Robben vs Messi: cine va râde la final?

0
438

OLANDA – ARGENTINA

Stadion: Corinthians – Sao Paulo, astăzi, ora 23:00, TVR 1

Echipe probabile

Olanda: Cillesen – Janmaat, De Vrij, Indi, Blind – Kujt, Sneijder, Wijnaldum – Robben, Depay – Van Persie. Selecţioner: Louis van Gaal.

Argentina: Romero – Zabaleta, Fernandez, Garay, Rojo – Lavezzi, Gago, Mascherano, Palacio – Messi, Higuain. Selecţioner: Alejandro Sabella.

Arbitru: Cuneyt Cakir (Turcia).

Cealaltă semifinală: Brazilia – Germania 1-7

În această noapte vom afla şi numele celeilalte finaliste a Cupei Mondiale, odată cu disputarea partidei dintre Olanda şi Argentina.

La confruntarea găzduită de Arena Corinthians din Sao Paulo, europenii nu vor putea conta pe fundaşul central Ron Vlaar, care s-a ales cu o leziune la genunchi în „sfertul”, decis la penalty-uri, cu surpriza Costa Rica. Totuşi, echipierul englezilor de la Aston Villa, integralist în toate cele 5 meciuri de până acum, are şanse bune de reveni într-una dintre finale. Accidentat contra Mexicului, în „optimi”, deşi la acel moment nu i se mai dădeau prea multe şanse de a mai juca în Brazilia, ieri erau unele semnale că Nigel de Jong ar putea fi surpriza lui Van Gaal.

În tabăra sud-americană, o singură absenţă certă. Una însă de marcă! Cea a „locotenentului” lui Messi, Angel Di Maria, ieşit cu ruptură musculară la coapsă în minutul 30 al jocului din faza precedentă, la succesul cu 1-0 împotriva Belgiei, şi pentru care turneul final, conform informaţiilor venite dinspre tabăra argentiniană, este compromis în proporţie de peste 90 la sută. Nici Aguero, accidentat în grupe, probabil că nu va juca.

Leo Messi este principalul marcator în competiţie al „Pumelor”, reuşind să-şi treacă în cont 4 goluri şi un assist, dintr-un total de 8 reuşite. Cifre care l-au ajutat să fie ales omul meciului în 4 rânduri. Doar în „sfertul” cu Belgia nu s-a bucurat de acest titlu, adjudecat de Gonzalo Higuian, autorul singurului gol al partidei.

Cât îi priveşte pe batavi, care au cel mai bun atac din toate echipele de la CM, cu 12 goluri, a strălucit în special vitezistul Robben, care a contribuit la aproape jumătate din reuşitele echipei sale. A punctat de 3 ori, a oferit o pasă decisivă şi a obţinut penalty-ul ce a trimis „Portocala mecanică” în sferturi, contra Mexicului (2-1). De două ori a ieşit omul meciului Robben. Tot 3 goluri a izbutit şi Van Persie, MVP-ul partidei cu Spania, la acel uluitor 5-1 din debutul fazei grupelor, când a marcat o „dublă”.

Nici uneia dintre combatante nu le este străină Arena Corinthians! Olanda a învins aici Chile, 2-0 în grupe, în timp ce Argentina a trecut cu 1-0 de Elveţia, în „optimi”, cu un gol chiar al marelui absent Di Maria.

 „Pumele”, un singur triumf direct. Dar ce triumf!

Argentina a înregistrat numai o victorie în compania Olandei, în 8 meciuri, aceasta aducându-i însă primul titlu mondial, la ediţia găzduită în 1978. A fost un 3-1, după prelungiri, la Buenos Aires. Marele Mario Kempes (38, 105) şi Bertoni (116) au punctat pentru sud-americani, în timp ce pentru olandezi a înscris Nanninga (82). Europenii erau vicecampioni mondiali la ora acelei partide, după ce în 1974 se înclinau tot în faţa gazdelor, 1-2 cu Germania Federală. Postură în care se află şi acum, Spania răpindu-le şi ea bucuria întâiului succes, în 2010, în Africa de Sud. Trei finale, nici o izbândă!

După 1978, cu un Maradona uluitor, Argentina s-a încoronat şi în 1986, în Mexic, contra Germaniei Federale. De atunci a mai luptat o singură dată pentru trofeu, la proxima ediţie, în Italia 1990, când RFG-ul şi-a luat revanşa (1-0).

Argentina şi Olanda au mai fost rivale la o Cupă Mondială în trei rânduri, „Portocala mecanică” obţinând două victorii şi un egal. În Germania 1974, 4-0  în faza a doua a grupelor, în Franţa 1998, 2-1 în sferturi, şi în Germania 2006, 0-0 în faza grupelor, cu amândouă mergând mai departe. Această remiză albă a fost şi ultimul „direct” dintre cele două.