare… sistemul ETS

Acordul cu Iranul, misiunea de pace din Sudul Sudanului sau lupta din Golful Aden împotriva pirateriei, au arătat angajamentele Chinei. „Să nu uităm un alt domeniu în care UE şi China pot colabora, acela al sistemului ETS pus în scenă de China şi inspirat de cel al Uniunii, precum şi de crearea cu ajutorul asistenţei tehnice din partea UE a celor trei tribunale dedicate luptei împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală. După Brexit trebuie să acceptăm că singurul mod de a trata cu China este să fim o Uniune Europeană. Dacă o facem ca state membre individuale vom da greş”, a conchis eurodeputatul român.