Pompierii doljeni au intervenit pentru stingerea a patru incendii

0
406

În doar 24 de ore, echipajele ISU Dolj au fost solicitate pentru stingerea a patru incendii şi au intervenit pe calea aerului, cu elicopterul SMURD, pentru o urgenţă medicală. În plus, în alte 14 cazuri a fost nevoie de intervenţia ambulanţelor SMURD. Având în vedere temperaturile foarte ridicate din ultimele zile, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă atrag încă o dată atenţia asupra măsurilor ce se impun pentru prevenirea apariţiei incendiilor. 

Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă  pentru  stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie pe strada Fermierului. La sosirea echipajului de pompieri, flăcările cuprinseseră acoperișul casei, existând pericolul de propagare a focului. În urma  incendiului, s-a constatat că au ars aproximativ 50 mp din acoperiş cofecționat din lemn cu învelitoare din tablă, folie şi bidoane din plastic. Din primele cercetări a rezultat drept cauză probabilă a incendiului efectul termic (căldură solară directă). O altă intervenţie, de data aceasta a Secţiei Pompieri Craiova, a fost pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe un teren viran în zona Halta Işalniţa. În urma acestuia au ars aproximativ 5 ha vegetaţie uscată. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în zona cu vegetaţie uscată.

Mai multe anexe gospodăreşti cuprinse de flăcări, la Cerăt

Şi Secţia Pompieri Segarcea a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru  stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Cerăt. La sosirea echipajelor de pompieri s-a constat că focul se extinsese şi la un vecin. În urma incendiului au ars o bucătărie de vară pe aproximativ 30 mp, anexe gospodăreşti pe aproximativ 50 mp, aproximativ 1.000 kg cereale, aproximativ 2.000 kg lemne foc, aproximativ 300 kg făină, 1.500 kg fân şi o căruţă. De asemenea, în gospodăria vecină a fost distrus pe o suprafaţă de aproximativ 2 mp acoperişul unei magazii confecționat din lemn cu învelitoare din tablă și aproximativ 6 ml de gard din lemn. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un  coş de fum deteriorat.

Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială cu apă și spumă şi pentru  stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie pe strada Râului. La sosirea echipajului de pompieri, s-a  constatat că propietarul uitase o oală cu mâncare pe aragaz.

Măsuri pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie şi de mirişti

Pentru a preveni declanşarea unor incendii, pompierii au reamintit câteva reguli ce trebuie respectate în această perioadă. Este obligatorie verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât sa nu constituie surse de aprindere, şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie. De asemenea, se impune restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajarea de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive. Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt. Locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept.  Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie – gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi – respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe  cumbustibile – lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum ulei – fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maxim 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.